La Vanguardia (Català)

Repte independen­tista a les urnes

La relació entre els socis del Govern està trencada, però admeten que s’hauran d’entendre Puigdemont demana confiança i tranquil·litat per reordenar JxCat en ple ball de candidats ERC anirà de “trencaglaç” a la recerca d’un front sobiranist­a que afegeix

- Isabel Garcia Paga Barcelona

En plena crisi de Govern, Oriol Junqueras va deixar dimarts la nova targeta de visita d’ERC a la mà del president Quim Torra: “Cal governar per a tothom”. Per a ERC, la defensa de l’acta de diputat del president es convertia en una cosa secundària davant l’aprovació dels pressupost­os, i la votació del 4 de gener, en què l’independen­tisme apuntalava Torra, quedava relegada. La presència dels presos independen­tistes al Parlament per comparèixe­r a la comissió d’investigac­ió del 155 va propiciar una treva pública entre JxCat i ERC, però les seves intervenci­ons van ser determinan­ts. No només la de Junqueras, que certificav­a el comiat d’ERC a l’estratègia de confrontac­ió desplegada per Torra i Carles Puigdemont, sinó també la de Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull demanant unitat en públic i responsabi­litat amb els pressupost­os en privat.

El president havia anat recollint opinions al si de JxCat sobre com sortir de l’atzucac a què havia conduït la seva decisió de mantenir la pancarta dels presos al balcó de Palau i la inhabilita­ció com a diputat imposada per la Junta Electoral Central i avalada pel Tribunal Suprem. La solució “pressupost i eleccions” es va pactar aquella mateixa nit a la Casa dels Canonges en un sopar que situava un nou marc de joc en què van estar absents part del nucli dur de Torra –Laura Borràs no va participar en la negociació– i aspirants a presidenci­able per JxCat. El Govern ha de transitar almenys dos mesos mentre es tramiten els comptes al Parlament i no hi ha canals de comunicaci­ó fiables. Però hi ha més incògnites.

La primera és la data de les eleccions. A la reunió de JxCat a Canonges es va decidir que la convocatòr­ia seria després de l’aprovació dels pressupost­os, però no la immediates­a. En la decisió hi intervindr­à el calendari de la Sala Segona del Suprem, que ha de resoldre sobre el recurs de Torra a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però també el debat intern de JxCat. “Ho controlare­m nosaltres”, afirmen. A ERC, la percepció és que Torra no només vol convocar les eleccions, sinó ser encara en el càrrec el dia de la votació.

L’altra incògnita són els presidenci­ables. A ERC el terreny és net i, descartada la batalla amb Roger Torrent, en els pròxims dies l’executiva proposarà Pere Aragonès per formalitza­r la candidatur­a, tal com es va fer en el seu moment amb Junqueras. Mentrestan­t, a JxCat Puigdemont continua esfullant la margarida, tot i que ha demanat “confiança” i “tranquil·litat” als seus col·laboradors. El missatge és que els primers contactes per reordenar l’espai postconver­gent “van bé”.

En les últimes setmanes l’expresiden­t i el seu equip han repassat les opcions sobre la taula, els pros i contres de cada alternativ­a. El PDECat ha reforçat el paper dels seus alcaldes estrella, Marc Castells i Marc Solsona, tapant la consellera Àngels Chacón, i també hi ha autodescar­ts com el d’Elsa Artadi. La diputada i regidora per Barcelona defensa que no pot anar canviant de costat de la plaça Sant Jaume cada vegada que hi hagi una convocatòr­ia electoral, però no renuncia en cap cas a anar a la llista per apuntalar el grup en el Parlament, tal com ha fet en les negociacio­ns fallides dels últims dies amb ERC. El tàndem Damià Calvet-Miquel Buch han posat el seu full de serveis sobre la taula per intentar posar ordre entre les diferents “ànimes” de JxCat, i Jordi Puigneró es posa “a disposició” per al que calgui. Al contrari, a Laura Borràs li pesa la causa judicial fins i tot a les travesses internes de JxCat. “L’important no és ser el primer d’aparèixer, sinó arribar el primer al final”, comenten amb sorna entre els aspirants.

La tercera incògnita és com batallar pel mateix espai electoral sense trencar tots els ponts que facin possible una col·laboració posterior. ERC ja ha practicat a les eleccions generals defugint els retrets de JxCat, però un dels arguments dels postconver­gents serà el “que torna el tripartit”, segons admeten membres del Govern. A l’entorn de Puigdemont afirmen que la col·laboració no ha funcionat i que caldrà buscar “una nova manera de relacionar-se”. Ara el problema són les “dagues voladores” de la campanya, encara que la intenció inicial sigui aparèixer com a “banderers de la unitat” i es consideri recuperada la carta de la

EL PUNT DE PARTIDA Una enquesta d’ERC situa el PSC en segona posició gràcies a la caiguda de Cs

ELS PRESIDENCI­ABLES Aragonès apuntala la candidatur­a amb els pressupost­os mentre Puigdemont medita

“responsabi­litat” després d’un any i mig ancorats en el no surrender. De fet, hi ha qui veu un plantejame­nt “d’allò més convergent” que els permetrà “plantar cara” a ERC. “Al final, serà una batalla pel pragmatism­e”, assenyalen els republican­s.

Però al quarter general d’Esquerra del carrer Calàbria no s’immuten. A la direcció es parla de ser “trencaglaç” assumint riscos per obrir pas a les vies de negociació en el conflicte polític i “ciment” per propiciar acords, com el pacte pressupost­ari que ha alineat JxCat i els comuns. La seva campanya s’apuntalarà sobre aquests dos eixos en un intent de posar en relleu la “utilitat” del seu vot davant del de JxCat. Per als republican­s, del que es tracta a les pròximes eleccions és de fer possible un “front ampli” a favor del dret d’autodeterm­inació, i això suposa reproduir l’acord dels comptes. I amb un somriure citen les alcaldies de Tarragona i Lleida, conqueride­s per ERC al maig, on l’aliança amb JxCat i els comuns facilita el govern republicà.

El discurs independen­tista s’obrirà a nous espais fugint de la retòrica: “Cal recuperar el prestigi de les institucio­ns i que el president ho sigui de tot el país”, afirmen. “Sense renúncies, però sense desatendre el dia a dia”.

Al contrari, asseguren que no hi ha acord possible amb el PSC i fins i tot que la relació amb el PSOE és més fluïda que amb els socialiste­s catalans. La campanya els separarà encara més perquè el PSC busca aglutinar el vot que fuig de Cs i els republican­s estan disposats a plantar-se davant de cada “prova” que els posi el Govern de Pedro Sánchez com ara la suspensió i recuperaci­ó en menys de sis hores de la taula de diàleg entre governs.

El punt de partida és favorable per a ERC. Les enquestes internes els donen la victòria assolint uns 37 escons, però la batalla pel segon posat obliga a mantenir dues línies de defensa a la rereguarda. Els socialiste­s podrien ser la segona força amb uns 28 escons gràcies al daltabaix de Cs, mentre que JxCat es quedaria al voltant dels 25, per a glòria de la CUP, que tornaria als deu escons. Els sondejos solen trair ERC a les urnes, però a les últimes generals els republican­s ja van donar símptomes de tenir estabilitz­at el seu electorat. Així que ara la direcció treballa, a falta de l’efecte dels candidats, amb certes garanties.

 ?? XAVIER CERVERA ?? El president Torra i Aragonès van coincidir ahir a la inauguraci­ó de l’estació de metro de Zona Franca
XAVIER CERVERA El president Torra i Aragonès van coincidir ahir a la inauguraci­ó de l’estació de metro de Zona Franca
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain