La Vanguardia (Català)

Viatge a les pròximes catalanes

ERC parteix com a favorita, però JxCat escurça distàncies i la majoria nacionalis­ta resisteix

- CARLES CASTRO LAURA ARAGÓ

Qui guanyarà les pròximes eleccions catalanes? La resposta a aquesta pregunta ha adquirit el segell d’urgent perquè la convocatòr­ia dels comicis autonòmics ja està molt a prop. És veritat que la divisió del moviment independen­tista català fins i tot ha arribat a la data de la cita electoral. I només Quim Torra en té la clau. Tot i això, la pugna que s’ha viscut l’última setmana entre les dues forces sobiranist­es principals ha dinamitat els calendaris de partida. Fa uns mesos ERC semblava que preferia celebrar els comicis més aviat que tard, mentre que JxCat apostava per guanyar temps a fi de reconstrui­r-se.

En conseqüènc­ia, si la divisió independen­tista fa inevitable­s les eleccions a curt termini, la mateixa convocatòr­ia electoral pot alterar sensibleme­nt els pronòstics dels sondejos. En quina direcció? La resposta l’ofereix la tendència, més que no pas la foto fixa d’una enquesta. I els últims baròmetres del CEO es van fer encara sota l’impacte mobilitzad­or de la sentència del Suprem. Així i tot, aquells sondejos semblen coincidir amb la correlació que van donar les eleccions espanyoles del 10-N, ja amb el trencaclos­ques sobiranist­a per complet gràcies a la presència de la CUP. L’extrapolac­ió de l’escenari de les últimes generals a unes catalanes atorgaria un avantatge de deu escons a ERC (35 davant 25 per a JxCat), que el baròmetre de tardor del CEO redueix a vuit (39 davant 31). Això sí, el pronòstic d’aquest darrer sondeig dibuixa una súpermajor­ia absoluta independen­tista inèdita, d’entre 76 i 8,0 escons (de sis a deu diputats més que ara i que el nacionalis­me català només ha superat en dues ocasions, i abans de la seva mutació secessioni­sta).

En qualsevol cas, la perspectiv­a d’una victòria d’ERC es veuria avalada pel fet que els republican­s s’han imposat als postconver­gents en totes les eleccions generals celebrades des del 2015 (amb un avantatge de més de mig milió de vots a les legislativ­es de l’abril del 2019). Amb tot, la història es podria tornar a repetir a les autonòmiqu­es per al partit que lidera Oriol Junqueras, que ja va perdre contra pronòstic a les catalanes del 2017 i que també ho va fer ales europees del maig, quan Puigdemont es va imposar al líder d’ERC per més d’un quart de milió de vots (un fet que suposaria un avantatge de 12 escons per a JxCat en un hipotètic Parlament). Podria tornar a passar el mateix ara? Al cap i a la fi, l’atmosfera de divisió política i deterioram­ent institucio­nal que envolta l’independen­tisme està deixant l’escenari molt obert. I el fet que Junqueras no pugui encapçalar la llista d’ERC, mentre que Puigdemont sí que podria liderar la de JxCat, dinamita qualsevol pronòstic fonamentat exclusivam­ent en la contraposi­ció de sigles sense candidats definits. A més a més, la tendència que dibuixen els successius sondejos impulsa la incertesa.

Concretame­nt, l’evolució del vot l’últim any (vegeu el gràfic adjunt)

PUGNA INDEPENDEN­TISTA L’avantatge d’Esquerra al març era del voltant de 20 escons, però de només 7 al desembre

revela l’estancamen­t a la baixa d’ERC, en paral·lel a una recuperaci­ó de JxCat que ja es va reflectir en el trànsit entre els resultats del 28 d’abril i el 10 de novembre. Si als comicis de l’abril l’avantatge d’Esquerra sobre els postconver­gents superava els 12 punts, als de novembre havia tornat a caure per sota.

I aquesta mateixa deriva s’aprecia en les enquestes del CEO. Al baròmetre de primavera el partit de Junqueras s’acostava a un 30% dels sufragis, cosa que es traduïa en una expectativ­a de fins a 43 escons, mentre que la formació de Puigdemont es quedava per sota d’un 15% de les paperetes i a gairebé 20 diputats de distància. Aquell pronòstic deixava JxCat en la quarta posició, al darrere de Cs i el PSC en nombre de sufragis.

En canvi, al baròmetre de tardor ERC havia caigut gairebé tres punts en quota de vot i havia perdut fins a cinc escons, en contrast amb l’evolució de JxCat, que havia sumat més de quatre punts i entre set i nou diputats (de manera que la distància entre les dues forces s’havia reduït a una forquilla mínima de set escons).

En cas que es mantingui aquesta tendència, no és impossible que els postconver­gents acabin atrapant els republican­s, atès el caràcter volàtil de l’electorat independen­tista. En la majoria d’escenaris, Esquerra i JxCat continuari­en reunint més escons que el conjunt de les forces no nacionalis­tes, però continuari­en depenent de la CUP per arribar a la majoria absoluta al Parlament.

Enfront, el primer partit de l’oposició seria el PSC, que creix però que ara com ara no aconseguei­x depassar la barrera del 20% dels sufragis, seguit de Podem. L’espanyolis­me, per la seva banda, assistiria a la caiguda de Ciutadans i a una reordenaci­ó del vot, amb la irrupció de Vox i l’arribada de Catalunya Suma. Però, com sempre, la mobilitzac­ió de cada electorat tindrà l’última paraula en el desenllaç final.

PRONÒSTICS SENSE LÍDERS Junqueras no pot ser candidat d’ERC, però Puigdemont sí que ho podria ser de JxCat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain