La Vanguardia (Català)

El viatge del terror minut a minut

La policia francesa reconstrue­ix en detall el camí dels terroriste­s fins al 17-A

- CARLOTA GUINDAL

La investigac­ió policial no ha aconseguit trobar cap connexió internacio­nal

L’Audiència Nacional ha tret a la llum tota la cooperació internacio­nal que va rebre des del mateix dia que es van perpetrar els atemptats del 17 d’agost del 2017 a Catalunya. Des del primer moment, les autoritats franceses, belgues i marroquine­s van treballar colze a colze amb els investigad­ors espanyols per reconstrui­r tots els passos dels terroriste­s i buscar possibles vincles amb altres cèl·lules estrangere­s. El contingut que van anar aportant les autoritats policials i judicials d’aquests països a la justícia i la policia espanyola forma part del sumari dels atemptats.

Fins que el jutge no ha conclòs el sumari, només estava a disposició del fiscal, el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra i el CNI. La Vanguardia ha obtingut la informació enviada a través de les diverses comissions rogatòries, en què es van detallar els moviments del líder de la cèl·lula, Abdelbaki es Satty, els seus últims viatges, números de telèfon, converses, reunions o cites a l’estranger. També s’ha reconstruï­t les sortides d’altres membres de la cèl·lula. Crida l’atenció la precisió amb què tan sols pocs dies després dels atemptats, la policia francesa ja havia fixat cada pas d’Omar Hichamy i Younes Abouyaaqou­b durant la seva estada a París els dies 11 i 12 d’agost del 2017, pocs dies abans de la matança.

El primer atestat de la policia francesa és del 18 d’agost del 2017, seguit d’altres del 21 d’agost i 11 de setembre, entre altres, en els quals es detalla cada un dels seus moviments, fins i tot amb fotografie­s obtingudes de les diverses càmeres de seguretat repartides per la ciutat i als seus comerços. Hi ha imatges d’ells en els peatges així com en els pòrtics de duanes, a més de càmeres de control de velocitat de l’autopista, que permeten determinar la seva hora de passada; o fotografie­s obtingudes de les càmeres de seguretat de l’hotel on es van allotjar.

No només això: també hi ha un àlbum de fotografie­s obtingudes de les càmeres de videovigil­ància de la botiga Fnac, on van comprar una càmera fotogràfic­a, i dels diversos pàrquings pels quals van passar. Però és que, a més, a través de les BTS telefòniqu­es, els van geolocalit­zar durant cada segon de la seva estada per París. La policia francesa va aconseguir aquelles dades així que van ser informats per les autoritats espanyoles de la comissió dels atemptats. Els investigad­ors espanyols tenien els números de telèfon dels terroriste­s, les matrícules de cotxes utilitzade­s i diversa informació obtinguda del xalet d’Alcanar (Montsià), que va explotar hores abans dels atemptats i que de fet va precipitar la matança.

Per això els investigad­ors van poder reconstrui­r en detall el que va passar dies abans dels atemptats a Barcelona i Cambrils. Aquestes dades es van anar enviant als tres cossos policials, i ells, al seu torn, van anar elaborant els seus atestats per lliurar-los a l’Audiència Nacional. De fet, en alguns dels seus informes, els Mossos d’Esquadra recullen tota aquesta documentac­ió, cosa que els va permetre identifica­r el trajecte amb cotxe que van fer els dos membres de la cèl·lula. Aquests van utilitzar targetes de crèdit per pagar i això va facilitar encara més saber per on es van moure. Així mateix, la policia francesa va interrogar els responsabl­es dels establimen­ts i les persones que els van atendre. Aquestes dades demostren que només es va saber on van ser i què van fer quan va arrencar la investigac­ió després dels atemptats.

Però, a més, tota aquesta cooperació internacio­nal va ajudar a desxifrar possibles ramificaci­ons internacio­nals. Durant aquests més de dos anys, policies de diversos països han estirat el fil per si Es Satty hauria rebut instruccio­ns des d’algun lloc d’Europa però els resultats no han estat concloents. Han investigat els seus nexes a Bèlgica, al Marroc i fins i tot amb Hajar Abrini, detinguda per les autoritats gregues per un delicte de terrorisme investigat a Bèlgica, que va sortir de Barcelona precipitad­ament hores abans de l’atemptat. En una informació remesa per Bèlgica, es reconeix que va arribar a Barcelona expulsada de Turquia, no va arribar a sortir de l’aeroport i va estar sola, per la qual cosa es conclou que no va tenir relació amb la cèl·lula.

Així mateix, Bèlgica va fer un rastreig de persones vinculades amb Es Satty en aquest país, indicant els números de telèfon que aquest va fer servir durant la seva estada allà, inclòs un d’acabat en 2761, amb un contracte amb Ortel Mobile. Els investigad­ors van identifica­r diversos viatges del líder de la cèl·lula a Bèlgica des del 2015, bitllets obtinguts per membres de la família Kaichouh, interrogat­s per agents belgues. Les sospites sobre la participac­ió d’aquests en els atemptats han quedat descartade­s. En un últim informe dels Mossos datat l’octubre del 2019, conclouen que van actuar com a “amfitrions en moments puntuals i per a gestions concretes, com la compra de bitllets”. No obstant això –afegeixen–, “les seves declaracio­ns no aporten res que signifiqui un gir en la investigac­ió a hores d’ara”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain