La Vanguardia (Català)

El còctel del malestar valencià

La comunitat autònoma acumula greuges estructura­ls que ja estan causant fortes tensions

- RAQUEL ANDRÉS DURÀ

La setmana començava amb el president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, participan­t en un acte a Madrid en el qual va deixar uns quants titulars, com a periodista de professió que és. Va insistir en el seu discurs federalist­a: va reclamar repartir ministeris i seus de tribunals pel territori espanyol i va acusar la capital d’incórrer en un “dúmping fiscal antipatriò­tic i perjudicia­l per a la resta de comunitats”. “La macrocefàl­ia política, econòmica i financera” de Madrid és “insuficien­t, injusta i insostenib­le” i “ha tingut en l’independen­tisme un gran aliat”, va afegir.

Puig va considerar que hi ha

“importants desequilib­ris” a Espanya. Ell, que governa en una comunitat autònoma amb caracterís­tiques estructura­ls que ja estan generant fortes tensions, ho sap bé. La primera, el sector agrari: representa un 16% del PIB i arrossega una profunda crisi des de fa anys que s’ha vist agreujada pels acords comercials de la UE amb tercers països (Mercosur, Sudàfrica). Imatges sorprenent­s de taronges per terra perquè es paguen per sota del cost de producció, drama que s’ha estès a altres cultius (com el caqui o el raïm); hi haurà protestes les pròximes setmanes. Cal tenir en compte que l’organitzac­ió agrària amb més representa­ció és la Unió de Llauradors i Ramaders, pròxima a l’esquerra, cosa que trenca l’esquema del camp com a nínxol de vots de la dreta.

El Brexit es notarà amb especial intensitat a Alacant, la província espanyola amb més residents britànics. Qualsevol que es passegi per la costa alacantina observarà la rellevànci­a d’aquesta comunitat: desenes de negocis que com a primera llengua tenen l’anglès o immobiliàr­ies centrades en aquest públic. Més enllà del tòpic del britànic jubilat –que existeix i és un col·lectiu nombrós–, molts altres han optat pel benigne clima mediterran­i i el cost de vida més baix per establir-hi negocis en l’era de la interconne­ctivitat. En espera de saber els efectes reals de la sortida de la UE, regna la incertesa.

El canvi climàtic ha deixat clar on es notaran abans els seus efectes amb més virulència. La costa valenciana ha estat una de les grans damnificad­es per la borrasca Gloria, amb dramàtics efectes en primera línia de mar, passejos marítims i comerços. Amenaça sobre l’important sector turístic i l’hostaleria, graner de vots de la dreta que mira amb desconfian­ça mesures que planteja l’esquerra com la taxa turística.

L’Espanya radial deixa a la Comunitat Valenciana clares deficiènci­es: més enllà del corredor mediterran­i, perdura la reivindica­ció històrica del tren de la costa (no hi ha connexió ferroviàri­a entre València i Alacant per la costa) i urgeix una solució al caos de Rodalies. Alleujamen­t per l’alliberame­nt de l’AP-7, però només fins a Alacant, i d’aquí cap al sud encara es paguen alguns peatges. Important bretxa també en l’eix costainter­ior, amb un nou grup de pressió de l’interior de Castelló, el Fòrum de la Nova Ruralitat.

Desequilib­ri en matèria d’autogovern: la Comunitat Valenciana és l’única amb furs històrics que avui no els té. Cal estar atents a la setmana que ve, quan les Corts Valenciane­s aprovaran demanar al Congrés una reforma constituci­onal que permeti recuperar el dret civil propi. També és de destacar la crisi interna a Ciutadans, ja que els seus diputats valencians coincideix­en amb el consens parlamenta­ri –només Vox hi està en contra– , però l’aparell de Barcelona els prohibeix votar a favor.

El “problema valencià”: la valenciana és l’única autonomia “pobra” que paga com si fos “rica”, ja que té un PIB per càpita un 12% inferior a la mitjana estatal; a més, arrossega un deute històric de 20.000 milions d’euros. Compromís va arrencar al nou Govern central la promesa de tenir una proposta sobre la taula d’aquí vuit mesos i, si sap jugar-hi, se la podrà marcar com el seu primer gran assoliment a Madrid.

Finalment, no s’hauria d’oblidar que la llengua autòctona és un element de desconnexi­ó territoria­l que la dreta ha sabut capitalitz­ar molt bé en un dels seus principals bastions, el Baix Segura. “La reconquest­a comença pel sud”, va clamar la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig. Unes 20.000 persones van sortir fa uns dies als carrers d’Oriola per clamar contra la llei de Plurilingü­isme a les escoles.

Un còctel de descontent­aments que el Govern del Botànic II ha de gestionar hàbilment i que l’Executiu de Pedro Sánchez no hauria de perdre de vista. Al capdavall, el “govern a la valenciana” ha estat el gran exemple sobre el qual s’ha apuntalat la coalició a la Moncloa.

És l’única autonomia “pobra” que paga com si fos “rica”: té un PIB per càpita un 12% inferior a la mitjana

 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ?? A la tirallonga d’inconvenie­nts a la Comunitat Valenciana, la setmana passada s’hi van afegir els efectes del temporal Gloria ;a la imatge, la platja de la Patacona, a València, inundada el dia 21
Encara més
MANUEL BRUQUE / EFE A la tirallonga d’inconvenie­nts a la Comunitat Valenciana, la setmana passada s’hi van afegir els efectes del temporal Gloria ;a la imatge, la platja de la Patacona, a València, inundada el dia 21 Encara més
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain