La Vanguardia (Català)

Un ‘impeachmen­t’ vist per a sentència

-

Quan, el 26 de setembre de l’any passat, la presidenta de la Cambra de Representa­nts dels Estats Units, la demòcrata Nancy Pelosi, va anunciar la decisió d’iniciar un procés d’impeachmen­t (destitució) contra el president Donald Trump per dos presumptes delictes d’abús de poder i obstrucció al Congrés, era molt conscient que les possibilit­ats que el judici polític a l’inquilí de la Casa Blanca acabés amb una condemna eren molt remotes. I així ha estat. Divendres, en una atapeïda votació resolta per 51 vots a favor i 49 en contra –dos republican­s van votar amb els demòcrates–, el Senat va negar la possibilit­at de cridar a testimonis que declaressi­n contra Trump. Vist per a sentència. Dimecres tindrà lloc la votació definitiva i el president quedarà exonerat.

Els demòcrates entenen que, com que no se’ls ha permès presentar proves ni testimonis, no hi ha hagut judici i, per tant, el president no quedarà exculpat. Pel costat republicà, molts senadors admeten que les acusacions contra Trump són verídiques i que el seu comportame­nt no va ser l’idoni, però consideren que això no justifica que sigui destituït. El moment culminant del cinisme potser el va protagonit­zar l’advocat de Trump, Alan Dershowitz, qui va manifestar amb total desvergony­iment davant la Cambra Alta que un xantatge per aconseguir una possible victòria electoral és un assumpte d’interès públic que immunitza el president davant l’impeachmen­t. Els demòcrates es van escandalit­zar, i els republican­s van mirar cap a una altra banda.

Trump i el seu partit no volien que el procés s’allargués pel desgast electoral que podia comportar, però no han pogut evitar que el president pronunciï dimarts el seu discurs al Congrés sobre l’estat de la Unió encara sotmès a l’impeachmen­t, com li va passar a Clinton fa dues dècades. Esclar que també els demòcrates s’han vist afectats pel calendari del judici, ja que quatre dels candidats electorals (Biden, Sanders, Warren i Klobuchar) són senadors i han hagut de quedar-se a Washington aquests dies en lloc de fer campanya als caucus d’Iowa que tindran lloc demà i que obren l’any electoral.

Pocs dubten que, una vegada exonerat, Trump posarà en marxa la seva revenja. Les seves sortides de to, una autèntica prova de foc per a la salut democràtic­a dels EUA, de segur que pujaran de nivell quan se senti enfortit per la seva absolució. Si la intenció dels demòcrates al promoure l’impeachmen­t no era tant guanyarlo al Senat com convèncer el votant moderat sobre la falta d’idoneïtat del president per continuar a la Casa Blanca, només el temps dirà si ho han aconseguit. De moment la dada objectiva rellevant és que Trump ha sabut utilitzar aquest procés de destitució per mobilitzar i reactivar la seva base de votants acusant els demòcrates d’orquestrar una campanya en contra d’ell. El seu nivell de popularita­t entre els republican­s continua sent alt, no té adversari al seu partit i la divisió entre els candidats demòcrates l’afavoreix. De l’impeachmen­t en sortirà reforçada la seva imatge d’home aliè al sistema i perseguit pel deep state (Estat profund). La bona salut de l’economia és una altra basa important a favor seu. En el costat demòcrata, la seva derrota en l’impeachmen­t pot tenir també conseqüènc­ies electorals. Les seves divisions internes són un dels grans llasts de cara a la campanya. Gairebé l’únic que uneix els diversos candidats és el seu rebuig visceral de Trump, però les discrepànc­ies entre els progressis­tes Sanders i Warren –també enfrontats entre ells– i el moderat Biden no ajuden a oferir una imatge d’unitat del partit. A més, molts dels congressis­tes demòcrates que van votar per l’impeachmen­t pertanyen a districtes on el president continua sent molt popular, la qual cosa podria costar-los perdre els seus escons al novembre.

Aquest ha estat l’únic impeachmen­t en la història dels EUA que no ha comptat amb testimonis en la seva fase final al Senat. Trump serà exonerat dimecres, com ho van ser Andrew Johnson el 1868 i Bill Clinton el 1999, i tot aquest procés haurà deixat un país més crispat i polaritzat en ple any electoral.

El Senat absoldrà Trump després d’un judici en què els republican­s no han admès testimonis ni proves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain