La Vanguardia (Català)

Els avisos del ‘Gloria’

-

El debat està obert: com protegir-se de fenòmens meteorològ­ics com el recent temporal Gloria, que ha estat la pitjor tempesta de llevant del segle? Les opinions són contraposa­des. Tothom és partidari d’adoptar mesures de prudència de cara al futur, ja que fets similars es repetiran cada vegada més sovint com a conseqüènc­ia del canvi climàtic en què estem immersos. Caldrà protegir-se millor dels rius, perquè el risc de crescudes serà cada cop més gran, i dels embats del mar a la costa, sobretot tenint en compte que el seu nivell pujarà progressiv­ament en els propers anys a mesura que s’escalfa la temperatur­a del planeta.

Ara ja sabem el que pot passar amb el canvi climàtic en el transcurs dels propers anys. La borrasca Gloria ha actuat com un avís futurista: platges arrasades, infraestru­ctures destruïdes, habitatges i assentamen­ts del litoral inundats, regressió costanera, amb important impacte al delta de l’Ebre, camps negats i localitats al costat dels rius amenaçades.

La disjuntiva es presenta respecte al tipus de mesures que cal afrontar. Cal fer front a la naturalesa amb importants i abundants obres d’infraestru­ctura per protegir-se dels seus creixents desequilib­ris? En aquest àmbit s’inclourien, entre d’altres, la construcci­ó de murs al costat dels rius i rieres per evitar el seu desbordame­nt, així com grans espigons i plataforme­s de defensa davant les onades a les platges i costes. O bé seria millor adaptar-se a l’evolució de la naturalesa i retirar progressiv­ament els assentamen­ts urbans de les principals zones de risc? Els alcaldes i veïns dels llocs més afectats són partidaris de la primera alternativ­a. Altres veus, en canvi, s’inclinen més per la segona. La solució ideal, com sempre, consistiri­a en una combinació equilibrad­a de les dues. En qualsevol cas, el que és evident és que la protecció davant l’impacte del canvi climàtic requerirà grans esforços econòmics i tècnics, així com un important canvi de mentalitat.

De moment la realitat és que ni a Catalunya ni a la resta d’Espanya no hi ha plans d’adaptació als fenòmens extrems, que cada vegada seran més freqüents, ni es disposa d’un territori preparat per fer-hi front. Això provoca que l’única actuació que es planteja ara per part de les autoritats sigui d’emergència. Però això només alleuja els danys i soluciona els problemes a curt termini. Això ja és important, però cal també un estudi en profundita­t del territori i analitzar les millors solucions a les zones de risc, que ja se sap quines són, en una acció concertada d’ajuntament­s, comunitats autònomes i Administra­ció central. Aquesta tasca no s’ha de deixar per a demà sinó que s’ha d’afrontar immediatam­ent per evitar problemes en el futur. La naturalesa ja ens ha donat els primers avisos amb el temporal Gloria i els seus efectes.

La societat no està encara conscienci­ada per fer front als creixents riscos del canvi climàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain