La Vanguardia (Català)

Déu els cria

-

Onze pares de Pennsilvàn­ia, als Estats Units, demanden la direcció de l’escola dels seus fills per explicar a classe el disseny intel·ligent. El nom amaga l’antic negacionis­me de la teoria de l’evolució de les espècies per part dels cristians integriste­s que sostenen que el món és massa complex perquè les mutacions genètiques puguin explicar-lo i que només un dissenyado­r intel·ligent (Déu) ho faria. La demanda està basada en la separació entre Església i Estat consagrada a la Constituci­ó dels Estats Units. Aquest cas és de fa més de deu anys, però és una baralla tan antiga com el mateix país: per exemple, el president del moment, George W. Bush, era ferm defensor del disseny intel·ligent.

Es nota la influència estratègic­a dels ideòlegs d’extrema dreta nordameric­ans en Vox. Els atacs furibunds contra el feminisme, les minories racials o religioses, la manipulaci­ó de la història espanyola amb Covadonga com a mantra o la bandera exhibida al límit de la idolatria. Havien d’arribar a les escoles i el que s’hi ensenya. Tot, com poden comprovar, amb noves terminolog­ies: no són masclistes, van contra la ideologia de gènere; no són nacionalis­tes, són patriotes; no són racistes, fan passar els de casa primer. I no volen liquidar la llibertat de càtedra i les competènci­es sobre l’escola pública, només que es posi en marxa un pin parental.

Per descomptat, han acabat trobant-se amb els seus aliats naturals: determinad­a part de l’Església catòlica, concretame­nt la seva jerarquia, que ha vist amb alegria com algú més plantava cara a les seves bèsties negres. Aquesta setmana, el portaveu de la Conferènci­a Episcopal Espanyola, Luis Argüello, s’ha sumat alegrement a la batalla. “Un sistema públic d’educació s’ha de basar en uns mínims. Evidentmen­t, si el conflicte és irresolubl­e, els pares tenen dret a autoritzar o no la presència dels seus fills”. A l’hora de fixar els mínims, Argüello ha mencionat la Declaració Universal dels Drets Humans, en què no es menciona la “diferencia­ció sexual”, és a dir, el col·lectiu LGTBI.

És evident que Argüello ha fet una mica de trampa i ha marxat massa lluny. Tot i que Espanya està adherida a la Declaració, el que està vigent en l’escola pública en aquests moments són les lleis del país. I, afortunada­ment, ja recullen els drets d’aquest col·lectiu i el respecte que mereixen. Els pares són lliures de transmetre a casa els seus odis i prejudicis. L’escola té l’obligació d’ensenyar als nens que viuen en un país cada vegada més just i tolerant.

Els atacs furibunds de l’extrema dreta havien d’arribar a les escoles i el que s’hi ensenya

 ?? Glòria Serra ??
Glòria Serra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain