La Vanguardia (Català)

Brexit, un despropòsi­t cursi

-

Als seixanta, el general De Gaulle va prohibir dues vegades la incorporac­ió de la Gran Bretanya a la Comunitat Econòmica Europea (CEE). El president francès temia que els britànics exercissin de cavall de Troia dels Estats Units al club europeu, sembrant el germen de la discòrdia per afavorir el cosí transatlàn­tic. El francès tossut es va mantenir intransige­nt i, fins que no va abandonar l’Elisi, els illencs no van entrar a la CEE. La història li ha donat la raó. Londres es va especialit­zar a posar traves a l’estrident engranatge comunitari fins a encunyar euroescept­icisme com a sinònim de tocapilote­s. Amb aquests precedents era previsible que l’arribada de Boris Johnson al 10 de Downing Street desencaden­és una hemorràgia de satisfacci­ó a l’altre costat de l’Atlàntic. Donald Trump va jurar i va perjurar que, amb el Brexit, els britànics rebrien un mannà en forma de massiu acord comercial amb els Estats Units.

En realitat, l’inquilí murri de la Casa Blanca celebrava un pas decisiu en la seva estratègia de divideix i venceràs encaminada a imposar un model econòmic on les regles de l’Organitzac­ió Mundial del Comerç han estat esborrades i la llei es dicta des d’un despatx de Washington. Un exemple palmari, el veto al desplegame­nt de la xarxa 5G de Huawei amb l’argument que incorpora un sistema d’espionatge al servei del Govern xinès. Sense que l’audaç complot sigui descartabl­e, el tuf és més aviat de competènci­a deslleial per frenar la tecnologia puntera asiàtica davant l’esforçada tecnologia occidental.

Tenallats entre un divorci en tràmit i un pacte imaginari en potència, els britànics aviat descobrira­n que amb el Brexit han fet un pa com unes hòsties perquè a part de deixar les seves relacions comercials a mercè de l’imprevisib­le, se’ls obre el meló d’Escòcia i d’Irlanda del Nord, dos territoris tenaçment europeiste­s i on plana la secessió. És el que té jugar amb el foc del populisme, ventar notícies falses, manipular el debat polític i inocular el virus de l’enemic imaginari per dividir la societat. Poques vegades en la història la ximpleria d’un primer ministre vulgar anomenat Cameron i d’un de llengualla­rg anomenat Johnson tindrà conseqüènc­ies tan greus per a tants ciutadans. Només faltava l’espectacle cursi dels eurodiputa­ts donant-se les mans i cantant com adolescent­s al voltant d’una foguera perquè el colofó al despropòsi­t fos un monument colossal a l’estupidesa.

 ?? Ramon Rovira ??
Ramon Rovira

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain