La Vanguardia (Català)

Mor el nen a qui Cavadas va extirpar un tumor més gran que el seu cap

- MADRID

El nen africà de 10 anys a qui el cirurgià Pedro Cavadas va extirpar un tumor craniofaci­al no maligne, que formava una massa més gran que el seu cap, va morir divendres a l’avió en què anava de tornada cap a casa seva, de Madrid a Casablanca.

Segons van informar ahir a Efe fonts de l’entorn de Cavadas, el menor es devia haver sentit indispost al cap de poc temps que l’avió iniciés el vol i l’aparell va haver de fer un aterratge d’urgència a Màlaga.

Les mateixes fonts asseguren que tot l’equip mèdic que va participar en la complicada operació està “consternat” i “desolat” pels fets. El menor havia passat una última revisió dijous i els doctors van estimar que la seva evolució permetia la tornada del nen al seu país, on estava previst sotmetre’l a noves intervenci­ons mèdiques per acabar de reconstrui­r-li la cara.

Ara l’equip de Pedro Cavadas espera el resultat de l’autòpsia, que es farà a Màlaga, per aclarir les causes de la mort del nen. Una vegada obtinguin aquesta informació està prevista l’emissió d’una nota oficial, que es podria fer pública demà dilluns.

El cas del menor Emmanuel, amb un fibroma ossificant gegant de base de crani, va arribar a la Fundació Cavadas a través d’una entitat que té una clínica al Congo. Aquest centre va fer saber que no podia abordar una intervenci­ó tan complexa ja que el tumor, que continuava creixent, impedia al nen de veure-hi i parlar.

El cirurgià va informar en una entrevista amb Efe –després de dues operacions que van durar més de deu hores cada una– que havia estat un dels tumors més grans que havia extirpat mai. A més, el nen va arribar a València en un estat molt feble, malnodrit i amb un problema de coagulació no diagnostic­at d’origen que el feia sagnar a cada cura.

L’Emmanuel va venir a Espanya per a l’operació amb el seu pare, Jules Mbulá, que va explicar que el nen feia cinc anys que tenia el tumor i havia passat per molts hospitals sense trobar una solució.

L’equip del doctor Pedro Cavadas es va oferir a estudiar el cas. Des del principi els metges van deixar clar que es tractava d’un “cas estrany i infreqüent” i, per tant, complicat. També per la gran mida del tumor. Finalment, els doctors van assumir el repte d’operar el nen. Van ser dues llargues intervenci­ons al quiròfan amb una diferència de només vuit dies entre totes dues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain