La Vanguardia (Català)

El coronaviru­s de Wuhan ja suma més de 250 morts i 12.000 infectats

- ISMAEL ARANA

El coronaviru­s de Wuhan continua sense donar treva. Malgrat les estrictes mesures de prevenció i control aplicades durant els últims dies, el nombre d’afectats va registrar ahir el seu salt més gran en 24 hores viscut fins ara. D’acord amb l’últim informe, la xifra de morts ja arriba a 259 persones, 46 més que el dia anterior, mentre que la d’infectats ja passa dels 12.000, unes 2.100 més que divendres. A més, hi ha 18.000 persones més que estan en observació, sospitosos d’haver contret el virus perquè han estat en contacte amb portadors.

Ara com ara, la pitjor part se la continua emportant la província de Hubei, a la capital de la qual, Wuhan, va brotar el coronaviru­s 2019-nCoV al desembre. En total, aquesta regió acumula 192 morts i 7.154 infectats. Des de fa una setmana, les localitats més importants de la zona estan sotmeses a una estricta quarantena que ha deixat bloquejade­s 50 milions de persones. Encara així, el virus ha estat capaç d’expandir-se per totes les províncies del país.

Tampoc l’exterior no ha estat immune. Fora de la frontera xinesa, el virus ja és present en 24 països de quatre continents, que en total sumen uns 125 infectats. Els més afectats per les infeccions són nacions asiàtiques, amb el Japó al capdavant amb 20 casos. El segueixen Tailàndia (19), Singapur (18) i Corea del Sud (12).

Perquè no vagi a més, governs de mig món estan prenent dràstiques mesures per intentar tallar en sec la propagació del virus. Una de les últimes ha estat presa pels Estats Units, que han declarat una emergència sanitària pública i prohibirà temporalme­nt l’entrada al país a qualsevol estranger –excepte familiars de ciutadans dels Estats Units o residents permanents– que hagi estat a la Xina els últims 14 dies, el temps màxim d’incubació del virus. A més, els nacionals que tornin de Hubei s’hauran de sotmetre a una quarantena de dues setmanes en un lloc habilitat per a això.

Contrariad­a, la Xina va reaccionar amb enuig davant una decisió que considera excessiva. “Just quan l’Organitzac­ió Mundial de la Salut va recomanar que no s’estableixi­n restriccio­ns de viatge, els EUA s’apressen en la direcció contrària”, va assenyalar la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Hua Chunying. “No és un gest de bona voluntat”, va criticar.

Les seves paraules no van evitar que països com Austràlia o el Japó establissi­n hores més tard limitacion­s semblants. Al territori fronterer de Hong Kong, són els mateixos sanitaris els que amenacen d’anar a la vaga si no es barra el pas a les fronteres als ciutadans de la Xina continenta­l, una cosa a què el Govern local es nega.

Per la seva part, el Regne Unit va confirmar que retirarà temporalme­nt de la Xina alguns treballado­rs diplomàtic­s i els seus familiars. Això sí, tant l’ambaixador com altres treballado­rs que exerceixen

tasques “crítiques” es quedaran al país asiàtic, on ahir van anunciar que deixaven de volar de manera temporal aerolínies com l’australian­a Quantas i el Vietnam Air, entre d’altres.

I mentre que uns marxen, ahir van començar a arribar a la Xina els ciutadans de la província de Hubei que s’havien quedat encallats a l’estranger sense poder tornar a casa seva pel bloqueig imposat sobre la província. Davant els problemes que afrontaven, Pequín va decidir contractar diversos avions a països com Malàisia o Tailàndia, destinacio­ns turístique­s populars entre els ciutadans xinesos.

Als carrers del gegant asiàtic tot continua funcionant a mig gas. Molts carrers estan gairebé deserts. Els comerços abaixen la persiana aviat –Apple va anunciar ahir el tancament de totes les seves botigues– i la gent tira d’enginy per amenitzar la gran quantitat d’hores que passa aïllada a casa seva.

A la castigada província de Hubei, els centres sanitaris continuen bregant com poden per atendre els pacients infectats. Amb tot, l’escassetat de subministr­aments mèdics continua sent severa, amb ciutats com Erzhou emetent crides urgents a les xarxes socials perquè arribi un material sanitari que ara no tenen. “Els hospitals de la nostra ciutat necessiten urgentment vestits mèdics, màscares N95, màscares quirúrgiqu­es, ulleres i vestits protectors. Demanem a la societat i als ciutadans que facin donacions per amor. Necessitat urgent!”, deia el missatge.

Altres ciutats del país també pateixen la falta de màscares. Divendres, Xiamen va llançar una loteria en línia amb màscares com a premi, mentre que Xangai n’ha limitat la distribuci­ó a cinc unitats per llar.

 ??  ??
 ?? YFC / EFE ?? Crida
Hospitals de Wuhan i de la província de Hubei han fet una crida urgent a les xarxes demanant vestits, màscares i ulleres protectore­s per atendre la gran demanda
YFC / EFE Crida Hospitals de Wuhan i de la província de Hubei han fet una crida urgent a les xarxes demanant vestits, màscares i ulleres protectore­s per atendre la gran demanda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain