La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 10714

HORITZONTA­LS 1 Combatre l’arruga. Mancat d’energia, encara que vegi un coll de dama. 2 El fill de la Safor més emblemàtic­ament mediterran­i. Rampinyada. 3 Mig febril i mig fabril. Prepari el forn per a la cuita. Iridi. 4 Les robes més fines. Recipient de llauna per a guardar-hi oli. Comença a erigir-se en l’ocupant d’aquestes caselles. 5 Composicio­ns líriques presents a tots els horòscops. Fem rumb cap al nord. 6 Funciona. Passarà a penes fregant. Així comencen totes les pintures rupestres. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Est. Al capdavant del tramvia. Surt de sota l’aigua. 8 Capes pigmentàri­es i vasculars de l’ull situada entre l’escleròtic­a i la retina. La part inferior del bust. El mallorquí. Puc perdre el cap. 9 Que passa cada mes d’abril. Sílvia Barros Baños. Urpa escapçada. 10 L’àcid perd iode. Volem el cap dels laosians. Ornar.

11 Extraient del subsol. Li dediquem el nom del porc. Acaba com comença. 12 Ens cal per respirar. Composicio­ns poètiques. T’exclamis

com una granota. 13 Denominaci­ó d’origen. Fruits carnosos com el préssec o la pruna. Edicte del tsar que mena a la decadència. 14 Dissipada. Camina amb afany com una cabra pers caminois muntanyenc­s.

VERTICALS 1 Aquest representa tot un col·lectiu amb les seves paraules. Mancat d’extremitat­s. 2 Entrega l’esterlina. Deixo lliure una plaça cobejada per molts. Pinyol d’oliva.

3 Isoli. Cobertura tèxtil. Mitja desena. 4 Anava sense asos a les mànigues. Tanqueu les barres amb força. Arribada al món amb un llibre de Carmen Laforet sota el braç. 5 Etxea basca sense febleses. Bo. Llibre dels Salms no apte per a hipertenso­s.

6 Poden ser plàstiques, de pesca o males. Ho conec. Sempre sona per damunt del sol. Meridió. 7 Res no és. Conjunts d’instrument­s per a la feina. L’arbre d’Islàndia a RAC 1. Si no camina, fa caminar. 8 Esparvers que et deixaran astorat. Entre la mare i el pare. 9 Agafar fort. Grava grossa emprada en les naus com a llast.

10 Unitat de capacitat elèctrica del sistema internacio­nal equivalent a la capacitat d’un condensado­r que, carregat amb un coulomb, dóna una diferència d’un potencial d’un volt. Glaceu a la vora del riu Ebre. Res no és. 11 En principi, inigualabl­e. Tenies una certa identitat. Banyegui amb la força d’en Puig. 12 Gall escuat. Relatiu als cavalls. Remugament­s. 13 Acceptaré una herència tot exclamant: ah. Òliba. Vaca tibetana. 14 Pedestal col·lectiu. Carota, màscara.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain