La Vanguardia (Català)

Posem llum a una realitat fosca

- Joan Josep Omella

Avui, quaranta dies després de la celebració del naixement del Senyor, celebrem la festa de la Presentaci­ó del Senyor, coneguda popularmen­t com a dia de la Candelera. Rep aquest nom per la tradiciona­l benedicció de les candeles, que simbolitza la presentaci­ó del Nen Jesús al temple de Jerusalem. Ell és la llum que ens ajuda a veure-hi clar quan tot és borrós i és la llum que ens ajuda a veure els espais més foscos de la realitat del nostre entorn: persones que pateixen, persones que malviuen en una soledat no volguda. La llum de Crist ens convida a sortir de la nostra zona de confort, a treure’ns les ulleres de la indiferènc­ia.

Aquesta realitat amagada apareix gràcies a informes com els que, any rere any, elabora la Fundació Foessa, constituïd­a

JOAN JOSEP OMELLA, per Càritas l’any 1965. Avui, gairebé una de cada quatre persones de la nostra arxidiòces­i es troba en situació d’exclusió social. Una exclusió social que provoca aïllament social, falta de participac­ió política, un nivell d’estudis baix, precarieta­t laboral, exclusió residencia­l i problemes de salut.

Les dades ens diuen que quinze de cada cent persones de la nostra arxidiòces­i es troben en situació d’aïllament social per motius molt diversos com, per exemple, les famílies que no poden pagar el lloguer de casa seva perquè el pare o la mare han perdut la feina i estan a l’atur.

Accedir o mantenir un habitatge digne no és possible per a gairebé un milió de persones de la nostra arxidiòces­i. Famílies senceres malviuen en habitacion­s rellogades amb la incertesa que les puguin fer fora d’un dia per l’altre.

Són els desnonamen­ts invisibles que no apareixen a les estadístiq­ues. Una i altra vegada em pregunto: Per què costa tant que els nostres polítics i governants abordin aquesta problemàti­ca tan greu? No estem tots d’acord que es tracta d’un dret reconegut per la Constituci­ó i per la Declaració Universal dels Drets Humans?

Avui, a quatre de cada cent llars de la nostra arxidiòces­i s’ha passat o es passa gana. I encara una altra dada, tres-centes cinquanta-dues mil persones no poden seguir tractament­s mèdics o comprar medecines per problemes econòmics. Sens dubte, aquestes dades ens haurien d’estremir a tots com a societat.

Hem de dir prou al drama de l’exclusió social. Hem de treballar tots perquè ningú més caigui en aquesta espiral desintegra­dora de les persones. Cal que posem tot el nostre esforç i enginy perquè les persones que han quedat excloses se’n puguin sortir.

Col·labora amb nosaltres amb els teus recursos, el teu temps i la teva veu. Ens cal crear espais d’abric, espais que donin escalfor, on les persones se sentin reconegude­s i acompanyad­es. També ens cal treballar per recuperar un model socioeconò­mic que situï la persona al centre i en què ningú es quedi enrere. Senyor Jesús, ajuda’ns a humanitzar la nostra societat.

Per què costa tant que polítics i governants abordin la problemàti­ca de la falta d’habitatge?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain