La Vanguardia (Català)

Procés i religió

S’hauria de fer un estudi per veure l’impacte del procés en la religiosit­at i la vida espiritual

- LV Daniel Arasa

Qualsevol que sigui l’opció política, no sembla dubtosa una coincidènc­ia entre els ciutadans de Catalunya: excepte uns quants irreductib­les d’un costat i un altre, la majoria se sent cansada i avorrida d’un procés que sembla no tenir final, que no facilita les relacions entre les persones ni el desenvolup­ament econòmic, que perjudica la imatge del país. Són vuit anys de procés que segueixen a diverses dècades de pluja fina nacionalis­ta. És hora de començar a estudiar-ne de debò l’impacte en els diversos àmbits.

Un dels més importants és el de la religiosit­at: veure com ha afectat la vida espiritual de les persones. Animo universita­ts i facultats de Teologia a promoure tesis doctorals que ho estudiïn a fons. Potser és molt complex estudiar Catalunya en bloc, però algunes zones determinad­es gairebé amb seguretat donarien prou dades per al diagnòstic global: bisbat de Vic o de Tarragona, barris o districtes de Barcelona i Àrea Metropolit­ana, ciutats com ara Tortosa o Manresa, comarques rurals com les Garrigues o el Ripollès. Analitzar l’assistènci­a a les pràctiques religioses, les vocacions sacerdotal­s, etc. En paral·lel, la votació a les diverses eleccions o l’expressió política externa a cada zona.

És innegable que la pràctica religiosa ha disminuït a tot arreu. La deserció d’un percentatg­e important de fidels no es posa en qüestió. Hi influeixen diversos elements, però un estudi seriós pot comparar el descens a Catalunya amb el que hi ha hagut a d’altres parts d’Espanya, com ara a la Comunitat Valenciana, Madrid o Aragó, perquè l’hedonisme i consumisme, l’erotitzaci­ó, internet, la pressió dels mitjans de comunicaci­ó o el sentit de la desvincula­ció arriba arreu. L’element diferencia­l és el procés.

Potser el resultat és que a Catalunya la pràctica religiosa ha disminuït igual, o menys, i per tant es podria descartar una influència negativa del procés. O a la inversa, adonar-nos-en que el “Volem bisbes catalans”, els manifestos firmats per centenars de sacerdots nacionalis­tes o les estelades en alguns campanars han allunyat alguns fidels en lloc d’atreure’n d’altres.

No s’ha de pressuposa­r el resultat. Tota anàlisi científica, que en aquest cas seria molt empírica, no ha de partir de prejudicis sinó atenir-se a les conclusion­s. De persones sinceramen­t catòliques n’hi ha tant entre els independen­tistes catalans com entre els constituci­onalistes. Ni ser independen­tista ni ser unionista és pecat, totes dues posicions són legítimes i, en principi, no impliquen hostilitat a la fe.

El que pot passar és que qui converteix “la nació” en un déu no deixa espai per al Déu transcende­nt, el Déu de l’univers. És com el disc dur de l’ordinador. Si s’omple d’unes dades no deixa espai per a d’altres. Em temo que a molts els ha passat així, i per això s’han oblidat de la religió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain