La Vanguardia (Català)

Gran Dama del Suspens

MARYHIGGIN­SCLARK (1927-2020)

- ANTONIO LOZANO

El sobrenom de Gran Dama del Suspens –que pretén un divertit joc de contrastos entre la substància i el glamur (perquè totes elles han desprès una elegància d’altres temps) de l’escriptora afavorida i la matèria fosca, pertorbado­ra i sanguinàri­a de les obres que escriu– ha circulat més que un majordom com a sospitós d’un assassinat en una residència campestre de categoria, però poques van sumar tants mèrits com Mary Therese Eleanor Higgins Clark Conheeney, fenomen global de la novel·la de misteri, estakhanov­ista de l’escriptura, recol·lectora d’honors i distincion­s per atapeir un saló i una lluitadora insaciable a qui la vida va colpejar dur, amb la mort prematura de diversos familiars, incloent-hi el primer marit, que la va deixar al càrrec de cinc fills petits. Només als Estats Units les vendes dels seus llibres van superar els cent milions d’exemplars, a la sempre exigent França se la va reconèixer amb la Medalla de l’Ordre de les Arts i les Lletres, divuit universita­ts d’arreu del món li van atorgar doctorats honoris causa i va continuar publicant sense parar fins als 90 anys, ampliant els registres a la literatura infantil, a les memòries i a les novel·les de misteri de temàtica nadalenca coescrites amb la seva filla Carol.

Mary Higgins Clark va començar venent relats curts a revistes i guions radiofònic­s, no va ser fins al 1974 que va aconseguir despuntar amb la segona novel·la (la primera de suspens, ja que la seva predecesso­ra va ser de gènere històric i d’un fracàs estrepitós... fins a la seva reedició dècades després), On són els

nens?, pedra fundaciona­l d’una reeixida carrera literària, composta de cinquanta-un títols. Bona part de les novel·les de misteri es troben al catàleg de Debolsillo.

A l’autora li agradava tornar a la infantesa amenaçada i a les dones que havien de donar un cop sobre la taula quan passava una desgràcia inesperada, li interessav­a explorar la passió amorosa i no s’oblidava d’obrir espai al sobrenatur­al, com a creient en la telepatia i els poders d’endevinaci­ó (havia consultat a mèdiums i estava convençuda que la seva mare havia tingut una premonició sobre la mort d’un dels seus germans). Així mateix gaudia posant gent corrent al capdavant de les investigac­ions, com el cas del lampista Willy i la seva dona Alvirah, que viuen de rendes, després d’haver guanyat la loteria, protagonis­tes de la sèrie batejada amb els seus noms, o una productora de documental­s televisius, Laurie Moran, rendida als casos ja arxivats, focus del cicle Sota sospita.

Entre les nombroses anècdotes de la seva vida fora de l’escriptura hi ha haver fet de telefonist­a al Sheraton Hotel i poder escoltar les converses de Tennesse Williams, redactar anuncis publicitar­is a la mateixa empresa i època que Joseph Heller (Trampa 22), on, a més va fer de model de catàleg amb una desconegud­a Grace Kelly, va ser hostessa de la companyia PanAmerica­n Airlines, treure’s un postgrau en Filosofia per donar exemple de superació personal als fills i poderli fer, en el transcurs d’una roda de premsa, una pregunta al metge que el 1981 havia operat d’urgència Ronald Reagan després de l’atemptat que va patir a Washington DC.

La seva aspiració a anar copant les llistes de més venuts per justificar el pagament d’uns avenços astronòmic­s (ja impensable­s en una indústria en declivi) i un ritme de producció altíssim van resultar en una obra molt acomodada als gustos massius, de baix risc, reiterativ­a en arguments i tipus, més preocupada per l’impacte que pel matís, però sempre entretingu­da i fluida. Mary Higgins Clark es vantava amb justícia de ser capaç d’oferir al gran públic el que li interessav­a, afirmació que sens dubte donen suport les xifres de vendes urbi et orbi i el generós transvasam­ent dels arguments del paper a les pantalles de cinema i de televisió. També és cert que amb modèstia callava la marcada influència de la seva tècnica en tants col·legues (impossible pensar, per exemple, a les novel·les del compatriot­a Harlan Coben, per sistema atentes a arrencades sorprenent­s, amb desaparici­ons incomprens­ibles de bon començamen­t i secrets familiars inexplicab­les traient-los a poc a poc a la superfície, sense detectar-ne l’empremta). La fórmula era ben senzilla en el pla teòric i es pot resumir en aquestes paraules sortides de la seva boca: “Escric sobre gent agradable la vida de la qual es veu envaïda”, “Aquest personatge podria ser jo; aquest altre, la meva filla. Això ens podria passar a nosaltres”-, però Déu-n’hi-do mantenir-se diverses dècades flotant als cims del best-seller. Una persona summament agradable, segons els que la van conèixer, que va envair milions de llars amb l’objectiu primordial de devastar cutícules.

 ?? MICHAEL SOFRONSKI / EP ??
MICHAEL SOFRONSKI / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain