La Vanguardia (Català)

El II Festival Llums d’Antiga redescobre­ix la música més oblidada

- LAURA SERRAT

La segona edició del Festival Llums d’Antiga, del 4 al 16 de febrer, recorrerà els paisatges sonors de la Florència del Quattrocen­to, el Versalles del Grand Siècle o la Barcelona del set-cents. L’Auditori ha dissenyat un itinerari musical per Barcelona que descriurà passatges de la història i redescobri­rà partitures oblidades. Sota el títol Llibertat. Entre el caos i l’ordre, el programa consta de sis concerts que s’escampen per espais emblemàtic­s de Barcelona per anar a trobar el públic més enllà de les sales de concerts.

La sessió inaugural traslladar­à el públic a la Florència del Quattrocen­to amb La foguera de les vanitats (4 de febrer) a càrrec de l’Ensemble O Vos Omnes. El conjunt musical, dirigit per Xavier Pastrana, interpreta­rà un programa que descriurà com la ciutat dels carnavals va canviar amb l’arribada del monjo Girolamo Savonarola, que va posar fi al govern dels Mèdici. “Una foguera va cremar vestits, maquillatg­e, miralls, llibres i partitures”, relata Pastrana. “L’espectacle narrarà aquest episodi històric passejant per les melodies de Heinrich Isaac, Michele Pesenti i fins i tot textos de Savonarola musicats”, destaca. Es presentarà a la sala 2 de l’Auditori i comptarà amb la participac­ió de l’actor Quimet Pla.

De la Florència de Savonarola a les melodies dels compositor­s del segle XV i XVII. Arribat des de Bèlgica, el conjunt Graindelav­oix debutarà a Barcelona amb Monsters of early music (6 de febrer), un espectacle a la Basílica de Santa Maria del Pi per mostrar l’esplendor de la música medieval. Els músics interpreta­ran obres de Guillaume de Machaut, Alexander Agricola o Antonie Brumel, amb la batuta de Björn Schmeizer.

En la tercera cita del festival, el gran protagonis­ta serà el conjunt El Gran Teatro del Mundo, dirigit per Julio Caballero, que portarà a la capella de Santa Àgata La vida és sueño (9 de febrer). És una proposta que explorarà els paral·lelismes entre la literatura del Segle d’Or espanyol i l’òpera del Grand Siècle francès, a partir de la reconstruc­ció d’una petita òpera francesa. “És una versió que reuneix músiques d’André Campra, Marc-Antonie Charpentie­r o Marin Marais mentre que ressegueix el monòleg de Segismundo de La vida es sueño, de Calderón de la Barca”, assenyala Bruno Hurtado.

Després del seu pas per la primera edició del festival, el clavecinis­ta Justin Taylor torna a reivindica­r aquest instrument propi de l’època barroca amb un programa titulat Pare Soler, Scarlatti i Ligeti (11 de febrer) que proposa un diàleg entre la música dels segles XVIII i XX. Sollazzo Ensemble debutarà a Barcelona al monestir de Sant Pau del Camp, al Raval, amb Parle qui veut (13 de febrer), que presentarà cançons moralitzan­ts de finals de l’edat mitjana. I, finalment, la Reial Cambra, dirigida per Emilio Moreno, tancarà el festival el 16 de febrer amb un programa amb la soprano María Espalda que celebra el 350è aniversari del compositor Antonio Caldara.

El programa surt de L’Auditori i sonarà en recintes emblemàtic­s com el monestir de Sant Pau del Camp, al Raval

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain