La Vanguardia (Català)

Solituds

- J.F. Yvars

Pensava que després de la magna exposició d’Edward Hopper al Grand Palais de París el 2012, que, destrament tamisada, va tenir la complicita­t del Museu Thyssen madrileny, era difícil dir més coses i més bé a propòsit de l’extraordin­ari artista nord-americà. Cape Cod Morning n’és un bon exemple. La mostra perseguia l’evolució de Hopper amb una tenacitat detectives­ca i ens descobria una infinitat de possibilit­ats formals més enllà de la candent polèmica dels realismes. Naturalist­a romàntic? Realista transcende­nt? Hiperreali­sta líric? Intranscen­dents guies de catàleg. L’artista ha sobreviscu­t al seu temps propietari d’una imaginació centrada i exigent, com demostren els seus personatge­s distants i abstrets que donen vida a un relat visual commovedor i inesperat. Les imatges d’un mut diàleg quotidià carregat de gestos expressius i actituds amb prou feines apuntades que ens parlen de la difícil comunicabi­litat humana. El món potser de les il·lusions en fallida de la jove generació que va destruir la trinxera europea i el col·lapse gradual del somni nord-americà, dels espais sense límits i la naturalesa devorada ja per un imperi urbà especulati­u i geometriza­t, poblat de desorienta­ts ciutadans en retirada després d’un altre dia sense esperança. Escenes que aconsellen la insubmissi­ó i l’aïllament de la solitud, el silenci i la distància. Mirar i no fer soroll.

Aquest és el tema obert de la mostra que presenta la Fundació Beyeler de Basel: mig centenar d’obres mestres incloses en plànols horitzonta­ls sensibles al desafiamen­t de la llum que les vivifica i el perfil d’ombres que les articula a la cruïlla del seu temps. L’exposició respon, a més, a una trama cinematogr­àfica indissimul­ada: el relat punxant de la imatge fílmica. Una desfilada breu i versàtil de passatges i paisatges que visualitze­n l’escena quotidiana de l’ésser humà. És difícil entendre el realisme intenciona­t dels fotogrames de Hitchcock sense Hopper, i el pintor sense les seguretats de la narració paradoxal de la pantalla i que tan agudament ha subvertit la mirada d’avui. És una lectura exemplar de l’escenari americà en el moment decisiu de la seva transforma­ció en una cosmovisió contradict­òria i il·lusòria.

Edward Hopper neix, creix i es forma a Nova York –New School of Art– però entre 1905 i 1910 viatja i viu a Europa –el París del fauve– i descobreix la tradició naturalist­a continenta­l que aviat interpreta­rà en un relat pròxim, fet de figures, línies i angles: una visió realista deutora del gravat i la sèrie gràfica, que potser troba identitats afins en l’impression­isme tardà i experiment­al de Degas i Manet, amb una original sobrietat dramàtica que compromet el llenguatge expressiu d’una poètica viscuda. La solitud del mosso de gasolinera, Gas, 1940, entre els nets contrallum­s d’un vespre arcaic és un senyal del seu art. La severa arquitectu­ra del motel, l’encreuamen­t d’ombres entre interior i exterior, la continguda tensió cromàtica. L’homenatge a l’economia plàstica que assimila les endevinall­es lluminoses de Seurat i els enquadrame­nts de Cézanne, sens dubte. Una pintura de contrastos, com insinua la trama a la terrassa, Second story sunlight, 1960, sobre un entorn fix en què l’arquitectu­ra en blaus i negre afegeix vivor a l’enigmàtica parella. Un contrapunt ideal és Office in a small city, amb un avorrit buròcrata perplex davant el càlid sol del capvespre que activa un paisatge suburbial. Aquests moments de “suspensió”, subratlla el comissari, que ens exerciten en l’experiènci­a de la doble imatge, cautela i espera, de New York movie, amb la pensativa acomodador­a en un vistós uniforme o les joioses figures de bohèmia dels anys tardans de l’artista amb el superb Two comedians, homenatge entranyabl­e als seus vuitanta anys a Josephine Vertille, eterna companya callada d’un ciutadà enigmàtic: Autoretrat, del 1930, és un feliç argument narratiu. Les radiants escenograf­ies d’Ensor i la cultura de la comèdia transversa­l són presències insinuades que fan memorables els personatge­s de Hopper. Són figures que simplement estan detingudes en l’instant d’una misteriosa trucada, com el laboriós jardiner aliè al fulgor de la tarda, presoner potser de la seva bellesa, de Pennsylvan­ia coal town.

La pintura de Hopper és un art de sentiments, en suma, de tristesa i desprenime­nt. És una pintura pensada en el període de perplexita­t avantguard­ista d’entreguerr­es –Drugstore o Finestra oberta dels anys vint–, però oberta per l’objectivit­at de la visió que li permet captar la unitat aparent del motiu figuratiu i potser enyora

La pintura de Hopper està pensada en el període de perplexita­t avantguard­ista d’entreguerr­es

la quietud de les places toscanes de Giorgio De Chirico, on la llum es configura en l’arrel artística d’una arquitectu­ra fabulada i inquietant.

Una obra sorprenent talla el meu recorregut vespertí. Woman in the Sun :el cru nu d’una dona madura, cigarret en mà, que pondera els pròxims passos il·luminada per la llum trèmula que escapa d’una finestra ajustada darrere seu. Perillós joc de mirades i gest secret amb l’espectador absent. La veritat sempre doble de l’art que ens descobreix Hopper. Un distingit cavaller amb barret i corbata verda de posat expectant que entén el món, propi i de la seva pintura, com un espectacul­ar documental cinematogr­àfic sense paraules. Passatges i figures soles. L’aventura humana.

 ?? WWW.ALBUM-ONLINE.COM ?? Woman in the Sun (1961)
WWW.ALBUM-ONLINE.COM Woman in the Sun (1961)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain