La Vanguardia (Català)

De Brideshead a Vinícius

- Santiago Segurola

Passen els partits i el Madrid troba la manera de guanyar-los. Es va imposar al derbi després de set anys poc productius al Bernabeu, on l’Atlètic el frustrava invariable­ment. Simeone va ser l’inventor d’una fórmula que va capgirar un llarg cicle de derrotes a la Lliga. Alguna cosa s’ha perdut en el seu equip, un no sé què difícil de precisar però que l’ha fet vulnerable.

Va guanyar l’equip amb més recursos i el que els va fer servir més bé. El Madrid va jugar dos partits. El primer va ser una mena de Retorn a Brideshead, la impactant nostàlgia per un matx que va jugar fa tot just tres setmanes. Aquella victòria sobre el València a les semifinals de la Supercopa va merèixer tants elogis que Zidane va reprendre el seu batalló de migcampist­es. Van jugar els cinc –Casemiro, Modric, Kroos, Valverde i Modric–, als quals es va unir Benzema. Un davanter amb ànima de migcampist­a.

L’Atlètic, que va desactivar el pla de Zidane a la final de la Supercopa, tot just va patir durant el primer temps. Va aïllar Benzema i va esclafar Isco. Valverde, que prefereix les grans prades per córrer, es va sentir tancat. Kroos no va aconseguir donar vol ni continuïta­t al joc. Cap centrecamp­ista no arribava a l’àrea, no es filtraven passades interiors i a les bandes apareixien els laterals amb més energia que solucions. L’Atlètic no es va sentir especialme­nt exigit i fins i tot es va permetre alguna alegria. Va tenir el gol a tocar en un parell d’ocasions, però en aquest aspecte també ha empitjorat. Abans era clínic; ara ja no.

Amb Simeone, l’Atlètic marcava pocs gols però els espremia al màxim. Tot i que ara en rep pocs, no els compensa a l’àrea contrària. Pitjor encara, anteriorme­nt l’Atlètic transmetia una idea molt italiana: gaudia quan l’atacaven. Ara és molt menys fiable. No se sosté amb la mateixa enteresa. Va expressar aquesta tendència a la segona part i el Madrid va demostrar les raons que l’han convertit en un equip invulnerab­le des de la derrota contra el Mallorca a començamen­ts d’octubre.

Zidane va canviar el dibuix al segon temps. Va abandonar el 4-5-1, va retirar Isco i va donar entrada al jove Vinícius i després a Lucas Vázquez, que va substituir Kroos. El nou registre, amb dos extrems, va ser decisiu, una prova de la versatilit­at de l’equip, que passa d’un sistema a l’altre amb facilitat i bons resultats. Qualsevol escèptic argumentar­à que la plantilla del Reial Madrid era la mateixa en la deficient arrencada de la temporada, i és veritat. El mèrit de Zidane ha estat la seva habilitat per rescatar un a un diversos jugadors desmotivat­s, desencisat­s o desconside­rats, com ara Isco, Nacho, Lucas, Valverde o Vinícius. Cadascun d’ells és un cas a part, però tots han remuntat. Lucas i Vinícius irritaven l’afició. Un per massa vist, l’altre per massa insegur. El brasiler, aclamat la temporada passa, va baixar tants esglaons en l’estima dels aficionats que va desaparèix­er de les alineacion­s i de les convocatòr­ies. Se’l va jutjar amb tanta severitat que es va oblidar una qüestió fonamental: té 19 anys. Si Zidane li va perdre la fe en algun moment, l’ha recuperada totalment.

Vinícius manté la seva escandalos­a explosivit­at i hi comença a afegir detalls excel·lents, com ara la seva gestió impecable en el gol del Reial Madrid, una acció astuta coronada amb una passada meravellos­a a Mendy. Per la dreta, Lucas va atacar sense desmai. Un Reial Madrid ampli va substituir un Madrid estret. Li va canviar el registre a l’Atlètic, que no va tenir resposta, ni al camp ni a la banqueta. Li falten recursos, confiança i fiabilitat, tres qualitats que ara li sobren al líder.

L’Atlètic ara és un equip molt menys fiable: no se sosté amb la mateixa enteresa

 ?? ÁNGEL MARTÍNEZ / GETTY ?? En acció
L’extrem del Madrid Vinícius mirant de superar l’oposició del jugador de l’Atlètic Marcos Llorente, ahir al Santiago Bernabeu
ÁNGEL MARTÍNEZ / GETTY En acció L’extrem del Madrid Vinícius mirant de superar l’oposició del jugador de l’Atlètic Marcos Llorente, ahir al Santiago Bernabeu
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain