La Vanguardia (Català)

Pugna a ‘la Catedral’

Toni Bou i Adam Raga renoven 14 anys de rivalitat al trial de casa, l’Indoor de Barcelona

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Deu anys, deu, feia que Toni Bou era l’amo i senyor de Barcelona, des del 2009 fins a l’última edició del Trial Indoor Solomoto. Una caiguda duríssima a la quarta zona, en un salt entre prismes quadrangul­ars de formigó que va quedar curt, va deixar adolorit el pilot de Montesa. Adam Raga no va deixar escapar la debilitat del seu etern rival per endur-se la sisena victòria a casa per un ajustat 13-14. Un any després torna al Palau Sant Jordi, la Catedral del trial sota cobert, la pugna entre els dos pilots més grans.

“El Trial de Barcelona és una de les curses més importants de l’any; sempre fa molta il·lusió córrer davant la nostra gent, un públic molt entès”, comenta Toni Bou (33), l’intocable campió mundial dels últims 13 anys (26 títols, indoor i a l’aire lliure). Competir a casa, davant 10.000 espectador­s, és una de les sensacions úniques que viuen els pilots de trial. “És molt especial; des de petit havia volgut participar i guanyar, o sigui que per mi és un privilegi competir aquí”, afegeix

Bou, amb 12 triomfs acumulats.

Una sensació semblant expressa Adam Raga (37), que, a més, pot presumir d’un fet singular: va guanyar en la seva estrena a Barcelona, el 2002. “De petit ja anava amb el meu pare i els seus amics al Palau d’Esports; després va ser un somni participar i guanyar en la meva primera edició. Si pots triar on guanyar una cursa, aquí és la més important. Sens dubte és la Catedral, perquè a Barcelona va néixer el trial indoor” el 1978. Aquesta única victòria triada a Barcelona per a Raga va ser l’any passat. O, vist des de l’òptica de Bou: la del Sant Jordi va ser l’única prova dels dos Mundials que va deixar escapar el de Piera en un 2019 gairebé perfecte. Per això Bou torna al temple amb una voracitat reforçada. Líder del Mundial d’X-Trial 2020 amb tres victòries les tres primeres curses i 15 punts sobre Raga, intueix que a la quarta cita també es jugarà el triomf amb el de TRRS. “Sembla que aquest any serà el meu gran rival; les curses són molt ajustades, costa de marcar diferèncie­s, però queda clar que Adam és el rival d’aquest any perquè en les tres curses prèvies els dos hem estat a les finals i ha posat les coses molt difícils”, detalla Bou.

Una rivalitat que perdura en el temps amb molt bona salut, des del 2006. “Aquell any i el 2005 en Toni ja pilotava d’una manera espectacul­ar, tenia molt de nivell, i va acabar de fer un canvi molt gran quan va passar a Montesa (2007), llavors va madurar de cop i es va convertir en un rival molt dur”, recorda el d’Ulldecona, que des d’aleshores no ha pogut caçar cap títol mundial. Només pispar-li dues vegades la glòria de guanyar a casa (2008 i 2019). “És una rivalitat amb molt bon rotllo, no hi ha cap problema; lluitem per guanyar, no busquem rivalitats fora”, deia Raga. “Ens tenim un respecte molt gran; l’Adam és molt lluitador, molt intens i complet, no es deixa cap detall a la pista i treballa molt bé durant la setmana”, explica Bou.

No estaran sols al Palau Sant Jordi. Competeixe­n pel podi Jaime Busto (Vertigo), Benoît Bincaz (Beta), Gabriel Marcelli (Montesa), Miquel Gelabert (Vertigo), Jeroni Fajardo (Sherco) i Jorge Casales (Gas Gas). La festa, a les 17 h al Sant Jordi.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Toni Bou i Adam Raga mantenen una rivalitat sana
ANA JIMÉNEZ Toni Bou i Adam Raga mantenen una rivalitat sana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain