La Vanguardia (Català)

Madrid, locomotora de l’ocupació

L’augment de llocs de treball a la comunitat sorprèn, impulsat per l’empenta del comerç

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Com un tret. Vent en popa. La locomotora d’Espanya... Fa anys que l’economia de la Comunitat de Madrid despunta i no dona signes d’estar tan afectada per l’alentiment de l’activitat. I tot això té el seu reflex al mercat laboral. L’última evidència de la fortalesa d’un territori impulsat per la capitalita­t, que atresora el cor del sector financer i on predominen els serveis, s’ha conegut aquesta setmana amb l’Enquesta de Població Activa (EPA). En general, el final de l’any passat va ser molt més positiu de l’esperat i en aquesta sorpresa va tenir un paper predominan­t l’ocupació madrilenya: respecte al tancament del 2018 va tenir un creixement d’un 4,6%, doblant per tant la mitjana de tot Espanya. Al tancament de l’any, dels 402.000 nous llocs de treball, més d’un terç es van crear a Madrid. Si es té en compte només l’últim trimestre de l’any, va acaparar ni més ni menys que un 85% dels nous llocs de treball guanyats a Espanya –78.400 dels 92.600 estimats–. Entre octubre i desembre, el ritme d’augment de llocs de treball a la Comunitat va ser quatre vegades superior a la mitjana d’Espanya.

Gràcies a aquestes xifres, Madrid passa a formar part, a més, del reduït club de territoris amb una taxa d’atur que ha baixat de la barrera del 10%. I com destaca l’última anàlisi regionalit­zada de Fedea sobre l’EPA, la comunitat ja ha tancat la bretxa d’ocupació arrossegad­a des de la crisi. És més, ha superat els nivells previs a la Gran Recessió, després que registrés el volum d’ocupats més elevat de tota la seva sèrie històrica: en concret, 3,17 milions de persones. Només la superen els 3,48 milions de Catalunya, tot i que en espera de tornar als registres de finals del 2007.

Sobre els resultats “relativame­nt extraordin­aris” de l’EPA de l’últim trimestre de l’any, Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya a BBVA Research, assenyala que aquestes dades reflecteix­en “una acceleraci­ó de l’ocupació que no s’ha donat en l’afiliació a la Seguretat Social” i recorda que, com que es tracta d’una enquesta, “està més exposada al fet que hi hagi dades atípiques”. En tot cas, l’expert del servei d’estudis de BBVA destaca que Madrid ha mantingut durant els últims 20 anys creixement­s per sobre de la mitjana estatal. Un fenomen que s’ha “intensific­at en la recuperaci­ó de l’última dècada, quan l’esperable és que s’hagués produït una convergènc­ia amb altres regions”.

Madrid ha tret partit de l’empenta de l’ocupació en els serveis –va guanyar 113.000 llocs de treball el 2019–, de l’increment de l’ocupació pública i, a diferència d’altres comunitats, també del creixement en la indústria i la construcci­ó. Una de les claus de les bones dades és, sens dubte, la forta tirada del comerç. Sobretot en l’últim trimestre, van despuntar gràcies a la campanya nadalenca i el black friday. “La Comunitat i Madrid dona bons resultats en sectors com el comerç i el sanitari. També hem observat un comportame­nt molt positiu en la contractac­ió en àrees de programaci­ó i informàtic­a”, explica Manuel Giménez, conseller d’Economia, Ocupació i Competitiv­itat de la Comunitat de Madrid. Pràcticame­nt la meitat dels nous llocs de treball estan relacionat­s amb el comerç i, juntament amb les activitats sanitàries, van acumular dos de cada tres nous ocupats.

Per a Cardoso, Madrid es beneficia també de la tendència a la transició a una economia de serveis, centrats en l’alt valor afegit i exportable, com la consultori­a en serveis

En l’últim trimestre del 2019, un 85% de tots els nous llocs de treball es van crear a Madrid

financers o de la construcci­ó. En comparació amb el perfil econòmic de Catalunya, destaca que Madrid no ha patit en gran manera les conseqüènc­ies de la crisi de la indústria de l’automòbil ni les tensions comercials dels mercats internacio­nals. I que el sector turístic evoluciona amb força en la comunitat madrilenya, mentre que Catalunya “no ha recuperat els turistes de l’Estat que va perdre el 2017”. De tota manera, recorda que les caracterís­tiques de l’economia catalana –el pes industrial, una obertura més gran a l’exterior–la pot beneficiar en els pròxims mesos. Les previsions del BBVA Research per a aquest any i el següent continuen assenyalan­t al capdavant del creixement la comunitat que presideix la popular Isabel Díaz Ayuso, tot i que també recull un repunt a Catalunya.

Finalment, Cardoso destaca que des de fa un any i mig han detectat un augment de la població activa, que converteix Madrid i Barcelona, sobretot, en pols d’atracció de l’activitat i, per tant, de la creació d’ocupació. És l’hora de les grans capitals.

 ?? DANI DUCH ?? Dos ciutadans van de compres per la Gran Vía, una de les principals artèries comercials de Madrid
DANI DUCH Dos ciutadans van de compres per la Gran Vía, una de les principals artèries comercials de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain