La Vanguardia (Català)

Els promotors prometen lloguers a 500 euros si se’ls cedeix sòl públic

- PILAR BLÁZQUEZ

Ni rastre d’intranquil·litat ha produït al sector immobiliar­i la decisió del Tribunal Constituci­onal, sabuda aquesta setmana, d’anular part de la legislació presentada pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (abans Foment), amb la qual es pretenia incentivar la col·laboració publicopri­vada per posar al mercat, almenys, vint mil habitatges en règim de lloguer accessible.

Al contrari, dijous les promotores van allargar la mà al ministre Ábalos assegurant que la proposta no només és viable sinó necessària. “Les comunitats autònomes i l’Estat tenen moltíssim sòl ociós per aixecar habitatge a preus raonables. Nosaltres podem assegurar habitatges de lloguer, de dos dormitoris, a 500 euros a les grans ciutats si es mobilitza tot el sòl fins ara improducti­u”, va assegurar David Martínez, conseller delegat de la promotora Aedas Homes, durant la seva intervenci­ó en una de les la taules rodones en què han participat aquesta setmana els principals directius del sector en la trobada immobiliàr­ia organitzad­a per Iese Savills-Aguirre Newman i Tinsa.

Els seus companys de tertúlia –el director general de banca d’inversió immobiliàr­ia a Europa de Credit Suisse, Jaime Riera, i el conseller delegat de Metrovaces­a, Jorge Pérez de Leza– van subscriure la seva opinió, entre altres motius perquè aquesta fórmula es veu com una de les principals línies de creixement dels seus negocis per als anys vinents.

A Espanya és una realitat que l’accés a l’habitatge en propietat ha quedat vetat per a molts interessat­s. Un 75% dels clients volen tenir un habitatge de propietat, però la mitjana d’edat dels que compren està per sobre dels 39 anys. Per sota hi ha tota una generació que necessita accés al lloguer assequible, i oferir això només ho aconseguir­em col·laborant amb les administra­cions”, va assegurar José Manuel Gómez Pintado, president de l’associació de promotors, Asprima.

El centre neuràlgic d’aquesta col·laboració és la cessió de sòl públic. “En una gran ciutat l’import de la parcel·la pot arribar a suposar un 40% del cost de l’habitatge. Si el promotor ens allibera d’aquest cost, la rebaixa es podria traslladar directamen­t als clients”, va explicar el conseller delegat d’Aedas Home.

La jugada passa, com ja va planificar la cartera d’Ábalos, per establir contractes de cessió de sòl. La fricció està en els detalls: la proposta del sector és que sigui durant seixanta o setanta anys, en unes condicions tècniques que després de la decisió del Tribunal caldrà revisar.

També apunten que cal evitar la unilateral­itat de l’Administra­ció i respectar la llibertat de gestió privada, establir un preu taxat i permetre una rendibilit­at d’entre un 3% i un 4% anual.

La fam per aquest negoci sembla que està en màxims: “A Europa gairebé no hi ha mercats profession­als de lloguer, hi ha poca oferta i l’interès dels fons internacio­nals és molt alt. Uns deu mil o quinze mil habitatges es podrien construir només amb el capital estranger”, va assegurar Jorge Pérez de Leza.

El sòl representa un 40% del cost d’una promoció; amb sòl públic aquesta rebaixa es traslladar­ia al client

 ?? DANI DUCH ?? Clamor per lloguers assequible­s
DANI DUCH Clamor per lloguers assequible­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain