La Vanguardia (Català)

El PP opta per esperar al congrés de Cs abans de parlar de llista única

Casado no es vol precipitar, en vista de la divisió al partit taronja

- CARMEN DEL RIEGO

El president del PP, Pablo Casado, veu en les eleccions catalanes una gran oportunita­t per intentar articular una candidatur­a de centredret­a amb Ciutadans, però davant la divisió del partit taronja ha decidit actuar amb cautela i esperar al congrés que aquesta formació celebrarà el 15 de març.

Catalunya pot ser una oportunita­t, i l’anunci d’elecions a mitjà termini fet pel president Quim Torra pot ser l’impuls que el centredret­a necessita per assajar una col·laboració electoral. Però el president del PP, Pablo Casado, té clar que ha d’anar amb peus de plom, ja que la situació que viu Ciutadans és delicada, amb l’assemblea (congrés) prevista per al 15 de març. És per això que des del PP no es farà cap oferta formal, ni s’intentarà una negociació fins que el partit taronja no tingui nou líder.

El PP ja tenia constància, abans que Inés Arrimadas ho fes públic, de la voluntat de la portaveu de Ciutadans al Congrés d’arribar a aliances no només preelector­als sinó fins i tot electorals. Les converses de la direcció popular amb la dirigent de Cs en aquesta matèria han estat nombroses, fins i tot del mateix Casado, però els populars també saben que hi ha un sector taronja contrari a aquestes aliances, motiu pel qual Arrimadas ha plantejat la seva predisposi­ció a pactar no només amb el PP sinó també amb el PSOE.

Tot apunta que Arrimadas serà l’elegida com la substituta d’Albert Rivera, però el PP no es vol precipitar en els oferiments a fi d’aconseguir la unió que tant anhela i que considera que podria ser la base de la reconstruc­ció del centredret­a a què aspira Casado, primer mitjançant col·laboració i després, si es dona el cas, per integració.

A Génova no amaguen la bona relació amb Arrimadas, que ja s’ha traduït en la presentaci­ó conjunta d’iniciative­s al Congrés, l’última, la petició d’una comissió d’investigac­ió sobre el que va passar a l’aeroport de Barajas quan el ministre de Transport, José Luis Ábalos, va tenir una trobada amb la vicepresid­enta de Nicolás Maduro, Delcy Rodríguez, que té prohibida l’entrada a la Unió Europea.

Però no només ha estat això. Les relacions, els fets i les declaracio­ns públiques que tenen lloc a Catalunya durant les últimes setmanes reforcen la possibilit­at que es pugui concretar una col·laboració més àmplia.

La mateixa Arrimadas ha canviat el discurs de Ciutadans respecte al

A PARTIR DEL 15 DE MARÇ Els populars confien que Arrimadas s’afermi com a líder per negociar aliances

UNIÓ DEL CENTREDRET­A Les relacions entre tots dos partits han millorat, i Génova ja pensa en la integració

que feia Albert Rivera. Si l’expresiden­t del partit taronja no volia ni sentir parlar d’aliances electorals amb el PP –de fet, l’única que es va fer sota el seu lideratge, la de Navarra Suma, es va firmar per etapes, amb reunions d’UPN amb PP i amb Cs per separat, perquè no hi hagués cap foto–, la virtual nova presidenta de Cs hi deixa la porta oberta amb el convencime­nt que el moment actual “requereix col·laboració, amb diferents fórmules, dels partits constituci­onalistes”.

El PP és optimista sobre aquesta possible col·laboració, perquè les declaracio­ns dels dirigents del partit taronja també hi ajuden. El mateix dia que Torra anunciava que hi haurà eleccions anticipade­s a Catalunya, el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, reconeixia a la cadena Cope que el seu partit està disposat a explorar totes les vies amb el PP. Arrimadas també ho va apuntar, i fins i tot a l’endemà ho va plantejar obertament, com a possibilit­at que la gestora ha d’estudiar, però immediatam­ent el sector crític de

Cs, encapçalat pel vicepresid­ent de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, va aixecar la veu i es va mostrar contrari a la presentaci­ó de candidatur­es conjuntes amb els populars. Ahir, en un acte amb militants a l’Hospitalet, Arrimadas va insistir en un “pacte transversa­l” no només a Catalunya, sinó també al País Basc i Galícia, amb el propòsit, va assenyalar, que “no es perdi ni un sol vot constituci­onalista”.

Per no intervenir a la disputa interna de Cs ni poder ser acusat d’ingerèncie­s en els debats d’aquest partit, el president del PP manté un silenci discret, i quan li pregunten es limita a assenyalar que ha ofert aliances electorals en nombroses ocasions, però sense formalitza­r cap proposta. Insisteix que li agradaria que el PP i Cs caminessin junts, però res més. La direcció popular considera que el canvi ha estat substancia­l i que el PP ha actuat amb una generosita­t que el nou líder de Ciutadans, sigui qui sigui, hauria d’entendre.

Casado sap que en aquests moments la discreció és un valor perquè ja s’ha avançat molt i no s’ha de retrocedir. La direcció popular subratlla que s’ha passat de la negativa de Ciutadans a afavorir que el PP aconseguís grup propi al Parlament al fet que recentment els populars prestessin a Cs un senador perquè es pogués constituir en grup a la Cambra Alta. Una generosita­t que el PP espera que obri el camí per a una cooperació més gran entre els tots partits, que a Catalunya, a més, potser hauria de comptar amb altres actors, però que després de Catalunya es podria ampliar a altres comunitats autònomes i fins i tot a les pròximes eleccions generals.

En el cas de Catalunya, Cs va ser primera força el 2017, tot i que no va poder plantejar formar govern, ja que els independen­tistes es van unir i tenien majoria a la Cambra, amb la qual cosa el repartimen­t de quota a les llistes afavoriria aquest partit, en detriment del PP, que només va treure quatre escons, davant els 36 del partit taronja. Però ara, després de la desfeta de Rivera a les últimes generals el repartimen­t del vot és una incògnita.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Inés Arrimadas ahir durant una trobada amb afiliats i simpatitza­nts de Ciutadans a l’Hospitalet
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Inés Arrimadas ahir durant una trobada amb afiliats i simpatitza­nts de Ciutadans a l’Hospitalet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain