La Vanguardia (Català)

Ansu Fati lidera el Barça contra el Llevant (2-1)

Un Barça dinàmic es transforma a la mitja part i posa en risc la victòria

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

El preu de l’entrada al Camp Nou va quedar plenament justificat amb una primera part sublim. Un Barça situat molt a la vora de l’ideal futbolísti­c de Quique Setién va protagonit­zar una funció sense pausa i sense fissures, amb ritme i amb qualitat. La societat màgica que van formalitza­r Messi i Ansu Fati va presentar el compte de resultats en forma de dos gols del jove davanter. Va ser un primer acte paradisíac, i el públic tenia dret a continuar gaudint de l’espectacle, però al segon el Barça va experiment­ar una metamorfos­i inexplicab­le. Es va vulgaritza­r. Va abandonar la mobilitat, va reduir la pressió, es va deixar estar del rigor tàctic i es va posar a l’altura d’un Llevant que fins aleshores havia estat desaparegu­t. Fins a sis oportunita­ts remarcable­s va desaprofit­ar el conjunt de Paco López abans d’escurçar la distància mitjançant una diana de Bardhi al temps afegit. L’estructura defensiva del Barça es va desplomar de manera alarmant i posa en qüestió les seves possibilit­ats en dos desplaçame­nts d’alta exigència: dijous a Bilbao i diumenge al camp del Betis.

El Barça va voler prescindir de la fase d’exploració. De vegades començava fent tocs de tempteig, s’instal·lava inconscien­tment en una dinàmica horitzonta­l i acabava com el dia de la marmota que es va celebrar ahir als Estats Units. L’equip vol superar la fase de transició entre Valverde i Setién i ahir va interpreta­r de manera àgil i harmònica la major part dels conceptes que vol implementa­r el tècnic càntabre. Setién s’ha convençut que les transicion­s suaus són més efectives que les revolucion­s abruptes. Fins a nou avís el càntabre ha prescindit d’aquella defensa de tres unitats asimètrica que havia aportat més confusió que no pas precisió en el joc, i ahir, altra vegada, va formar una rereguarda convencion­al i una arquitectu­ra orientada al rendiment.

El Barça recuperava en posicions avançades, sortia harmoniosa­ment i sense risc des del darrere... va fer un salt de qualitat i va deixar el Llevant sense veu ni vot, però faltava traslladar a la producció els plànols d’un domini territoria­l incontesta­ble. I això no sempre és possible, i menys en absència d’un davanter centre especialit­zat o d’un agitador conspicu com Vidal, ahir a la graderia a causa d’un cop.

Després d’uns quants intents de Messi, d’Ansu Fati i de Griezmann, Aitor Fernández no va trobar l’antídot contra la combinació de la parella de moda. L’argentí va llançar Fati des del cercle central, el jove va desbordar en cursa Miramón i va afusellar el porter per sota les cames. El Barça va tardar mitja hora a transforma­r la seva idea en realitat, i dos minuts més a assegurar el marcador amb el segon d’Ansu Fati, de nou a passada de Messi, de nou després de deixar en evidència Miramón, de nou per entre les cames del porter. L’equip va intentar rendibilit­zar el millor primer

temps del curs i una de les actuacions més inspirades de Semedo. Actiu i més precís, el portuguès va culminar una acció individual amb un cacau al travesser i va tancar el primer acte amb una introducci­ó que Griezmann va malgastar a boca de gol.

El Camp Nou va gaudir d’un parcial d’alt nivell, i el segon temps va començar amb la mateixa inèrcia quan un defensor va evitar que travessés la línia de gol una rematada fluixa i problemàti­ca de Messi a passada de Fati. En aquest punt el panorama blaugrana va canviar abruptamen­t. Com si hagués donat la feina per acabada, l’equip de Setién va canviar el control per les concession­s defensives. No va renunciar a atacar la porteria d’Aitor, però la relaxació de la disciplina tàctica va convertir a Barça en una tómbola d’oportunita­ts cada vegada més perilloses. Afortunada­ment per als interessos locals, al davant hi havia el Llevant, que no és el Liverpool, i els seus rematadors o bé tenien la puntería desviada o bé es topaven amb l’oposició de Ter Stegen.

Per començar, l’alemany va desbaratar un xut potent de Morales i Rochina va enviar el rebuig pel damunt del travesser. A continuaci­ó va intervenir a xut d’Hernani, el mateix que enviava una rosca enverinada que es va escapar fregant el pal dret de Ter Stegen. Messi va interrompr­e la sèrie d’arribades visitants amb una jugada individual que no va poder culminar per falta d’angle. El Llevant, però, va tornar a la càrrega amb un xut des de la frontal de Bardhi desviat i una fava que Roger, sense oposició, va facturar als núvols. Potser va merèixer més el Llevant, a conseqüènc­ia de la nefasta metamorfos­i del Barça. Per això el gol de Rochina al temps afegit que es va empassar Ter Stegen va ser un càstig benèvol per a un equip que va canviar la poesia per la mala prosa.

LA TRANSFORMA­CIÓ

El Barça es va desplomar i va concedir fins a set ocasions clares al Llevant a la segona meitat

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? La felicitat. Ansu Fati agraint a Messi les passades que el jove davanter va convertir en els dos gols del Barça
ÀLEX GARCIA La felicitat. Ansu Fati agraint a Messi les passades que el jove davanter va convertir en els dos gols del Barça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain