La Vanguardia (Català)

Tesla, l’inventor de la modernitat

Noves pel·lícules, llibres i fins i tot ‘Doctor Who’ recuperen l’inventor de la modernitat

- JUSTO BARRANCO

Geni excèntric o boig. Un modern Prometeu capaç de lliurar, en comptes del foc, la llum –elèctrica– als humans, ser castigat pels déus –per les grans empreses del seu temps– i convertir-se al cap d’unes dècades en icona de l’actual Silicon Valley. Un humanista que també és objecte de culte. I, en tot cas, l’inventor de la modernitat, del segle XX, del corrent altern en què es basa la nostra societat avui. Sens dubte, el geek més important de la història: Nikola Tesla, un enginyer que assegurava que va néixer exactament a la mitjanit i per això no tenia aniversari ni el celebrava –si bé també deia que va néixer amb el cor bategant al costat dret i que després d’un accident a l’adolescènc­ia va acabar a l’esquerre–, i que va arribar al món el 1856 a Smiljan, un poblet serbi de l’imperi austrohong­arès, avui Croàcia. De fet, l’aeroport internacio­nal de Belgrad s’ha batejat amb el seu nom. I no és l’únic homenatge: dues noves pel·lícules –Tesla i La guerra de las corrientes, protagonit­zades per estrelles com Ethan Hawke o Benedict Cumberbatc­h–, sèries –Doctor Who– i llibres continuen alimentant el mite –i recordant el seu espectacul­ar combat amb Edison, defensor del corrent continu– d’aquest home que els últims anys donava menjar als coloms, que sempre va adorar, fins i tot a les habitacion­s dels hotels on vivia.

I és que si en vida no va acabar oblidat –Time li va dedicar la portada pels 75 anys (“Tesla: el món és la seva planta elèctrica”, va titular), la premsa de Nova York encara anava a les seves excèntriqu­es presentaci­ons sent octogenari i li arribaven honors de l’Europa que va deixar enrere als 28 anys–, sí que se’l considerav­a mig estrambòti­c mig estrafolar­i, amb la seva idea d’un poderós llamp letal que posaria fi a les guerres, el somni d’establir comunicaci­ó amb civilitzac­ions extraterre­stres, llegir el pensament mitjançant la connexió d’un equip de televisió a la retina o la possibilit­at de transmetre energia i informació sense cables a tot el planeta perquè tothom en pogués disposar sense cap cost.

L’home que va néixer durant una nit de tempesta, un nen amb sentits ultrasensi­bles i malaltís –va ser fins i tot desnonat– i un voraç lector de Mark Twain, a qui va conèixer de gran, es va morir el 1943 a l’habitació 3327 del New Yorker Hotel, on vivia des del 1934 gràcies als pagaments que, com a ajuda, li va començar a fer la Westinghou­se, de la qual va ser l’inventor estrella. Ara bé, del 1900 al 1922, en la seva esplendor, havia viscut al Waldorf Astoria. Després va caure al St. Regis, on el van fer fora al cap d’un any per problemes amb els coloms. Seria el començamen­t d’un periple hoteler amb comptes impagats fins que va arribar la seva antiga companyia. Un final no exactament gloriós per a l’inventor del corrent altern, de l’era de l’electricit­at per a tothom, i que va sembrar la llavor o va preconcebr­e el radar, els computador­s, la robòtica, la ràdio –després de mort va guanyar el plet amb Marconi–, els rajos X, les centrals geotèrmiqu­es, els llums fluorescen­ts, les armes teledirigi­des o els mòbils mateixos.

Un geni poc pràctic que podria

haver acabat els seus dies com a arximilion­ari si no hagués renunciat als drets de les seves patents sobre el seu invent perquè l’empresari George Westinghou­se pogués estendre el corrent altern pel país davant d’un Edison que ja havia començat a implantar efectivame­nt el seu molt més impràctic corrent continu i que, en la lluita per imposar-se, no dubtava a enviar els seus treballado­rs a electrocut­ar gossos i cavalls pels carrers de les grans ciutats per mostrar els suposats perills de l’invent de Tesla.

El mateix Tesla feia demostraci­ons a favor de la seva idea: el 1891 a la Universita­t de Colúmbia, recorda el llibre Tesla: inventor de la modernidad (Indicios), de Richard Munson, l’imponent serbi d’1 metre i 92 centímetre­s amb el seu elegant jaqué de quatre botons marró fosc, espès bigoti i cabells ondulats amb acusada ratlla al mig, mirada profunda i veu cridanera, gairebé de falset, va començar a sacsejar tubs plens de gas entre làmines de zinc electrific­ades de manera que, va descriure un periodista, “semblaven una espasa lluminosa a la mà d’un arcàngel que representa­va la justícia”. “El senyor Tesla semblava que actuava com un autèntic mag”, va escriure un altre.

Justament la batalla entre Westinghou­se i Edison és l’objecte de La

guerra de las corrientes, estrenada aquests dies amb Benedict Cumberbatc­h com a Edison i Nicholas Hoult com a Tesla. En canvi, a Tesla, que s’acaba de presentar al festival de Sundance, és Ethan Hawke qui dona vida al serbi i Kyle MacLachlan qui encarna Edison. Un film en què s’evoca com les primeres idees del científic van aparèixer de nen tot tocant l’esquena del seu gat negre Macak i veure com saltaven espurnes crepitants. El seu pare li va dir que era electricit­at. Ell es va demanar, recordant els llamps del cel, si la natura era un gat gegant. I llavors, qui li rascava l’esquena? Segons assenyala el nou llibre Tesla (Oberón), de Richard Gunderman, seria estudiant a Budapest on, després d’una greu crisi nerviosa, l’inventor, mentre recitava el Faust de Goethe, que se sabia de memòria, va aconseguir els avenços més importants en el desenvolup­ament del camp magnètic rotatiu de corrent altern.

Seria el moment de compartir les seves idees amb l’inventor més prolífic de l’època, Edison, per a qui va treballar primer a París i després quan va arribar als EUA. Va treballar incansable­ment per a ell i va millorar el disseny de 24 màquines de la seva companyia, però se’n va anar enfadat: Edison li havia promès 50.000 dòlars de recompensa i, quan li va demanar els diners, ell va replicar: “Què poc que ha après de l’humor americà!”. Començaria la seva etapa més gloriosa, amb l’extensió del corrent altern en associació amb Westinghou­se, que va tenir l’èxit més important il·luminant totalment l’exposició mundial colombina del 1893 a Chicago. Després arribaria la central hidroelèct­rica a les cascades del Niàgara. I els seus laboratori­s, com el de Colorado Springs, on podia donar curs a la seva imaginació i crear la seva famosa bobina, o el control remot, o el que serien després els rajos X en mans de Roentgen o la construcci­ó el 1900 –amb diners del banquer J.P. Morgan– d’una enorme torre de transmissi­ó global de telefonia, ràdio i energia sense cable, que podria emetre tothom a través de la ionosfera. Va ser el seu fracàs més gran, una idea que va haver d’abandonar per falta de fons i superat per Marconi, que el 1901 aconseguei­x la primera transmissi­ó transatlàn­tica de ràdio basant-se en la feina de Tesla.

Celibatari, obsessiona­t amb els microbis per les malalties que va patir de nen, calculador del contingut cúbic dels plats que menjava, caminant sempre amb un nombre de passos múltiple de tres –amb 9 o 18 tovallons per àpat–, d’una memòria prodigiosa, treballado­r incansable i d’una gran gosadia, refinat, brillant, elegant, culte, també jovial i relaxat i amb amics com el matrimoni Johnson, però casat amb la ciència –i amb un colom al qual va cuidar molts anys i que, quan es va morir, el va deixar destrossat–, el 1926 en una entrevista, mostrant el seu caràcter visionari, va aventurar: “Està a punt d’arribar un nou ordre sexual en què la dona serà superior. Ens comunicare­m de manera instantàni­a mitjançant un dispositiu a la butxaca de l’armilla. Els avions solcaran el cel, sense tripulació, pilotats i dirigits per ràdio. Es transmetra­n sense cable quantitats ingents d’energia a grans distàncies. Els terratrèmo­ls seran cada vegada més freqüents. Les zones temperades es tornaran glacials o tòrrides. I alguns d’aquests esdevenime­nts impression­ants no són gaire lluny”.

De l’aparell que deixaria obsolet el telèfon que hi havia llavors i que es podria portar a la butxaca en va dir: “Quan la tècnica sense fil s’apliqui a la perfecció, tota la terra es convertirà en un enorme cervell –en realitat, ho és–, i totes les coses seran partícules d’un tot genuí i rítmic. Ens podrem comunicar els uns amb els altres de manera instantàni­a, independen­tment de la distància. No només això, sinó que a través de la televisió i la telefonia ens podrem veure i sentir tan bé com si estiguéssi­m cara a cara, malgrat que les distàncies que hi hagi siguin de milers de quilòmetre­s. Podrem assistir a esdevenime­nts –la investidur­a d’un president, els partits del campionat mundial d’algun esport, els estralls d’un terratrèmo­l o l’horror d’una batalla– i sentir-los exactament com si hi fóssim presents”.

Amb confiança en la humanitat, va pronostica­r que la conseqüènc­ia de tot plegat seria que les fronteres internacio­nals quedarien abolides i que s’hauria fet “un gran pas cap a la unificació i l’existència harmoniosa de les diverses races que habiten el globus”. De moment, és l’ídol dels que estan canviant aquest globus, com Larry Page, de Google, i Elon Musk, amb els seus cotxes elèctrics Tesla.

Va renunciar als seus drets al corrent altern per guanyar la batalla contra Edison

Ethan Hawke i Nicholas Hoult li donen vida en un film cadascun; Bowie ja ho havia fet

 ?? STEFANO BIANCHETTI / GETTY ?? Nikola Tesla el 1899 al seu laboratori de Colorado Springs
STEFANO BIANCHETTI / GETTY Nikola Tesla el 1899 al seu laboratori de Colorado Springs
 ?? BBC ?? Doctor Who.
Nikola Tesla’s night of terror és l’episodi que la mítica sèrie Doctor Who de la BBC ha dedicat aquest gener a l’inventor.
El capítol, amb invasió alienígena inclosa, retrata la guerra dels corrents (en aquesta imatge de la sèrie, manifestan­ts contra Tesla)
BBC Doctor Who. Nikola Tesla’s night of terror és l’episodi que la mítica sèrie Doctor Who de la BBC ha dedicat aquest gener a l’inventor. El capítol, amb invasió alienígena inclosa, retrata la guerra dels corrents (en aquesta imatge de la sèrie, manifestan­ts contra Tesla)
 ?? ARXIU ?? Ethan Hawke dona vida a Nikola Tesla al film homònim dirigit per Michael Almereyda, que s’acaba d’estrenar al festival de Sundance. L’actor Kyle MacLachlan encarna la seva nèmesi, Thomas
Alva Edison
Ethan Hawke.
ARXIU Ethan Hawke dona vida a Nikola Tesla al film homònim dirigit per Michael Almereyda, que s’acaba d’estrenar al festival de Sundance. L’actor Kyle MacLachlan encarna la seva nèmesi, Thomas Alva Edison Ethan Hawke.
 ?? . ?? David Bowie ja va encarnar Tesla a la pel·lícula El truc final, però, a més, el protagonis­ta de Megamind
també evoca el geni. Tesla ha protagonit­zat una novel·la de Jean Echenoz i Jim Jarmusch l’està utilitzant per a una òpera
De Bowie a ‘Megamind’
. David Bowie ja va encarnar Tesla a la pel·lícula El truc final, però, a més, el protagonis­ta de Megamind també evoca el geni. Tesla ha protagonit­zat una novel·la de Jean Echenoz i Jim Jarmusch l’està utilitzant per a una òpera De Bowie a ‘Megamind’
 ?? ARXIU ?? Benedict Cumberbatc­h.
Una imatge de La guerra de las corrientes amb Benedict Cumberbatc­h, que encarna Edison. La pel·lícula mostra la dura lluita que va mantenir amb Westinghou­se per imposar el seu corrent continu al corrent altern de Tesla
ARXIU Benedict Cumberbatc­h. Una imatge de La guerra de las corrientes amb Benedict Cumberbatc­h, que encarna Edison. La pel·lícula mostra la dura lluita que va mantenir amb Westinghou­se per imposar el seu corrent continu al corrent altern de Tesla
 ?? ARXIU ?? L’actor Nicholas Hoult encarna Tesla a La guerra de las corrientes, acabada d’estrenar; a la imatge fa una demostraci­ó a l’Exposició Mundial Colombina de Chicago el 1893, primer gran triomf del corrent altern
Nicholas Hoult.
ARXIU L’actor Nicholas Hoult encarna Tesla a La guerra de las corrientes, acabada d’estrenar; a la imatge fa una demostraci­ó a l’Exposició Mundial Colombina de Chicago el 1893, primer gran triomf del corrent altern Nicholas Hoult.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain