La Vanguardia (Català)

Pequín reforça el control de les persones

La Xina aplica més mesures per frenar el coronaviru­s, que ja ha matat 304 persones

- ISMAEL ARANA

Més supervisió sobre vius i morts per frenar els contagis. Després de dues setmanes d’una crisi sanitària que ha posat mig món en guàrdia, les autoritats xineses han optat per donar un pas de rosca més a les mesures de control sobre la població per posar fre a l’expansió del coronaviru­s de Wuhan, que ahir ja arribava als 304 morts –45 més que dissabte– i uns 14.489 infectats, al voltant de 2.600 més que el dia anterior.

Des d’aquest diumenge, a la ciutat de Wuhan, epicentre del brot víric, totes aquelles persones que hagin estat en contacte proper amb portadors del virus o que presentin símptomes sospitosos de pneumònia –com ara febre, tos o problemes respirator­is– estan obligats a quedar-se en zones de quarantena centralitz­ades amb efecte immediat. Fins ara a molts d’ells se’ls havia ordenat quedarse a casa en quarantena, tot i que sense una gran supervisió.

La nova regulació, que presumible­ment s’aplicarà als familiars propers dels casos confirmats a Wuhan, no va especifica­r on es mantindrà aquestes persones sota observació, tot i que sí que van especifica­r que se’ls proporcion­arà “allotjamen­t i menjar gratuït, així com cures mèdiques i tractament”. Per als que es mostrin reticents a complir el mandat van deixar clar que no tenen alternativ­a. “Aquells que es neguin a cooperar es veuran obligats per llei a assistir a les oficines de seguretat pública”, ha fet saber el Govern.

Tampoc no deixen gaire opció als morts pel coronaviru­s o als seus familiars. Des d’ahir queda establert que les restes del finat siguin incinerade­s en una funerària designada a prop d’on són, que no puguin ser traslladat­s entre diferents regions i no siguin preservats per enterramen­t o altres mitjans. A més, el protocol emès per la Comissió Nacional de Salut, el Ministeri d’Assumptes Civils i el de Seguretat Pública estableixe­n que els cossos hauran de ser desinfecta­ts i col·locats en una bossa que serà segellada per treballado­rs mèdics, i després no es podrà tornar a obrir mai.

Aquestes decisions no van ser les úniques. Ahir les autoritats van ordenar el tancament de carreteres i restriccio­ns de moviment a la ciutat de Wenzhou, que es va convertir en la primera fora de la província d’Hubei (la més afectada, amb més de 9.000 infectats) de prendre mesures tan radicals. Als seus nou milions de ciutadans se’ls va recomanar quedar-se a casa i només sortir en cas d’urgència.

I si per si ja no tenien prou problemes, ahir la Xina també va confirmar un brot de grip aviària H5N1 en una granja de la província d’Hunan, regió fronterera amb Hubei. En aquesta explotació agrícola de la perifèria de la ciutat de Shaoyang hi van morir 4.500 dels seus 8.000 pollastres a causa de la malaltia. Ara per ara, no s’ha detectat cap contagi a humans, cosa possible però no habitual.

Malgrat tots aquests problemes, a què s’hi afegeix l’escassetat de material mèdic i l’esgotament dels treballado­rs sanitaris després de dues setmanes ininterrom­pudes al peu del canó, ahir també es van registrar dues notícies positives. Una, que per primera vegada el nombre de persones curades (331) va superar el de morts (304). Dues, que la promesa feta per Pequín d’edificar un hospital per als pacients del coronaviru­s en només deu dies s’ha complert. Des d’avui, 1.400 metges militars ja treballara­n en aquestes instal·lacions aixecades del no-res en setmana i mitja i que aporten 1.000 llits més a la ciutat de Wuhan. S’espera que un segon centre amb 1.500 llits més s’acabi de construir aquesta mateixa setmana, tot un alleujamen­t per a un sistema sobresatur­at des que es va iniciar la crisi.

Més enllà de les fronteres xineses, ahir les Filipines van confirmar la primera mort per coronaviru­s fora del gegant asiàtic. Es tracta d’un home de 44 anys de nacionalit­at xinesa que va morir dissabte. L’home era l’acompanyan­t d’una dona de 38 anys també infectada. La parella va volar des de Wuhan via Hong Kong fins a l’illa de Zebú i després a la ciutat de Dumaguete. Es van trobar malament i van quedar ingressats en un hospital de Manila. Ara les autoritats filipines estan intentant localitzar totes les persones amb qui van poder estar en contacte durant el seu viatge –en avions, hotels i excursions– per comprovar si alguna d’elles també està in

ABANS, A CASA Els ciutadans en contacte amb un infectat, internats i en quarantena

FORA DE HUBEI S’ha restringit el moviment i s’ha ordenat el tancament de carreteres a Wenzhou

EXPANSIÓ Ahir les Filipines van confirmar la primera mort per coronaviru­s fora del gegant asiàtic

BONES NOTÍCIES Per primera vegada, el nombre de persones curades (331) supera el dels morts

fectada pel coronaviru­s 2019nCoV.

La notícia d’aquesta mort va arribar poques hores després que les Filipines emetessin una prohibició temporal d’entrada al país per als viatgers que hagin passat per la Xina continenta­l, Hong Kong o Macau en els últims 14 dies, el temps màxim d’incubació del virus.

Amb la seva decisió, aquest arxipèlag es va afegir a d’altres nacions com els Estats Units, el Japó, Austràlia o Singapur, que fa pocs dies van establir prohibicio­ns semblants que van despertar les crítiques de Pequín. Però la tendència d’aïllar la Xina continua en alça, i d’altres com Nova Zelanda, l’Iraq i Indonèsia també van imposar noves restriccio­ns per accedir al seu territori a la gent provinent de la Xina.

Precisamen­t, al territori semiautòno­m de Hong Kong hi ha previst que aquest dilluns comenci una vaga de personal sanitari que exigeix al govern local que tanquin les fronteres als ciutadans xinesos per prevenir la propagació del virus. Tot i això, fins ara, la cap de l’Executiu local, Carrie Lam, s’ha mostrat contrària a adoptar aquesta mesura.

 ??  ??
 ?? STR / AFP ?? Deu dies. Dit i fet. Les feines de construcci­ó d’un hospital de 1.000 llits en deu dies –obres que han estat retransmes­es en directe a través d’una càmera– s’han donat per concloses. Ahir l’alcalde de Wuhan, Zhou Xianwang, va lliurar al personal mèdic de l’Exèrcit Popular les claus del centre hospitalar­i on 1.400 metges militars treballara­n a partir d’avui mateix. S’espera que un segon centre amb 1.500 llits més s’acabi de construir aquesta mateixa setmana
STR / AFP Deu dies. Dit i fet. Les feines de construcci­ó d’un hospital de 1.000 llits en deu dies –obres que han estat retransmes­es en directe a través d’una càmera– s’han donat per concloses. Ahir l’alcalde de Wuhan, Zhou Xianwang, va lliurar al personal mèdic de l’Exèrcit Popular les claus del centre hospitalar­i on 1.400 metges militars treballara­n a partir d’avui mateix. S’espera que un segon centre amb 1.500 llits més s’acabi de construir aquesta mateixa setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain