La Vanguardia (Català)

La ciutat és capital

- Màrius Carol Director

Pedro Sánchez aprofitarà la visita al president Quim Torra, que va estar a punt de frustrar-se quan aquest va donar per acabada la legislatur­a, per entrevista­rse amb l’alcaldessa Ada Colau i la presidenta de la Diputació, Núria Marín, amb la intenció de recuperar una idea política de Pasqual Maragall: la bicapitali­tat de Madrid i Barcelona. La redistribu­ció del poder és una assignatur­a pendent a Espanya, però la iniciativa de Sánchez suposa, a més a més, posar sobre la taula una proposta que incomoda el nacionalis­me espanyol i el català, però que podria contribuir a l’encaix de Catalunya. José Álvarez Junco, catedràtic d’Història del Pensament, ha formulat la bicapitali­tat com una manera de superar “la incapacita­t de la classe política espanyola de crear un model adequat a la pluralitat cultural, econòmica i urbana”.

Maragall va definir millor que ningú el concepte de bicapitali­tat, que preveia el trasllat de determinat­s òrgans de l’Estat a Barcelona, entre els quals el Senat. Xocava frontalmen­t amb la concepció de Madrid com a capital única i indivisibl­e de José María Aznar, que va combatre sempre la idea de dues capitals per a Espanya.

Així i tot, anys després José Luis Rodríguez Zapatero va insistir en el concepte i fins i tot va portar a la capital catalana la Comissió del Mercat de Telecomuni­cacions, mentre es perfilava una bicapitali­tat també cultural que va permetre a Jordi Hereu disposar de 20 milions anuals més per a les institucio­ns catalanes.

A ningú no se li escapa que el panorama polític ha canviat radicalmen­t, però no és una iniciativa de poca rellevànci­a aprofitar els recursos de la Carta Municipal i la llei de Grans Ciutats d’Espanya. La bicapitali­tat podria impulsar l’aposta metropolit­ana i podria ser una palanca per al retorn d’empreses que van canviar de seu. No es tracta de cap ocurrència, sinó d’una formulació que cal considerar. Els últims temps personatge­s tan diferents com Joan Clos, Manuel Valls o Ramón Tamames s’hi han mostrat favorables. Amb la seva proposta, Sánchez pretén buscar altres elements de desinflama­ció que poden permetre a la capital catalana recuperar l’impuls en moments de fragilitat econòmica i d’incertesa política. Valdria la pena no rebutjar-la sense saber-ne l’abast.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain