La Vanguardia (Català)

Faiez al-Sarraj

Primer ministre de Líbia

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Ahir el Govern libi de Faiez al-Sarraj va renovar amb Itàlia el pacte sobre migració pel qual ja ha rebut 150 milions d’euros. Ara bé, Líbia té un sistema de detenció despietat i els seus guardacost­es actuen com milícies armades.

Malgrat l’oposició d’organitzac­ions com a Amnistia Internacio­nal, Metges sense Fronteres (MSF) o el Comitè per als Drets Humans del Consell d’Europa, ahir el polèmic acord migratori que van firmar Itàlia i Líbia el 2017 va ser renovat automàtica­ment, després que el termini estipulat de tres anys s’acabés.

Aquest “memoràndum d’entesa” va ser subscrit pel llavors primer ministre socialdemò­crata italià, Paolo Gentiloni, i el mandatari libi reconegut per les Nacions Unides, Faiez al-Sarraj. L’acord compromet el país transalpí a lliurar mitjans econòmics i patrullere­s a Líbia i a formar els guardacost­es del país africà –acusats en moltes ocasions d’actuar com veritables milícies armades–, que són els que s’acaben encarregan­t dels rescats a la Mediterràn­ia Central. També implica que Itàlia financi el que a l’acord s’anomenen “centres d’acollida”, que en realitat són els famosos centres de detenció. L’ONU ha denunciat que en aquests centres els migrants pateixen tota mena de tortures. El text és molt genèric i ningú no sap exactament quants diners ha destinat Itàlia a l’acord, però Oxfam calcula que serien més de 150 milions d’euros.

Des que va sorgir, l’acord ha estat molt criticat i aquesta tardor el nou Govern italià va anunciar que començaria un principi de renegociac­ió per garantir que Líbia respecta els drets humans dels migrants, però ha acabat sent paper mullat. Des de Roma no donen les negociacio­ns per acabades i creuen que un esforç d’última hora podria canviar alguns dels punts, com el de superar parcialmen­t el sistema de centres de detenció, sobretot per als menors no acompanyat­s.

“Com a conseqüènc­ia del suport d’Itàlia, persones innocents i vulnerable­s o bé queden atrapades en un país en guerra i són obligades a viure situacions perilloses i amenaçador­es, o bé són sotmeses a un sistema de detenció arbitrari i despietat”, lamenta Marco Bertotto, responsabl­e d’afers humanitari­s de Metges sense Fronteres a Itàlia. Segons la directora per a Europa d’Amnistia Internacio­nal, Marie Struthers, Itàlia “s’ha convertit en còmplice d’aquest abús perquè dona suport a les autoritats líbies cada vegada que intercepte­n aquesta gent”.

L’Organitzac­ió Internacio­nal

Oxfam calcula que Roma ha destinat més de 150 milions d’euros a finançar l’acord

de les Migracions informa que després de la firma del memoràndum del 2017 aproximada­ment 40.000 persones han estat intercepta­des en alta mar i tornades a Líbia, tot i que les Nacions Unides consideren que no és un país segur. El país africà està en una situació completame­nt caòtica des de la caiguda de Muammar al-Gaddafi el 2011. Els últims mesos s’ha detectat un agreujamen­t del conflicte que ha provocat un repunt de les sortides en aquesta ruta migratòria.

 ??  ??
 ?? GIANFRANCO DI MARTINO / EFE ?? Vaixell d’Open Arms a Pozzallo
GIANFRANCO DI MARTINO / EFE Vaixell d’Open Arms a Pozzallo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain