La Vanguardia (Català)

El pols per l’ànima demòcrata

L’auge de Sanders i l’estancamen­t de Biden inquieten l’‘establishm­ent’

- BEATRIZ NAVARRO Cedar Rapids (Iowa). Correspons­al

En el pols final per l’ànima del Partit Demòcrata, el gegantí aparcament de l’església de l’Eternitat, un far de neó evangelist­a enmig de la neu, va ser la salvació per als seguidors de Bernie Sanders que divendres a la nit van acudir a escoltar-lo en un acte a Clive (Iowa).

“Estic emocionada”, confiava una noia d’uns vint anys quan es va trobar amb els seus amics a la porta. Si sabia o no que el senador socialista no hi seria present –el judici de l’impeachmen­t a Donald Trump el va obligar a quedar-se aquella nit al

Senat– no importa. La devoció gairebé religiosa que li professen els seus seguidors va compensar la seva absència física i explica també per què Sanders, per a desesperac­ió de l’establishm­ent del partit, quatre anys després de disputar per sorpresa a Hillary Clinton la nominació, continua en lliça i amb possibilit­ats de guanyar a Iowa, Nou Hampshire i més enllà.

“Amics, si la participac­ió és baixa dilluns, perdrem aquesta elecció; però si és alta, guanyarem!”, va assegurar Sanders als seus embadalits seguidors mitjançant connexió telefònica des de Washington. “Ara depèn de vosaltres”, ha insistit en cada parada de la seva intensa campanya per als caucus d’Iowa, l’estat que dona el tret de sortida de les primàries.

“Aquesta vegada realment té una bona oportunita­t per guanyar la nominació. Estic segur que faran tot el que puguin per parar-lo, com l’última vegada. Però si té prou suports, no podran vence’l. Hi ha un límit al que el Partit Demòcrata pot fer per frenar-lo”, confia Josh S., un activista que va representa­r la campanya del senador en un dels comtats en els quals es va acusar el partit de favoritism­e cap a Clinton el 2016.

Josh S. confia en la força del carrer perquè aquest any passi amb

Sanders el mateix que amb Donald Trump llavors. “Es va posar per davant dels altres candidats i el Partit Republicà no sabia què fer. Van pensar que s’enfonsaria, però no va ser així”. Va guanyar “perquè la gent està cansada de polítics venuts als interessos corporatiu­s i van pensar que seria diferent. Ara està veient que no és així”, assegura. Per això i perquè creu que més gent ara està madura per a les idees de Sanders, afirma que podria guanyar unes eleccions nacionals. “Fàcilment”, fins i tot, admet.

Més enllà de l’edat dels seus protagonis­tes, hi ha alguna cosa de xoc generacion­al en aquestes primàries. El senador de Vermont, de 78 anys, és el favorit entre els votants de menys de 29 anys. Li donen suport el 32% d’aquesta franja de la població, però només el 13% dels votants d’entre 54 i 72 anys, la generació del baby boom. En els seus electrific­ants actes de campanya salta a la vista. “Boomers, feu un favor als vostres fills i nets i voteu pensant en el seu futur”, voteu Sanders”, ha demanat amb el seu

A BUSCAR LA MOBILITZAC­IÓ Sanders: “Si la participac­ió és baixa, perdrem; però si és alta, guanyarem!”

REPUBLICÀ “AMB PRINCIPIS” “Faré tot el possible perquè Trump se’n vagi”, diu un votant conservado­r

apassionam­ent habitual el cineasta i activista Michael Moore.

Molt més assossegat i nostàlgic és l’ambient als mítings de Joe Biden, de 77 anys, favorit entre els sèniors i l’ala centrista del partit. Fa campanya amb ell l’ex-secretari d’Estat John Kerry, una elecció sorprenent tractant-se d’un fallit aspirant a la Casa Blanca. Un problema, l’edat de Joe? “Els 70 són els nous 50!”, va proclamar Kerry en un acte a Cedar Rapids del qual es va haver d’evacuar un simpatitza­nt per una aparent crisi cardíaca.

En el camp centrista, l’energia és amb Pete Buttigieg, de 38 anys amb un potent currículum i ressons d’Obama en el seu discurs, que farceix amb la seva experiènci­a com a gai i cristià per reivindica­r la seva capacitat de recuperar vots republican­s. A en Randy, de 68 anys, li agrada però ha estudiat tots els can

didats i creu que Biden és el que més possibilit­ats té de guanyar Trump. “Tota la vida he votat amb el cor en lloc del cap. En l’últim cicle electoral vaig donar suport a Sanders. Continuo pensant que el que defensa són aspiracion­s meravellos­es, però no crec que puguem arribar-hi d’un sol pas. El primer que cal fer és guanyar”, insisteix.

En Reed, un estudiant de teologia de 25 anys, hi està d’acord. És republicà “amb principis” i ha conduït 14 hores des d’Atlanta per fer campanya per l’exvicepres­ident. “Trump està fent miques la Constituci­ó i ferint el país sembrant tanta divisió. Votaré i faré tot el possible perquè se’n vagi”, explica mentre espera veure Biden en un petit acte a North Liberty. “Vull assegurarm­e que faig alguna cosa per redreçar el rumb del país per quan els meus fills i nets em preguntin què vaig fer durant l’era Trump”, afegeix. Donarà suport al candidat demòcrata que sigui. “Sanders seria més dur d’empassar”, diu sense descartar-ho.

Per una part de l’electorat progressis­ta, la senadora Elizabeth Warren és una alternativ­a més segura. Les enquestes la situen per darrere de Sanders, però a Iowa no hi ha res segur fins a l’últim minut. A diferència del seu rival, ella es declara “capitalist­a fins a la medul·la”. No s’ha de liquidar el sistema sinó reformar-lo “perquè funcioni per a la gent, i no per a les grans corporacio­ns”. “Grans canvis estructura­ls, això és el que necessita aquest país!”, va insistir a la Universita­t de Cedar Rapids amb un enèrgic discurs en el qual va barrejar els seus orígens en una família de classe mitjana d’Oklahoma amb les seves grans propostes com la creació d’un impost sobre la riquesa per pagar una sanitat universal i gratuïta. Warren, de 70 anys, prodiga vitalitat sobre l’escenari. Accepta preguntes del públic i insisteix a saludar els seus interlocut­ors pel seu nom. “Espero que guanyis a Trump i siguis la primera dona presidenta dels EUA”, li va desitjar una nena.

El rival més gran de tots els candidats a les primàries són les expectativ­es. Si Sanders no està a l’altura avui a Iowa i la setmana vinent a Nou Hampshire, on va guanyar el 2016, podria donar marge als seus rivals centristes per defensar que

“El primer és guanyar”, diu resignat en Randy, un votant d’Iowa que s’ha passat de Sanders a Biden

són la millor opció per guanyar Trump al novembre. El mateix amb Biden: si no està a l’altura a la cascada de primàries d’aquest mes i arriba amb força a Carolina del Sud, on espera rebre la major part del vot negre, els electors i l’establishm­ent del Partit Demòcrata començaran a buscar alternativ­es.

La decisió, divendres, d’eliminar els requisits de donacions individual­s per participar en els debats televisius ha estat interpreta­da com una catifa vermella per al multimilio­nari Michael Bloomberg, que saltarà a la cursa d’aquí un mes, en el superdimar­ts, quan podria presentar-se com el cavaller blanc del partit per frenar Trump. Warren l’ha acusat de voler “comprar” les eleccions. Cal destacar que Bloomberg autofinanç­a la seva campanya.

En la recta final dels caucus d’Iowa, els candidats han redoblat les crides a la unitat per, guanyi qui guanyi les primàries, estar al seu costat. En el camp de Sanders hi ha desconfian­ça. “Li donaré suport si guanya de manera justa”, matisa Josh S. “Si el decideixen a través dels superdeleg­ats, perdran les eleccions i probableme­nt el partit, perquè ens encaminarí­em a una fractura”.

 ?? CARLO ALLEGRI / REUTERS ?? Bernie Sanders, senador per Vermont, és el favorit entre els votants més joves
CARLO ALLEGRI / REUTERS Bernie Sanders, senador per Vermont, és el favorit entre els votants més joves
 ?? . ?? Andrew Valásek, un músic que el 2016 va donar suport a Donald Trump i ara va amb Andrew Yang, intenta convèncer una altra votant d’Iowa
. Andrew Valásek, un músic que el 2016 va donar suport a Donald Trump i ara va amb Andrew Yang, intenta convèncer una altra votant d’Iowa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain