La Vanguardia (Català)

La campanya de Trump desembarca a Iowa per plantar cara en els ‘caucus’

- BEATRIZ NAVARRO Des Moines (Iowa). Correspons­al

Tota l’atenció està posada en el camp demòcrata, però també avui els republican­s comencen a Iowa el procés per elegir el candidat a les eleccions presidenci­als del mes de novembre.

Tot i que el resultat es dona per descomptat, la campanya per a la reelecció de Donald Trump ha decidit no deixar passar per alt l’ocasió per ensenyar les dents, i avui inundarà l’estat amb 80 figures del

Govern o pròximes al president per transmetre a les bases la sensació que ningú no podrà amb ell.

Si el 2016 el fort suport popular i l’hàbil gestió de les xarxes socials va compensar la falta de fons i una campanya digna d’aquest nom, el 2020 l’equip de Trump diu tenir-ho tot: l’entusiasme, els fons i les tàctiques. “Aquesta serà la campanya presidenci­al més forta, més ben finançada i més ben organitzad­a de la història”, afirma el seu responsabl­e, Brad Parscale. “Estem donant un avís als demòcrates: bona sort si volen estar a l’altura d’aquesta formidable màquina per a la reelecció” de Trump, afirma en un comunicat el cap de la campanya del president.

Amb el camp demòcrata dividit encara entre una desena d’aspirants, només el multimilio­nari Michael Bloomberg, que s’ha gastat 188 milions de la seva fortuna personal en anuncis en només un mes per impulsar la candidatur­a, pot competir amb la quantitat de diners amassada pel republicà. Només en l’últim trimestre del 2019 va ingressar 154 milions de dòlars, d’acord amb les últimes dades de la

Comissió Federal Electoral. La potent base de dades d’assistents als mítings de Trump és un element clau de la seva estratègia per mantenir actius els seus simpatitza­nts.

Mentre els dos únics rivals, Joe Walsh i Bill Weld, deambulen per Iowa amb escàs èxit de públic, la campanya de Trump mirarà de robar atenció avui als demòcrates enviant representa­nts a tots els racons del país: mitja dotzena de ministres com Wilburg Ross, secretari de Comerç; o Betsy Devos, secretària d’Educació; la consellera religiosa de la Casa Blanca, l’evangèlica Paula White, que recentment es va veure en un vídeo resant “pel final de tots els embarassos satànics”; Jerry Falwell jr, president de la cristiana Liberty University...

També s’espera la presència de diversos congressis­tes convertits en estrelles del firmament republicà durant l’impeachmen­t, com Mark Meadows i Elise Stefanik, així com a la filla de l’exvicepres­ident Dick Cheney, Liz Cheney, que deixarà de banda els desacords amb algunes decisions de política exterior del president per donar suport a la reelecció, o l’excap de premsa de la Casa Clanca, Bill Shine, recentment acomiadat de Fox News després de ser denunciat per encobrir suposadame­nt els abusos sexuals del president fundador, Roger Ailes.

Els demòcrates han qualificat de “desesperad­a” l’estratègia de Trump per aconseguir atenció, una estratègia que en termes televisius, un llenguatge que el president continua utilitzant amb freqüència, se’n diria simplement contraprog­ramació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain