La Vanguardia (Català)

Tusk sent “empatia” per una Escòcia independen­t dins de la Unió Europea

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Si per alguna cosa es coneix Donald Tusk és pel seu estil directe i l’oposició frontal al Brexit. Des de desembre va deixar de ser el president del consell de la Unió Europea i va passar a presidir els populars europeus, però els seus principis no canvien. El Tusk que anteriorme­nt va enviar a “un racó de l’infern” els brexiters i va proposar pròrrogues de llarga durada per donar temps a una eventual marxa enrere de la sortida del Regne Unit, ahir va declarar empatia per l’entrada d’una

Escòcia independen­t a la Unió Europea.

En una entrevista a la BBC, va començar declarant-se “molt escocès, especialme­nt després del Brexit”, per després ampliar el marc de l’empatia a tot Brussel·les. “Emocionalm­ent, no tinc dubtes que tothom n’estaria entusiasma­t a Brussel·les i més àmpliament a Europa”, va respondre respecte al suport que podria trobar en la Unió Europea l’ingrés d’una Escòcia independen­t.

“Si em pregunten per emocions, veuran que crec que sempre hi ha empatia”, va dir l’actual president del Partit Popular Europeu, tot i que afegint un recordator­i a les regles que estableixe­n que qualsevol aspirant a ingressar a la UE ha de passar les vies reglamentà­ries pertinents, començant el procés des del principi.

En el referèndum del 2016, Escòcia va votar clarament a favor de la permanènci­a a la UE, per un 62% a favor i un 38% en contra, un resultat que, tot i això, no va servir davant la victòria dels brexiters en el còmput global. Divendres, un cop consumat el Brexit, la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon va dir que “és possible fer un referèndum d’independèn­cia el 2020”, precisant que ha de ser “legal i vinculant”, perquè tingui el reconeixem­ent internacio­nal.

El 2014, Escòcia va rebutjar en referèndum accedir a la independèn­cia, però els nacionalis­tes consideren que la sortida de la Unió Europea és un element que canvia tot el context polític, per la qual cosa demanen una segona consulta. Fins al moment, el primer ministre britànic Boris Johnson s’ha mostrat contrari a acceptar-la.

No hi ha dubte ee la voluntat del govern escocès. El 31 de gener, la seva seu a Edimburg es va il·luminar amb els colors europeus com a part de la campanya “Mantenir el llum encès per Escòcia”. A més, Sturgeon va publicar en el seu compte de Twitter una fotografia de l’edifici de la Comissió Europea il·luminat amb les paraules Europa i Escòcia amb un cor inclòs.

Hi ha voluntat de la primera ministra escocesa i empatia a Brussel·les, segons Donald Tusk, però la majoria de líders europeus s’han pronunciat exclusivam­ent sobre la sortida del Regne Unit en termes genèrics. El president francès, Emmanuel Macron, va dir als britànics: “Us n’aneu de la UE, però no us n’aneu d’Europa. Tampoc no us desvincula­reu de França ni de l’amistat de la seva gent”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain