La Vanguardia (Català)

La trampa del Sahel

França eleva a 5.100 soldats els efectius en l’operació Barkhane davant la imparable activitat gihadista a Mali, Burkina Faso i el Níger

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Des de fa ja set anys França lliura una guerra al Sahel que sap impossible de guanyar però que tampoc no pot perdre completame­nt. Davant d’aquest dilema, una autèntica trampa militar i geopolític­a, ahir París va decidir augmentar en 600 soldats –fins a un total de 5.100– els seus efectius en l’operació Barkhane, un desplegame­nt destinat a combatre la presència gihadista i evitar que els fràgils estats de la regió es vegin encara més desestabil­itzats.

La tramesa suplementà­ria de militars va ser anunciada per la ministra de Defensa, Florence Parly. El gruix dels reforços serà destinat a la zona anomenada “de les tres fronteres”, entre Mali, Burkina Faso i Níger, el territori més irreductib­le i difícil de controlar. Amb els soldats s’hi enviaran un centenar de vehicles blindats i unitats logístique­s. En el termini d’un mes aquest desplegame­nt addicional ja ha de ser operatiu.

Com a antiga potència colonial i amb l’ambició de mantenir la influència a l’Àfrica, França se sent obligada a prosseguir una intervenci­ó costosa i ingrata en tots els àmbits. Una de les raons oficials que la justifica és la necessitat d’afrontar el terrorisme islàmic allà on té les seves fonts, lluny de les fronteres franceses. Seria, doncs, una qüestió de seguretat nacional. La realitat, tot i això, és que els atemptats en territori francès els solen cometre individus criats i radicalitz­ats al mateix país, persones coneixedor­es de la llengua i de l’entorn físic i social, i no terroriste­s importats.

La frustrant experiènci­a francesa al Sahel recorda, tot i que salvant les distàncies i amb matisos molt diferents, la que van viure durant anys els Estats Units i els seus aliats a l’Afganistan i a l’Iraq. Aquelles operacions militars, conseqüènc­ia dels atemptats de l’11-S, van ser justificad­es, en part, per erradicar el terrorisme en el punt d’origen –en el cas afganès– i intentar canviar la química de l’Orient Mitjà (una idea dels neoconserv­adors referent a l’Iraq i l’enderrocam­ent de Saddam Hussein). La història ha demostrat que van ser càlculs erronis i les estratègie­s es van executar malament.

A finals de novembre, després d’una col·lisió accidental entre dos helicòpter­s –durant una acció antigihadi­sta a Mali–, que va costar la vida a 13 soldats francesos, el president Emmanuel Macron es va arribar a plantejar un canvi radical i va fingir una retirada militar. Al gener hi va haver una reunió a Pau, al sud de França, amb els presidents del G5 Sahel (Mauritània, Mali, el Níger, Burkina Faso i el Txad), que aporten milers de soldats a les operacions i paguen el preu més elevat en baixes. Macron es va queixar del creixent sentiment antifrancè­s en aquests països i va demanar més compromís per continuar endavant.

El desplegame­nt al Sahel es va iniciar l’1 de gener del 2013 sota la presidènci­a de François Hollande. Era una situació d’emergència perquè els gihadistes amenaçaven de conquerir la capital de Mali, Bamako. El juliol del 2014 l’originària operació Serval es va rebatejar com a Barkhane (el nom d’una duna del desert que pren la forma de croissant a causa del vent).

Diversos països europeus, entre els quals, Espanya, i també els Estats Units, col·laboren amb França a Barkhane, però es tracta de suport logístic, transport i formació militar, sense participar en els combats. Els francesos assumeixen amb resignació el lideratge incòmode. Els mateixos caps militars gals han reconegut públicamen­t que es tracta d’una missió a molt llarg termini, sense una victòria clara a l’horitzó, que la història i les circumstàn­cies els han assignat al tauler mundial.

La frustrant experiènci­a francesa recorda la viscuda pels EUA a l’Iraq i l’Afganistan

 ?? DAPHNE BENOIT / AFP ?? Operació conjunta franco-britànica a la regió d’Hombori, a Mali
DAPHNE BENOIT / AFP Operació conjunta franco-britànica a la regió d’Hombori, a Mali

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain