La Vanguardia (Català)

El narcotràfi­c obstrueix la pau

Petites bandes de criminals ocupen l’espai que van deixar les FARC a les zones rurals de Colòmbia

- IRENE DELGADO

L’ONU ha denunciat recentment l’assassinat de més de 300 líders socials i de 173 exguerrill­ers des de la històrica desmilitar­ització de la guerrilla a Colòmbia. L’onada d’esperança que es va estendre entre la població colombiana quan el govern i la guerrilla van firmar l’acord de pau el 2016 no ha pogut erradicar la violència de les bandes criminals, que han posat en el punt de mira els líders socials que volen implementa­r els acords de pau amb mesures com la substituci­ó de cultius de cocaïna. Només aquest any més de 30 persones han estat assassinad­es.

“Si un líder comunitari denuncia les dinàmiques d’aquestes organitzac­ions o hi interferei­x, s’arrisca que el matin –afirma Gustavo

Duncan, expert en narcotràfi­c i crim organitzat–. En el cas dels excombaten­ts, un terç dels assassinat­s van ser en mans de dissidents o de noves organitzac­ions que els consideren un perill per al seu control. A l’exmembre de les FARC se li ofereixen dues opcions: o unir-se o morir”.

El nombre de víctimes actual no es pot comparar amb el dels anys actius de les FARC (220.000, segons un informe del Centre de Memòria Històrica de Colòmbia, si bé hi ha altres estudis que les xifren en gairebé un milió). Però la lentitud dels processos judicials de líders socials assassinat­s i de la implantaci­ó dels acords de pau ha deixat desprotegi­des les zones en conflicte. Els grups criminals han aprofitat el buit que van deixar les FARC en diversos departamen­ts després de la desmobilit­zació i ara se’n disputen el control.

“Hem verificat 61 casos el 2016, 84 el 2017, 115 el 2018 i 107 el 2019”, explica Marta Hurtado, portaveu de l’Oficina de l’Alt Comissiona­t de les Nacions Unides per als Drets Humans a La Vanguardia, però assenyala que “falten 13 denúncies per verificar i, per tant, aquest últim any en podrien ser 120”.

Els atacs tenen lloc en àrees rurals, gairebé tots en municipis amb una economia informal on operen grups criminals i on la presència de l’Estat és mínima. L’epicentre de la violència es concentra en els departamen­ts d’Antioquia, Arauca, Cauca i Caquetá, en els quals s’han comès la meitat dels crims. “La violència no està focalitzad­a en un únic lloc, sinó que s’estén”, afirma Hurtado.

Els grups criminals no sembla que siguin estructure­s amb un alt nivell organitzat­iu, sinó que són bandes locals. “El clan del Golf sí que és una estructura amb un cert nivell d’organitzac­ió, però aquests grups funcionen amb relativa autonomia”, comenta Duncan. En alguns casos, els enfrontame­nts entre bandes han causat la marxa forçosa de poblacions senceres.

A Tumaco, un municipi del departamen­t de Nariño, s’ha declarat l’estat d’emergència humanitàri­a pel desplaçame­nt massiu de la seva població. Més de 3.000 persones han abandonat casa seva pels enfrontame­nts entre grups.

L’objectiu principal de les bandes criminals és controlar els cultius de cocaïna. “Ara es produeix més coca que mai i qui controla la producció, controla el mercat”, afirma Duncan. Segons estimacion­s de l’oenagé Indepaz, hi ha entre 12.000 i 15.000 parcel·les en municipis del nord del Cauca, amb una mitjana de 620 plantes per parcel·la i el rendiment anual de les quals és d’uns 10 quilos de cocaïna. Aquest cultiu és el principal

A diferència dels grans càrtels dels vuitanta i noranta, es tracta de petits grups amb base local

suport de moltes famílies.

Fins ara el Govern ha donat una solució militar al conflicte, però diverses organitzac­ions de drets humans han qüestionat l’eficàcia d’aquesta via. Aquestes oenagés exigeixen la implantaci­ó de programes de desenvolup­ament eficients i la substituci­ó dels cultius il·lícits, a més que es garanteixi la seguretat de les comunitats afectades. També destaquen la importànci­a que la Fiscalia dugui a terme una investigac­ió rigorosa sobre els assassinat­s.

 ?? LUIS ACOSTA / AFP ?? Guerriller­s de les FARC en un campament de Nariño esperant la seva reinserció després dels acords
LUIS ACOSTA / AFP Guerriller­s de les FARC en un campament de Nariño esperant la seva reinserció després dels acords

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain