La Vanguardia (Català)

Ho tornaríem a fer?

L’independen­tisme ha d’aprofitar la nova etapa que s’obrirà després de les eleccions per fer un exercici de realisme i evitar una altra legislatur­a perduda. No es tracta de renunciar a la independèn­cia, sinó d’admetre els errors de la via triada.

- Jordi Juan jjuan@lavanguard­ia.es

No ha calgut esperar gaires match points més en la competició entre ERC i JxCat, com vam escriure fa una setmana. El primer gran xoc de trens entre les dues formacions sobre la condició de diputat del president Quim Torra ha acabat amb l’anunci d’avançament electoral després de l’aprovació dels pressupost­os. Segurament és la millor solució per posar punt final a una legislatur­a estranya que ha estat marcada per la discutible presó preventiva i posterior judici als líders del procés i la incapacita­t del Govern d’adaptar-se a aquesta situació: com es pot continuar governant una autonomia quan es volia fer una república i com cal respondre adequadame­nt a la pressió judicial.

Carles Puigdemont va entendre que la millor solució era ubicar un activista sense experiènci­a política com Torra perquè mantingués la flama de la mobilitzac­ió i s’evités tant sí com no qualsevol renúncia a la independèn­cia. Tot i això, malgrat moltes crides simbòlique­s no es va anar mai a la desobedièn­cia directa (excepte el conflicte de la pancarta) i el resultat ha estat un govern ineficaç que tampoc no ha sabut administra­r bé l’autonomia.

Les eleccions donen l’oportunita­t perquè l’independen­tisme es torni a replanteja­r el full de ruta i faci un exercici de realisme sobre el que ha passat al país des que va començar el procés. El temps ajuda a mirar les coses amb més perspectiv­a, i ja va sent hora que els líders independen­tistes comencin a reconèixer les coses que han fet malament. En aquest sentit, la intervenci­ó dels polítics presos a la comissió del Parlament de la setmana passada va ser una oportunita­t perduda. Hi podem coincidir en la duresa de les seves condemnes o en algunes decisions arbitràrie­s dels tribunals de justícia, però no hi podem estar d’acord quan insisteixe­n que tornarien a declarar la independèn­cia, com van fer el 2017. Ja és hora que comencin a admetre errors, i, si no ho creuen, que ho diguin de manera clara i expressa i es presentin a les eleccions amb la DUI al primer punt del programa electoral. És el que farà la CUP, que sempre ha estat el més conseqüent.

No es tracta que renunciïn a la independèn­cia de Catalunya. Es tracta que facin un exercici de pragmatism­e i admetin que la via unilateral del 2017 no ha portat enlloc i només es pot aconseguir aquest objectiu mitjançant un gran acord a Catalunya i una negociació real amb l’Estat. Tota la resta és perseverar en l’error amb arengues que no van enlloc.

Pedro Sánchez i Quim Torra es veuran aquest dijous en una visita necessària però que no suposarà un avenç en el problema, atès que el president ja està de sortida i les seves segures crides a l’autodeterm­inació seran fer volar coloms. Ara bé, l’entrevista s’ha de fer per desencalla­r la taula de negociació, que pot tenir un llarg recorregut si les dues parts se la prenen seriosamen­t. Sánchez s’equivocava quan no agafava el telèfon a Torra, tal com vam denunciar al seu dia, i ara encerta veient-se amb el president.

A la futura taula de negociació hi haurà dues parts. En una, el Govern central ha passat del “No hi ha res que parlar” de l’època de Mariano Rajoy a acceptar una negociació per parlar de tot. Certament, si el PSOE no tingués la necessitat dels vots d’ERC per a la investidur­a i els pressupost­os, aquest pas hauria costat molt més, però quedemnos amb el fet que l’ha fet. A l’altra banda de la taula, l’independen­tisme ha d’estar a l’altura i repensar el seu discurs.

En aquest sentit, ERC ja ha fet un viratge al pragmatism­e que està sent molt criticat per una part de l’independen­tisme però que, en canvi, li ha donat rèdits electorals. Puigdemont, que ha demostrat la seva habilitat política, ara té a la mà continuar amb la via de la confrontac­ió oberta o donar una nova oportunita­t al diàleg. Recordem que l’expresiden­t estava absolutame­nt a favor de convocar eleccions el 2017 i va ser pressionat per declarar la DUI.

Les eleccions catalanes aclariran el camí i sabrem quin serà el tarannà de qui seurà en aquesta part de la taula. ERC ha resistit totes les pressions i ha demostrat la seva voluntat real d’arribar a acords. JxCat encara està en el debat entre una via i l’altra. Aviat sortirem de dubtes. I amb el temps també arribarà el moment de la contrició. Realment ho tornaríem a fer?

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Roger Torrent, Pere Aragonès, Antoni Morral i Quim Torra dimarts passat al Parlament
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Roger Torrent, Pere Aragonès, Antoni Morral i Quim Torra dimarts passat al Parlament
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain