La Vanguardia (Català)

El dilema que ningú no resol

La renovació del CGPJ i d’alguns tribunals es farà amb una fórmula criticada, però que no es canvia

- SANTIAGO TARÍN

Això és un dilema que ningú no sap resoldre. És com aquells problemes matemàtics a què molts s’aboquen però que ningú no aconseguei­x solucionar. Com es pot evitar l’ombra de la política a la justícia?

D’entrada, la pregunta conté un maximalism­e que no és cert. Si hi ha polititzac­ió, arriba a uns quants nivells, tot i que transcende­nts, perquè per als altres és inabastabl­e. Per exemple, hi ha tres òrgans en què els integrants es trien a proposta dels partits: el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constituci­onal (TC) i el Tribunal de Comptes. Però no és així per a la resta d’estaments: els partits no intervenen per designar magistrats del Tribunal Suprem, de les audiències provincial­s o dels jutjats d’instrucció. És més, no hi ha vies directes per influir en les seves decisions: en les sentències que dicten o en la manera de dirigir les investigac­ions. Dit d’una altra manera: si hi ha pressions és perquè s’hi cedeix.

Però és cert que hi ha un problema que recurrentm­ent genera dubtes sobre la imparciali­tat d’aquests tres òrgans citats, i és la manera d’escollir-ne els integrants, un procés en què la política intervé.

El CGPJ és el màxim òrgan de govern de la judicatura. No jutja però té competènci­es molt importants, com la designació de determinat­s càrrecs (com magistrats del Tribunal Suprem) i la inspecció i la funció sancionado­ra dels jutges.

Des que la Constituci­ó va establir-ne l’existència es va obrir el debat, que es pot resumir amb aquesta pregunta: qui vigila el vigilant? Si ho feia un òrgan escollit únicament pels jutges, sorgia el possible inconvenie­nt del corporativ­isme, de manera que es va optar perquè aquest tràmit recaigués en la sobirania popular, i la sobirania popular descansa en les Corts Generals.

La filosofia no estava malament però la pràctica l’ha pervertit. Les Corts estan formades pels partits polítics, i aquests no sempre han estat institucio­nals, sinó parcials, en les seves eleccions, de manera que el CGPJ s’acaba convertint en un parlament reduït, en què els integrants es reparteixe­n depenent de les majories polítiques que s'estableixe­n en cada moment i no sempre segons capacitats.

El CGPJ està format per vint vocals. Deu els escull el Congrés i deu el Senat, i tenen un mandat de cinc anys. No poden repetir, tret del president, que és nomenat per votació dels vocals. Dotze correspone­n a magistrats i vuit a juristes de prestigi reconegut (advocats, catedràtic­s...). Els jutges poden presentar una llista de candidats.

El que passa finalment és que, encara que siguin proposats pels seus companys o directamen­t pels partits, a última instància són les cambres que els trien mitjançant una votació que necessita les tres cinquenes parts. O sigui que al final les votacions es decanten per acords polítics.

Tot i això, hi ha un matís important: els vocals són escollits “a proposta” d’un partit. O sigui, al final els grups decideixen. El que passa és que els escollits no sempre obeeixen i no és un acatament cec. Per exemple, Fernando Grande-Marlaska va ser designat vocal a proposta del PP però ara és ministre amb el PSOE.

Amb el Tribunal Constituci­onal passa una cosa semblant. Els membres són votats a les Corts “a proposta” dels partits, però després no es pot garantir que redactin sentències al dictat. I n’hi ha precedents. La veritat és que actualment no és tan senzill discernir entre jutges conservado­rs o progressis­tes, i un 45,8% dels jutges d’Espanya no estan afiliats a cap associació profession­al. I el Tribunal de Comptes és un organisme de fiscalitza­ció dels pressupost­os públics però que era un desconegut per a gran part de la població fins que no s’ha ocupat de temes relacionat­s amb el procés.

Tot i això, el mecanisme d’elecció d’aquests tres estaments genera dubtes, fins i tot al Consell d’Europa, que ha cridat l’atenció a Espanya en diverses ocasions pel paper decisiu dels partits polítics en aquestes designacio­ns, sense que s’hi hagi posat remei. Ara es tornarà a repetir la polèmica perquè el CGPJ ha acabat el seu mandat i s’ha de renovar. Passa el mateix amb quatre jutges del Tribunal Constituci­onal. La fórmula no s’ha canviat però es complica per l’atomitzaci­ó de les Corts, de manera que el dubte és si UP, Vox o fins i tot ERC tindran veu en el repartimen­t. Això és el dilema que ningú no sembla decidit a resoldre.

COMPOSICIÓ El Consell ja ha acabat el mandat, igual que quatre magistrats del TC

ACORDS DE PARTITS Com en ocasions anteriors, es nomenaran per consensos polítics

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain