La Vanguardia (Català)

Oportunita­t inexcusabl­e per a Barcelona

-

Un total de 33 dels 41 regidors de l’Ajuntament de Barcelona –el suport més ampli de la història municipal– van votar divendres a favor dels pressupost­os de la capital catalana per al 2020. Els Comuns i el PSC –socis de govern–, juntament amb ERC i JxCat, van sumar els seus vots per tirar endavant els comptes públics. Una amplíssima majoria que, segons l’alcaldessa Ada Colau, ha de definir aquesta nova etapa en què la ciutadania exigeix que les administra­cions funcionin i donin resposta als seus problemes. La dotació pressupost­ària ha de permetre a Barcelona afrontar importants transforma­cions urbanístiq­ues, moltes d’elles ajornades des de fa anys.

Aquests pressupost­os, els primers que aconseguei­x aprovar Colau de forma ordinària i negociada en cinc anys, superen per primer cop els 3.000 milions d’euros –en concret, 3.033 milions–, un 14,6% més que l’any passat. És una xifra sens dubte important de la qual cal destacar la partida dedicada a habitatge (171 milions), que gairebé dobla la del 2019, i els 50 milions per a “reserva d’habitatge social”. En despesa corrent, el Consistori dedicarà 415 milions a medi ambient, 356 a serveis socials, 315 a seguretat i mobilitat i 185 al transport públic.

Sense oblidar que l’aprovació dels pressupost­os de Barcelona va estretamen­t lligada que els comptes de la Generalita­t i els pressupost­os de l’Estat obtinguin la llum verda –tant l’Administra­ció catalana com l’estatal aporten importants quantitats addicional­s al pressupost barceloní–, el cert és que la decisió aprovada divendres en el ple consistori­al ha de servir perquè, de manera definitiva i abandonant dubtes passats, l’Ajuntament barceloní abordi aquells projectes de ciutat que fins ara no s’han realitzat, sigui per falta de finançamen­t, per discrepànc­ies sobre el projecte final o, simplement, per falta de voluntat política.

L’aprovació del pressupost ha d’obrir una etapa d’estabilita­t que permeti al Consistori, malgrat les legítimes discrepànc­ies polítiques, posar fil a l’agulla i oblidar els laments i la culpabilit­zació dels altres. Els comptes municipals aprovats han de permetre que la ciutat escometi importants transforma­cions urbanístiq­ues, algunes de les quals ajornades des de fa anys. A la reforma de la Meridiana ja licitada se sumen 48 milions destinats a la construcci­ó del túnel de Glòries i 35 milions per al Pla de Barris.

Però hi ha altres actuacions i projectes de pes que ara s’haurien de posar en marxa ja. Entre aquests, hi ha la reforma de la Rambla, que per a la seva completa realitzaci­ó requereix almenys dos mandats i el projecte de la qual no acaba d’arrencar. O posar fi a la provisiona­litat en què viu la ronda Sant Antoni des que es va acabar la rehabilita­ció del mercat i les obres de la qual han de començar aquest any. O pacificar una vegada per sempre la Via Laietana, un carrer amb què cap govern municipal no s’ha atrevit fins ara. O finalitzar el passeig marítim des de la nova escullera fins al Fòrum. O rematar la reforma i urbanitzac­ió de les antigues casernes de Sant Andreu, projecte paralitzat des de la crisi immobiliàr­ia. O, finalment, acabar la transforma­ció de la Colònia Castells, al barri de les Corts, i engegar definitiva­ment el projecte de reurbanitz­ació de l’antiga presó Model.

Com podem veure, hi ha molta feina pendent per posar al dia la ciutat, per donar-li un impuls que torni a projectar-la com un referent internacio­nal. Projectes nous i antics que ara es poden desempolse­gar ja que l’aprovació dels pressupost­os ofereix una oportunita­t perquè Barcelona emprengui definitiva­ment aquelles transforma­cions urbanístiq­ues de gran profundita­t que necessita.

Ja no hi ha excuses.

L’aprovació del pressupost ha de permetre afrontar transforma­cions i projectes de pes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain