La Vanguardia (Català)

Sí, són els pares

- Josep Miró i Ardèvol

Per què la primera iniciativa del Govern de Pedro i Pablo en l’àmbit educatiu ha consistit a qüestionar que els pares són els únics titulars del dret a l’educació dels seus fills menors d’edat? Per què ignoren que l’Estat no pot impartir doctrina moral?: “Insistir que el fet que sigui ajustada a dret i que el deure jurídic de cursar sigui vàlid no autoritza l’administra­ció educativa –ni tampoc els centres docents, ni els professors concrets– a imposar o inculcar, ni tan sols de manera indirecta, punts de vista determinat­s sobre qüestions morals que en la societat espanyola són controvert­ides (...) Les assignatur­es que l’Estat, en la seva irrenuncia­ble funció de programaci­ó de l’ensenyamen­t, qualifica d’obligatòri­es no han de ser pretext per intentar persuadir els alumnes sobre idees i doctrines que –independen­tment que estiguin millor o pitjor argumentad­es– reflecteix­en preses de posició sobre problemes sobre els quals no hi ha un generalitz­at consens moral en la societat espanyola. En una societat democràtic­a, no ha de ser l’administra­ció educativa –ni tampoc els centres docents, ni els professors concrets– qui s’erigeixi en àrbitre de les qüestions morals controvert­ides. Aquestes pertanyen a l’àmbit del lliure debat en la societat civil, on no es dona la relació vertical professor-alumne, i, per descomptat, al de les consciènci­es individual­s” (sentència del Tribunal Suprem, 11 de febrer del 2009).

Potser una frase reiterada pels governamen­tals pot aclarir les dues incògnites plantejade­s: “El dret dels pares a educar els seus propis fills no té fonament. El nen pertany a la societat”. I aquest és el problema, perquè correspon a l’Abc del comunisme, paràgraf 79, escrit pel líder soviètic Nikolai Bukharin. És més del Pablo que d’en Pedro.

Correspon a la família l’educació moral dels seus fills; dels seus caràcters i actituds d’acord amb els valors i virtuts del seu capital moral, constituti­u del capital social, que, com a mínim des dels treballs de J.S. Coleman als anys vuitanta, sabem que és decisiu per a la formació del capital humà, que després es manifesta en els resultats escolars. Sense família educadora no hi ha bon ensenyamen­t. Aquest és el tema, i no el que planteja el Govern.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain