La Vanguardia (Català)

Per un got d’aigua

- Joana Bonet

Mentre l’aigua brolla amb vigor de les aixetes daurades dels hotels moderns de la vella Europa, a la Banya d’Àfrica moltes criatures han deixat d’anar a l’escola perquè han de recórrer un llarg camí per aconseguir una garrafa d’aigua. Dediquen el seu dia a la supervivèn­cia. Més de 300 milions de persones no tenen accés a aigua potable al continent. No disposen del mínim d’aigua al dia per subsistir, determinat per l’OMS. I la violència relacionad­a amb el control de recursos aqüífers s’ha més que duplicat en els últims deu anys.

Al sud d’Angola s’ha estès una nova pràctica: augmenta el nombre de nenes que es prostituei­xen per portar un mos i una mica d’aigua a casa. “Ho faig per la meva mare”, afirmava una noia de 15 anys a la notícia recollida per Europa Press. Ho denuncia l’oenagé World Vision, que alerta de com les conseqüènc­ies de la crisi climàtica, des dels incendis a les inundacion­s o la sequera, produeixen un efecte devastador entre els menors.

Recordo el cos lleu de les nenes cambodjane­s oferint-se als vorals enfangats de Pnon Phen perquè les seves famílies poguessin comprar un sac d’arròs. Mirar-les als ulls significav­a baixar fins al fons del pou. Ni una brillantor,

Recordo el cos lleu de les nenes cambodjane­s oferint-se als vorals enfangats de Pnon Phen

ni un matís, la persiana de la vida abaixada, acostumade­s a viure en la sordidesa, a dormir en un catre comunal, a dimitir del futur. Una vegada has vist de prop com es trenquen les cordes de la dignitat humana, ets incapaç d’oblidar aquell terror unit a la impotència d’absurda visitant occidental en un arrossar on les nenes violades tenen cicatrius a la cara i a l’ànima. Sovint frivolitze­m la prostituci­ó. La paraula puta s’utilitza diàriament, fora de context, per maleir o aclamar, desproveïd­a del seu cru significat. La literatura i el cinema ens han brindat personatge­s valuosos, capaços d’aixecar el relat. No els sobren encant i desimboltu­ra, tampoc tristesa ni estigma. Lluny de la ficció, només l’instint animal, salvatge i immoral, és capaç de ficar-se al llit amb una nena a canvi d’un got d’aigua.

“Ni una gota d’aigua per perdre en llàgrimes”, anota Augusto Roa Bastos a Hijo del hombre (Alfaguara), on narra la seva experiènci­a en la guerra de la Set del Chaco Boreal, en la qual molts homes van morir per deshidrata­ció. Tampoc les nenes prostitute­s africanes no en vessen, de llàgrimes; es concentren a subsistir al continent que allotja els deu pitjors països per a la infantesa del món. Penso en elles mentre obro l’aixeta i no espero que la dutxa s’escalfi. Per uns instants el seu horror és el meu. Però no n’hi ha prou.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain