La Vanguardia (Català)

La intel·ligència artificial a Catalunya

- Pau Agulló P. AGULLÓ, membre i director associat de BCG Gamma; s’ha dedicat a l’analítica avançada i la intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial (IA) és la capacitat d’aprenentat­ge de certs algoritmes per detectar patrons de comportame­nt complexos en dades, abundants i diverses en format, imitant la intel·ligència humana. La IA ofereix descoberte­s i prediccion­s que es converteix­en en decisions operatives automàtiqu­es aportant una millora en la seva precisió, freqüència i qualitat. La IA, per tant, fa escalables uns processos que no són escalables amb humans, oferint avantatges enormes a empreses i organitzac­ions que les sàpiguen incorporar a la seva operativa. Per a Catalunya, la IA representa una doble oportunita­t: 1) l’adopció exitosa d’una nova tecnologia de manera transversa­l a tot el país, tant al sector públic com al sector privat, i 2) la generació d’una nova indústria especialit­zada en la IA, que és d’alt valor afegit.

Cal entendre aquesta irrupció actual de la IA com una nova industrial­ització. Com les revolucion­s industrial­s anteriors també transforma­rà com produïm i consumim productes i serveis i, més en general, com vivim. La revolució de la IA és una subrevoluc­ió de la transforma­ció digital. La primera fa que tota acció del món real tingui un correspone­nt digital; la segona fa que la intel·ligènciaac­tivable,laquefemse­rvirper prendre decisions en el dia a dia, surti del cervell de les persones per primer cop a la història.

Al món empresaria­l encara estem en una etapa inicial de la IA amb una minoria d’empreses pioneres que han aconseguit integrar-les a tota la seva operativa i aconseguir impacte visible al compte de resultats. La incorporac­ió de la IA en la presa de decisions requereix de moltes dades i matemàtiqu­es, però també organitzac­ió i processos per integrar-les amb èxit amb negoci i tecnologia. Tot un desafiamen­t on s’encallen moltes empreses. Barcelona, i Catalunya darrere, està entre les 5-10 ciutats europees amb més potencial en IA (amb París, Londres, Berlín, Amsterdam, Estocolm i Madrid). Cal celebrar que estiguem en aquest top 10 i les oportunita­ts que implica, però també cal ser conscients dels reptes i debilitats actuals per materialit­zar el potencial futur que té. Barcelona probableme­nt no és líder europeu absolut en cap parcel·la de les que constituei­xen un pol, però té bones puntuacion­s en totes elles. Totes tenen marge per a la millora. No desaprofit­em l’avantatge i empenta que portem, i anem a totes per ser un pol d’IA a escala europea.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain