La Vanguardia (Català)

Lluitem junts i vencerem

- Lin Nan L. NAN, cònsol general de la República Popular de la Xina a Barcelona

Recentment ha tingut lloc el brot del nou coronaviru­s a Wuhan. El Govern i el poble xinès fan tot el possible per lluitar contra l’epidèmia, mentre la comunitat internacio­nal mostra gran complicita­t, atenció i suport. No obstant això, a alguns mitjans espanyols han sorgit algunes veus que calumnien el Govern xinès i l’acusen d’amagar el nombre de morts. Aquests rumors alarmistes que ignoren els fets no només fereixen els sentiments del poble xinès sinó que també provoquen dubtes i preocupaci­ons a la societat.

Des de l’inici del brot els dirigents del país hi han donat una importànci­a enorme. El Govern xinès ha pres mesures urgents i de gran magnitud per prevenir i controlar el coronaviru­s, com ara el bloqueig de les àrees vulnerable­s, la quarantena dels contagiats i dels casos sospitosos, l’ampliació de les vacances i la construcci­ó d’hospitals especials en pocs dies. Algunes mesures superen els requisits del Reglament Sanitari Internacio­nal i demostren clarament el coratge i la responsabi­litat de la Xina.

Tota la societat fa tot el possible per evitar la propagació de l’epidèmia. Actualment, tot i que el nombre de casos continua augmentant, la vida quotidiana continua amb tranquil·litat i l’ordre social és estable. Els experts s’esforcen a desenvolup­ar vacunes noves que confio que es podran produir a curt termini. La Xina té confiança i plena capacitat per guanyar la batalla contra el coronaviru­s.

La Xina manté una comunicaci­ó estreta i una bona cooperació amb l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. El seu director general, el doctor Tedros Adhanom, va visitar la Xina i va apreciar les mesures del Govern. Dijous l’OMS va declarar l’emergència internacio­nal pel nou coronaviru­s. Estic convençuda que la seva finalitat és evitar que el virus es propagui a països amb sistemes de salut febles i insuficien­ts. L’OMS no recomana aplicar restriccio­ns als viatges i al comerç des de o cap a la Xina i confia plenament en la capacitat de la Xina per frenar l’epidèmia. El Govern xinès ha mostrat una gran transparèn­cia en aquesta lluita. Es convoquen rodes de premsa per informar de la situació, es fa un report diari i a primera hora es transmet la informació a l’OMS i a països relacionat­s i es comparteix­en els resultats de la investigac­ió amb el món. Això demostra l’actitud responsabl­e del Govern cap a la seguretat sanitària mundial.

A l’era de la globalitza­ció tots els països estan estretamen­t vinculats. Al llarg del desenvolup­ament de la humanitat, sempre sorgeixen dificultat­s i reptes. Tothom ha de treballar conjuntame­nt per afrontar desafiamen­ts com ara malalties, terrorisme o el canvi climàtic.

Ara som en una etapa decisiva per a la prevenció i el control de l’epidèmia. Difondre informació de manera oportuna, oberta, transparen­t i responsabl­e és una de les mesures efectives per a la lluita. I en aquest moment tan especial, els profession­als s’han de fer més responsabl­es de les seves paraules. Inferèncie­s sense base científica només crearan pànic i fins i tot caos a l’ordre social, cosa que no és en absolut favorable. Com ha dit el doctor Terdos Adhanom, és l’hora de l’acció, no pas de la por; l’hora de la ciència, no pas dels rumors; l’hora de la solidarita­t, no pas dels estigmes. Estic convençuda que amb l’esforç ferm del Govern i el poble xinès i amb el suport de tots, podrem vèncer aquesta batalla.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain