La Vanguardia (Català)

No cal anar a la facultat

- Magí Camps mcamps@lavanguard­ia.es

Si no heu pogut estudiar llengua i literatura, no us amoïneu: ara ja no cal anar a la facultat de Filologia. Els millors professors del món també publiquen els seus cursos. Ara en coincideix­en tres. La universita­t de la vida en aquest cas passa per llegir bons assajos. Pel que fa a la llengua, s’acaba de publicar Estudis de llengua catalana, d’Albert Jané (Publicacio­ns de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes). I pel que fa a la literatura, fa uns mesos va sortir el Curs de literatura catalana contemporà­nia, de Gabriel Ferrater, i ara veu la llum una edició revisada de Joan Perucho i la literatura fantàstica, de Julià Guillamon, tots dos a Empúries.

Fa més de cinquanta anys, un jove Albert Jané va començar a publicar articles divulgatiu­s sobre llengua a Tele-Estel i, tot seguit, des del primer número de l’Avui. Amb un to amè i didàctic que no ha abandonat mai, la tasca de Jané ha estat ingent, i encara continua, ara mateix a l’IEC. Aquest volum, editat per la UdG, aplega més d’un centenar d’articles publicats al llarg de vint anys a la revista Llengua Nacional, en què aborda els punts més dubtosos i conflictiu­s de la llengua catalana, però també aspectes com el doblatge o la llengua de J.V. Foix.

Gabriel Ferrater va morir fa 48 anys, però la majoria de les classes de literatura que va impartir a la UB entre el 1965 i el 1967 van ser enregistra­des i ara han estat recuperade­s per Jordi Cornudella. Ferrater analitza els corrents del segle XX i se centra en l’obra dels poetes Josep Carner (Nabí), Guerau de Liost, Carles Riba i J.V. Foix; i dels prosistes Joaquim Ruyra (La parada), Caterina Albert (Solitud) i Josep Pla (El quadern gris).

Julià Guillamon volia fer carrera acadèmica, diu que es veia de professor a la universita­t, però va començar a col·laborar al diari Avui amb unes entreviste­s als grans autors del moment i allò li va capgirar els plans. Tot i que va fer cursos de doctorat, no va arribar a fer la tesi i es va estimar més fer llibres com Joan Perucho i la literatura fantàstica. Va deixar de banda la història de la literatura, que és el que es feia a finals dels vuitanta, i el va abordar des de tres perspectiv­es: la història cultural, la literatura comparada i la narratolog­ia. Tres decennis després i amb l’estil revisat, el reedita coincidint amb l’any Perucho. L’estudi, a partir de Les històries naturals (1960), una novel·la de vampirs en temps del rei en Jaume, serveix a Guillamon per reivindica­r Perucho com a pioner del corrent fantàstic i pop, en un moment dominat per la literatura realista i de compromís polític.

Sí, sí que cal anar a la facultat, però després hi ha bones oportunita­ts per continuar formant-nos.

Des de la butaca de casa es poden seguir els cursos de Jané en llengua i de Ferrater i Guillamon en literatura

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain