La Vanguardia (Català)

Es pot curar l’obesitat des del cervell?

- CRISTINA SÁEZ

L’obesitat és una malaltia complexa que afecta 650 milions de persones al món i està associada a altres patologies com diabetis tipus 2, cardiopati­es i alguns càncers. Tot i això, encara no hi ha cap tractament efectiu per curar-la.

En aquest sentit, Miguel López, professor de Fisiologia de la Universita­t de Santiago de Compostel·la i investigad­or del Centre d’Investigac­ió en Medicina Molecular i Malalties Cròniques (CiMUS), ha desenvolup­at una teràpia que inhibeix l’acció d’un petit grup de neurones a l’hipotàlem encarregad­es de regular el pes corporal. En estudis amb ratolins obesos, els ha aconseguit curar i fer que es tornessin prims.

“L’obesitat és una malaltia del cervell –afirma López–.

Encara que hi hagi diferents òrgans perifèrics afectats, és l’hipotàlem el que la dirigeix”.

El 2010 va trobar que una molècula anomenada AMPK actua com un sensor energètic, encarregat de detectar si les cèl·lules tenen molta o poca energia. Quan s’activa l’AMPK a determinad­es neurones de l’hipotàlem, s’incrementa la ingesta d’aliments; i si s’inhibeix la molècula s’incrementa la despesa calòrica. Amb el seu equip, López va aconseguir modular l’activitat de l’AMPK a l’hipotàlem injectant un virus al cervell dels animals.

Ara, per poder traslladar l’experiment a humans, han desenvolup­at una nova teràpia que regula l’AMPK amb exosomes, micropartí­cules que produeixen les cèl·lules per comunicar-se. Com que són tan petits, travessen la barrera hematoence­fàlica que protegeix el cervell, arriben fins a les neurones implicades en la regulació calòrica i les modulen per limitar la ingesta i augmentar la despesa energètica.

“Si tot surt bé, les primeres proves en persones podrien ser d’aquí entre cinc i deu anys”, afirma López, que afegeix que els exosomes també es podrien utilitzar per tractar malalties neurodegen­eratives.

 ?? USC ?? L’investigad­or Miguel López
USC L’investigad­or Miguel López

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain