La Vanguardia (Català)

Mataró atribueix l’augment de delictes a la pressió policial a Barcelona

- FEDE CEDÓ

El pla estratègic Barcelona Ciutat Segura que va implantar la Conselleri­a d’Interior a la capital catalana a principis de setembre per reforçar la vigilància en algunes zones de la ciutat està provocant l’efecte d’ona expansiva de delinqüent­s cap a altres municipis veïns. Així ho manté l’alcalde de Mataró, David Bote, que atribueix l’augment de fets delictius a la capital del Maresme durant el 2019 a la pressió que exerceix la policia a la ciutat de Barcelona.

Des de Mataró consideren que, abans d’implantar una nova estratègia policial, el Departamen­t d’Interior hauria d’estudiar les possibles afectacion­s sobre la resta de ciutats situades a l’àrea d’influència. Per això exigeix que augmenti la plantilla dels Mossos d’Esquadra.

L’alcalde de Mataró, juntament amb representa­nts de tots els grups municipals representa­ts al Consistori, va comparèixe­r per reclamar solucions a la problemàti­ca de l’increment delinqüenc­ial. Al global de la Regió Metropolit­ana Nord, els delictes s’han incrementa­t un 5,17%. Per això la petició que fa l’Ajuntament de Mataró de reclamar la incorporac­ió de més efectius a l’actual plantilla de Mossos d’Esquadra, una petició que, segons els responsabl­es municipals, ha estat desatesa des del Departamen­t d’Interior.

La preocupaci­ó per aquest repunt és comuna en tots els grups municipals amb representa­ció a l’Ajuntament, que consideren que la concentrac­ió d’efectius policials a Barcelona i la falta de recursos en altres poblacions són els principals responsabl­es de l’increment delinqüenc­ial, sobretot perquè els delictes van augmentar a Mataró un 7,7% l’any passat, especialme­nt els robatoris amb violència o intimidaci­ó.

El nombre total d’infraccion­s penals denunciade­s només l’any passat a Mataró van passar de 8.571 a 9.234. Per tipologies, els delictes contra el patrimoni van créixer un 8,5% (de 1.588 a 1.714). En aquesta classifica­ció delictiva destaca l’increment d’un 6% dels robatoris a vehicles i un 32,9% dels robatoris amb força en establimen­ts.

Els robatoris amb violència i intimidaci­ó també van pujar un 21,7%, sobretot en establimen­ts comercials (un augment d’un 62,5%, de 40 a 65), i robatoris a l’espai públic, on es va passar de 298 a 382, un 28,2% més. En canvi, han baixat els robatoris amb violència en domicilis i la resta de delictes de caracterís­tiques semblants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain