La Vanguardia (Català)

Ambició global, la clau

-

LONDRES

La incertesa del Brexit no ha estat un obstacle perquè el Regne Unit es converteix­i en el país on les seves start-ups tecnològiq­ues –fundades per emprenedor­s d’arreu del món– hagin aconseguit més finançamen­t de capital risc. Londres atreu inversió i talent global: és fàcil llançar una idea, desenvolup­ar-la i fer-la créixer gràcies a l’accés a capital i exempcions fiscals. L’ambició del seu ecosistema no té límits i el Regne Unit va batre el seu rècord el 2019 amb 10,1 bilions de lliures, un 44% més que l’any anterior. Les start-ups basades al país van aconseguir més diners que les d’Alemanya i França plegades (dades de Dealroom.co). A més, supera de bon tros la resta d’Europa en nombre d’accelerado­res i unicorns (companyies valorades en més d’1 bilió de dòlars): el 2019 se’n van crear 8 i ja en són 77 en total.

BARCELONA

Des del Regne Unit, Barcelona es percep com una ciutat molt atractiva per a emprenedor­s per la diversitat cultural i l’emplaçamen­t al costat del mar. El seu ecosistema emprenedor és pròsper i es beneficia de condicions econòmique­s favorables, un sistema educatiu sòlid i una posició avantatjos­a entre Europa i

Amèrica Llatina. A més, disposa de personal tècnic qualificat amb salaris assequible­s. Tot i això, històricam­ent, a les startups locals els ha faltat ambició global, amb companyies petites i sortides reduïdes (per sota dels 100 milions d’euros), i ha fet més lent el creixement de l’ecosistema. El capital de fons locals, limitat en el passat, continua sent un desafiamen­t. L’entrada de capital risc internacio­nal i la mida de les rondes augmenten, però encara estan per sota d’altres ciutats europees.

‘TO DO’

A Barcelona l’ecosistema emprenedor està cada vegada més cohesionat. Els emprenedor­s tenen mentalitat global i exemples d’èxit (Letgo, Glovo, Travelperk o Holaluz) en què es poden fixar. Els capitals de risc locals recapten fons més grans i els inversors estrangers inverteixe­n cada vegada més.

Falta atreure més fons globals, general partners que vulguin establir-se aquí i invertir en l’ecosistema: seria un imant per atreure més emprenedor­s globals. El MWC,

hubs com Tech City o Barcelona Health Hub i esdevenime­nts com 4YFN, Smart City Congress o els Barcelona London Days ajuden a posicionar Barcelona com a tercera ciutat preferida a Europa per muntar una start-up (segons Atomico). Falta una col·laboració intensa entre entitats i més incentius fiscals per atreure capital i talent i ser un referent global.

ES FÀCIL LLANÇAR UNA IDEA, DESENVOLUP­AR-LA I FER-LA CRÉIXER

EL CAPITAL DE FONS, LIMITAT EN EL PASSAT, CONTINUA SENT UN DESAFIAMEN­T

FALTEN MÉS COL·LABORACIÓ ENTRE ENTITATS I MÉS INCENTIUS FISCALS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain