La Vanguardia (Català)

Rocío Jurado tindrà el seu museu

Rocío Carrasco arriba a un esperat acord amb l’Ajuntament de Chipiona

- ADOLFO S. RUIZ

Fa l’efecte que aquesta vegada el museu dedicat a Rocío Jurado sí que veurà la llum en un futur pròxim, tot i que per a un projecte que fa tretze anys que espera la seva culminació no es pot donar res per fet. De moment, a sobre de la taula encara no hi ha una data concreta per a l’obertura.

L’Ajuntament de Chipiona, la localitat natal de Jurado, ha anunciat l’aprovació del conveni de col·laboració entre el Consistori gadità i Rocío Carrasco, la filla de l’artista, per posar en marxa el museu definitiva­ment. Potser s’ha remogut l’última pedra al camí. Rocío Carrasco hauria donat el seu vistiplau per escrit a l’acord, segons fonts municipals.

La justificac­ió d’aquest retard sempre ha recaigut en la filla de l’artista, que no manté cap relació amb la seva família ni ha tornat a Chipiona després de la mort de la seva mare. A les desavinenc­es familiars s’ha afegit una gestió molt poc clara de les autoritats municipals anteriors, que va acabar amb la imputació de tres càrrecs socialiste­s per presumptes irregulari­tats en els tràmits relacionat­s amb el projecte.

El museu, que des del 2011 té seu assignada i on ja hi ha bona part dels objectes i records que seran exposats, formarà part de la ruta turística, cultural i monumental

Més projectes Carrasco va presentar dijous a Madrid el musical Qué no daría yo por ser Rocío Jurado, creat per ella mateixa que ja hi ha a Chipiona sobre la figura de Rocío Jurado. També s’elaborarà una programaci­ó anual d’activitats i es crearà un centre d’estudi de la copla i la cançó espanyoles.

Rocío Carrasco rebrà un cànon anual de 30.000 euros, cosa que segons l’alcalde socialista Luis Mario Aparcero demostra que no hi ha cap intenció de l’hereva universal de la cantant d’aconseguir un “enriquimen­t personal” a compte del museu. Segons el mateix Aparcero, destinarà aquests diners a la lluita contra el càncer, malaltia que va causar la mort de la seva mare.

En el mateix ple es va acordar fer una comissió d’estudi que fixarà la forma de gestió del museu i tots els aspectes jurídics, tècnics i financers que l’afectin i començar els tràmits per sol·licitar a la Conselleri­a de Cultura i Patrimoni Històric de la Junta d’Andalusia l’autoritzac­ió per a la creació d’aquest nou espai artístic.

Encara queda camí burocràtic per recórrer per a un projecte que era un desig que la mateixa Rocío Jurado va fer públic i que es va començar a gestar mesos després que morís, el juny del 2016. Chipiona és una localitat que Jurado va passejar amb orgull i que, al seu torn, se sent molt orgullosa de la seva veïna més famosa. A la localitat hi continuen peregrinan­t molts dels seus admiradors.

La periodista Marina Bernal, autora d’una biografia sobre la cantant, revela entre altres anècdotes que, per descomptat, tots els veïns coneixien Rocío Jurado, molts d’ells personalme­nt, i que la mateixa cantant sempre estava al corrent del que passava a Chipiona i dels seus habitants, a qui va arribar a ajudar econòmicam­ent. En no poques ocasions l’artista va pagar factures o medicines de la seva butxaca quan les coses venien mal encarades. També per això Rocío Jurado es va guanyar el seu sobrenom de la más grande.

La filla de l’artista ha donat el seu vistiplau per escrit per posar en marxa el museu, encara sense data

 ?? PACO CAMPOS / EFE ??
PACO CAMPOS / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain