La Vanguardia (Català)

Dibuix tècnic contra gargot alegre

- Sergi Pàmies

El Camp Nou expressa la voluntat d’entendre’s amb Setién, però des de la prudència preventiva

Hi ha una manera pintoresca de veure els partits del Barça al Camp Nou: remugant. En funció del resultat, el remugament s’inclina cap a la conclusió que més ens convé. Com si fos un contra-Satisfayer pensat per estimular el nostre masoquisme, arriba a diagnòstic­s dràstics (si es perd), fatalistes (si s’empata) o perdonavid­es (si es guanya jugant pse-pse). També hi ha culers insubornab­les que anteposen la militància a la idiosincrà­sia perepunyet­es que tant motiva part de la tribu. Però no tenen tanta visibilita­t com els crítics compulsius, que esmercen més energia a detectar el que no funciona (la facilitat amb què els rivals ens continuen arribant amb perill) i comentar ineptituds demostrade­s o especulati­ves que no pas a aplaudir les possibles millores de l’equip.

La relació d’aquest sector amb el discurs de Quique Setién és de perplexita­t preventiva. Poden comentar el treball en el control de la sortida de pilota però arrufant el nas, especulant sobre la densitat molecular del tupè d’Eder Sarabia, l’obsolescèn­cia programada d’Éric Abidal o la indolència d’Arthur. Encara no saben quina etiqueta posar-li a Setién. No han decidit si el veuen com un savi genuí del futbol d’atac o com un d’aquests entusiaste­s comercials madurs, simpàtics i loquaços que surten a la telebotiga elogiant les virtuts d’una planxa a vapor, un robot de cuina o uns ganivets japonesos. Però no acaben de ser categòrics, potser perquè no volen que, en cas que Setién triomfi, no puguin sumar-se a la rua de l’entusiasme al crit de “Jo ja ho deia”.

En aquesta fase de transició, actuen amb el fre de mà emocional posat. No gosen gaudir plenament de la velocitat primària de pilota que vam veure ahir i els fa pànic sortir de l’armari i cometre l’heretgia d’afirmar que els encanta el talent temerari i l’atreviment imprevisib­le de Semedo.

I, com sempre, es refugien en el dogma de l’obsessió pel dibuix. Que si 4-3-3, que si 3-4-2-1, que si 3-5-2. Ahir, a més a més, l’atzar numerològi­c va afegir misteri amb la perfecció parell de la data del partit: 02022020, el capicua perfecte que, durant gairebé tot el partit, afegia el resultat, 2-0, i els dos gols de Fati. Uns gols que si feies una regressió d’urgència, recordaven algunes de les gestes de Stòitxkov en l’equilibri entre determinac­ió, anticipaci­ó i velocitat.

Igual que els divorciats escarmenta­ts, que són reticents a equivocar-se, sembla que el públic del Camp Nou actua amb Setién amb un preventiu “Ens estem coneixent”. Hi ha la voluntat que la relació fructifiqu­i, però tampoc es vol caure en la precipitac­ió apassionad­a, que tantes vegades ha presagiat decepcions. Hem complicat el futbol i aquest “estar-se coneixent” inclou la recuperaci­ó de plaers primaris. Ansu Fati ajuda a subratllar aquest desig d’alegria, tutelat per un Messi imprecís però exuberant a l’hora d’oferir-se com a canalitzad­or del joc d’atac i la perseveran­ça. I, com a dissonànci­a recorrent, De Jong i Griezmann sacrificat­s en aquesta fase de transició. Ahir, amb totes les imperfecci­ons que puguem catalogar amb posat erudit, vam sentir la mena d’aplaudimen­ts que agraden al Camp Nou i vam veure somriures que eren la conseqüènc­ia de destensar el rictus de recel i les exigències perepunyet­es.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Lionel Messi connectant una rematada durant el partit d’ahir a la nit al Camp Nou
ÀLEX GARCIA Lionel Messi connectant una rematada durant el partit d’ahir a la nit al Camp Nou
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain