La Vanguardia (Català)

El gir del VAR

Els dos últims rivals de Lliga del Madrid, indignats

- CARLOS NOVO

Els dos últims partits de Lliga del Madrid al Bernabeu, contra el Sevilla (2-1) el 18 de gener i contra l’Atlètic (1-0) dissabte, 1 de febrer, van acabar de la mateixa manera: victòries blanques amb decisions del VAR que van afavorir els locals i duríssimes crítiques dels derrotats contra els àrbitres.

Al Madrid-Sevilla, la jugada clau de què es queixa el Sevilla és un gol anul·lat a la primera part a l’holandès De Jong, amb 0-0 al marcador, per una suposada obstrucció de Gudelj a Militão. El VAR va intervenir per anul·lar el gol. A la segona part De Jong va marcar l’1-1 provisiona­l i el videoarbit­ratge va validar el gol que es va revisar per si hi havia mà il·legal prèvia de Munir.

Les declaracio­ns de Monchi, el director esportiu del Sevilla, van ser d’una duresa inusitada. Respecte al gol anul·lat a De Jong va comentar: “L’acció l’ha vista tothom. És una jugada més que es dona en un partit i és una jugada molt clau”. Pel que fa al que es va donar per vàlid a De Jong encara va ser més contundent: “Si ens anul·len el gol baixo al camp i en trec l’equip”.

Al derbi de dissabte l’Atlètic es queixa que ni l’àrbitre ni el VAR xiulessin a la primera part un penal amb Morata abatut per Casemiro, amb 0-0 al marcador. Enrique Cerezo, el president del club matalasser, va mostrar el seu enuig acabat el partit: “Si el VAR hi és per a alguna cosa és per revisar. Des del meu punt de vista era un penal clar. Era una revisió del VAR, del VAR amb ve baixa, no amb be alta”.

En l’empipada de l’Atlètic plou sobre mullat perquè entén que als últims quatre derbis de Lliga Casemiro

ha comès tres penals sense penalitzac­ió, dos sobre Morata i un altre per mà. Acabat el derbi, Emilio Butragueño no va voler fer declaracio­ns. Sí que les va fer Zidane després del Madrid-Sevilla: “Al primer gol del Sevilla hi va haver falta clara. L’actuació de l’àrbitre no ha estat decisiva”, va assenyalar el francès.

Butragueño va perdre la seva habitual mesura amb l’empat de l’últim clàssic al Camp Nou, en què es va queixar de dos penals no xiulats a Varane: “És desconcert­ant que no hagi intervingu­t el VAR en dues jugades clarissíss­imes”. A la primera part de la temporada el Madrid es va queixar en tres partits més (Vilareal, Mallorca i Betis).

En una recent entrevista a la Cope, Javier Tebas, president de LaLiga, va declarar que “hi ha un abans i un després al VAR després de la trucada de Florentino Pérez a Luis Rubiales”.