La Vanguardia (Català)

“Djokovic és el millor dels últims nou anys”

Goran Ivanisevic, extennista i membre del cos tècnic de Novak Djokovic

- SEBASTIÁN FEST

Quan es lluita per ser el millor de la història, que és el que veritablem­ent importa avui a Novak Djokovic (i a Rafael Nadal i Roger Federer), cada detall compta. El servei, per exemple, que ajuda tants tennistes a sumar punts gratis o amb poc esforç. Al juny Djokovic, cada vegada més afinat a la seva feina, va contractar el croat Goran Ivanisevic, un veritable expert en el servei, l’únic tir en què només influeix el que faci el jugador i per aquest motiu el cop més exposat al puja i baixa emocional dels tennistes.

“Crec que serveixo a en Novak perquè tenim la mateixa mentalitat, el mateix idioma, abans vam ser del mateix país... Tinc una manera diferent d’encarar les coses que Marian Vajda (l’entrenador eslovac del serbi), soc molt obert i relaxat. I intentem no parlar de tennis tot el temps”, va explicar Ivanisevic, campió de Wimbledon el 2001.

Als 48 anys Ivanisevic manté l’humor irònic i la veu greu i profunda, tot i que els últims temps ha acumulat una barba que dona experiènci­a al seu rostre pueril. És un dels més efusius del banc de Djokovic, viu els partits amb passió balcànica. No va ser l’excepció mentre el serbi s’encaminava a la conquesta del seu vuitè Open d’Austràlia.

Ha dit que Djokovic és ara com ara el millor, per què?

N’hi ha prou amb mirar els números, és el millor dels últims nou anys. Si mires les estadístiq­ues, ha guanyat més tornejos de Grand Slam que ningú, més Masters 1000, més partits... Per a mi és el millor jugador, tot i que cadascú pot tenir els seus favorits. Cal esperar al final de la carrera de cadascú per saber qui serà el millor. Però avui les estadístiq­ues mostren que els últims nou anys ha sigut el millor de lluny.

Què és el més especial d’entrenar Djokovic?

Es tracta de gent nascuda per guanyar, gent que no vol ser recordada per qui va jugar més finals, sinó per qui va guanyar més tornejos, més Grand Slams, qui va ser més setmanes el número u. Tot just trepitgen la pista volen guanyar. Entrenar algú com ell no és gens fàcil, perdre una final amb ell no és bo. No li agrada ser el segon.

Vostè va ser un gran jugador, però en el cas d’algú que té 17 grans títols es pot parlar d’algú d’un altre planeta, d’una altra galàxia en l’àmbit tennístic?

Sí, és diferent. És meravellós treballar amb algú com ell, que vol aprendre i cada dia vol ser més bo. Però la qüestió és que no en té prou amb la final: sempre vol guanyar. Només guanyar, guanyar i guanyar. Però això també t’impulsa a millorar, un fet positiu per a en Marian i per a mi perquè cada dia aprenem coses noves.

Continua jugant a tennis? Jugo, tot i que em fa mal tot. Però m’agrada molt jugar i continuo gaudint-ne.

Qui és millor, Federer o Nadal? És com preguntar si és millor Cristiano Ronaldo o Leo Messi, és la mateixa pregunta.

Això és fàcil: és millor Messi. Per mi també! Però pensem-ho així: a la història del tennis mai no hi haurà un jugador amb més talent que Federer, perquè és màgic. I no hi haurà ningú més competitiu i que en un partit generi les revolucion­s que genera Nadal. S’ha de veure d’aquesta manera.

Federer té talent i Nadal és un lluitador, es va dir molt de temps. Però Nadal també té talent, oi? Esclar, esclar. Això del talent és el paquet complet. Diguem-ho així: quan juguen malament te n’adones, però Federer es veu bé fins i tot quan juga malament.

No és injust que el focus continuï tan centrat en la rivalitat entre Federer i Nadal?

Potser sí. Ell ha arribat fins aquí, no li importa de quina rivalitat parla més la gent. Potser la gent prefereix aquesta rivalitat perquè va començar abans. En Roger, en Rafa i en Novak són tres jugadors amb un tennis molt diferent. Alguns es deuen estimar més el Novak-Federer, d’altres el Rafa-Federer, d’altres el Rafa-Novak. Són tres partits completame­nt diferents. El que crec és que en Novak es concentra en el que ha de fer.

El talent més gran de Djokovic?

Creu en tot el que fa. Potser de vegades s’equivoca, però sempre hi creu. I això ajuda. No he vist algú tan fort mentalment en tota la vida.

 ?? WILLIAM WEST / AFP ?? Goran Ivanisevic, al costat de Marian Vajda, entrenador de Djokovic
WILLIAM WEST / AFP Goran Ivanisevic, al costat de Marian Vajda, entrenador de Djokovic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain