La Vanguardia (Català)

Les vendes mundials d’ordinadors creixen per primera vegada en set anys

El canal empresa empeny la indústria liderada pels fabricants Lenovo i HP

- BLANCA GISPERT

Els fabricants d’ordinadors encaren el 2020 amb un cert alleujamen­t sabent que les vendes s’han recuperat després de set anys de caigudes. Les dades de la consultori­a tecnològic­a IDC (preses com a referència en aquesta indústria) indiquen que el 2019 es van comerciali­tzar 266,7 milions d’unitats al món, una xifra que representa un 2,7% més que els 259,6 milions del 2018. (Les dades sobre el volum de negoci no són públiques.) Al voltant d’un 70% dels dispositiu­s venuts van ser ordinadors portàtils, i un 30%, ordinadors de taula.

El creixement del 2019 es deu a un fet excepciona­l: empreses d’arreu del món s’han vist obligades a renovar tot l’equipament a causa de la mort del programa Windows 7 i la necessària actualitza­ció a Windows 10. “Moltes companyies han esperat fins a l’últim moment per renovar els equips. El programa caducava el 14 de gener d’aquest mes”, comenten fonts del fabricant xinès Lenovo i de la marca dels Estats Units HP, líders del mercat mundial amb quotes d’un 24% i un 23%, respectiva­ment, seguides de Dell (17%), Apple (6%) i Acer (6%). De fet, l’últim trimestre de l’any les vendes van pujar un 5%, fins als 71 milions d’unitats, la millor dada trimestral des del 2015. A causa d’aquest efecte, les vendes del canal empresa van representa­r un 55% del total i van créixer més d’un 3% respecte a l’any anterior. Les companyies dels mercats europeus i nord-americans van ser les que van protagonit­zar més alces. A més, l’evolució positiva del canal empresa va aconseguir suplir la caiguda del canal consum, que va regis

A Espanya les vendes cauen un 4% perquè el consumidor posposa la renovació del dispositiu

trar una caiguda pròxima a un 5% respecte al 2018 i va representa­r al voltant d’un 45% de les vendes totals. “El mercat dels ordinadors és un mercat molt madur. Els fabricants intentem innovar i captar clientela que vol estar a l’última, que està disposada a comprar productes de gamma alta. El consumidor mitjà espera fins al final per renovar l’ordinador, i per això la gran massa de vendes no es recupera en aquest segment”, explica Pablo Ugarte, director general de l’àrea de sistemes personals d’HP de la regió Ibèria.

Per la seva part, Alberto Ruano, director general de la multinacio­nal Lenovo a Espanya i Portugal, considera que “fa uns anys l’ordinador va ser canibalitz­at pels telèfons intel·ligents i les tauletes”, mentre que ara, assegura, “les vendes es comencen a recuperar perquè l’ordinador ha resultat que és un dels productes més segurs i duradors, més còmodes per treballar i amb més bona qualitat d’imatge”. D’altra banda, assenyala Ruano, “cada vegada hi ha més usuaris al món que utilitzen ordinadors a una edat més primerenca, cosa que augmenta la xifra de clients potencials”. Malgrat la recuperaci­ó, Ryan Reith, consultor d’IDC, alerta que aquest any la indústria mundial afronta el repte de superar l’excepciona­litat del 2019. “Moltes empreses ja no renovaran els equips, i això obligarà els fabricants a buscar solucions més innovadore­s”, explica.

A Espanya en particular, la situació és menys encoratjad­ora que a escala global. En l’exercici 2019, les vendes no es van aconseguir recuperar, sinó que van registrar una caiguda d’un 4%, ja que van passar dels 3,3 milions d’unitats el 2018 als 3,1 milions el 2019. Segons la consultori­a, van passar els mateixos factors que a escala global. “A Espanya hi va tenir una especial incidència la caiguda de vendes per part del consumidor, que va continuar posposant comprar l’ordinador”, assenyala Daniel Gonçalves, consultor d’IDC. A més, “la incertesa política i econòmica no va encoratjar el consumidor”, admeten a HP, líder en vendes al país, amb una quota d’un 36%, seguit de Lenovo, amb un 27%. Per a aquest 2020, els fabricants confien que la digitalitz­ació de l’educació augmenti les compres d’ordinadors per part de les escoles públiques. També esperen que el consumidor mitjà es decideixi d’una vegada a canviar l’ordinador de taula.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Profession­als treballant amb ordinadors portàtils en unes oficines de Barcelona
XAVIER CERVERA Profession­als treballant amb ordinadors portàtils en unes oficines de Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain