La Vanguardia (Català)

La correcció parlamentà­ria

-

Winston Churchill es va referir el 1947 a les relacions de l’esquerra britànica amb la Corona amb aquestes paraules: “Els laboristes són bastant favorables a la monarquia, encara que no ho sembli: li reserven provisions generoses i assisteixe­n a les festes al palau de Buckingham. Els que tenen uns principis més extrems porten un jersei”. Alguns diputats de Podem no van aplaudir o es van vestir informalme­nt per a la sessió d’obertura de la XIV legislatur­a presidida per Felip VI, però això formava part d’aquesta manera respectuos­a de mostrar la discrepànc­ia amb la institució sobre la qual ironitzava Churchill. El més significat­iu del dia va ser que 49 diputats i senadors no van assistir-hi, justifican­t la seva absència amb l’argument que la monarquia és anacrònica, hereva del franquisme i no defensa valors democràtic­s. A més, li retreien el discurs, qualificat per ells d’“autoritari”, del 3 d’octubre del 2017. Els grups que no van ser presents són ERC, JxC, EH-Bildu, BNG i la CUP.

Més enllà de les regles de correcció parlamentà­ria, que no estan escrites enlloc però estan consolidad­es per l’ús, és un error la no-assistènci­a, perquè s’envia un missatge a la població en el sentit que només acudeixen als actes que els abelleixen. El respecte institucio­nal no inclou només les persones que presideixe­n els actes, sinó també els ciutadans que les voten. Els partits discrepant­s amb la Corona tenen tot el dret a defensar la seva posició al Congrés, però absentar-se’n suposa una desconside­ració amb les mateixes Corts, de les quals reben un salari per exercir la seva representa­ció. Assistir als plens és l’essència de la seva feina. La llibertat d’expressió es manifesta amb la paraula, no quedant-se a casa. La política necessita més reflexió i menys gesticulac­ions.

En el comunicat emès per aquestes formacions, hi ha una qüestió que demostra un escàs coneixemen­t constituci­onal, malgrat que conèixer la Carta Magna és condició indispensa­ble per exercir el càrrec. Els discursos i actes del Rei –també el del 3-O– estan ratificats pel Govern espanyol, que n’és el responsabl­e. Ningú al Regne Unit no critica la reina quan llegeix el discurs que li prepara l’Executiu per iniciar el curs polític. Ni en temps de Churchill ni en els de Johnson.

 ?? Màrius Carol
Director ??
Màrius Carol Director
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain