La Vanguardia (Català)

Casado posa les paraules del Rei com a límit a la negociació amb Torra

El líder del PP destaca la crida de Felip VI a la concòrdia i la unitat

- CARMEN DEL RIEGO LEONOR MAYOR ORTEGA

El discurs del rei Felip VI a l’obertura solemne de la catorzena legislatur­a va ser aplaudit per gairebé tots els diputats, incloent-hi, cosa que és novetat, els ministres d’Unides Podem i alguns dels seus diputats, però després, quan ja s’havien apagat els focus de l’hemicicle i ja no hi eren els Reis, cada partit va interpreta­r el discurs a la seva manera, i va fer seves les paraules que convenien més a cada un per als seus propis interessos.

Com a exemple, Pablo Casado, que va fer grans elogis de les paraules del Rei, però sobretot les va prendre per al que és i serà els dies vinents el seu cavall de batalla contra el Govern de Pedro Sánchez, per la seva entrevista de dijous amb el president de la Generalita­t, Quim Torra. El president del PP es va aferrar a la intervenci­ó de Felip VI al Congrés, en què va reivindica­r la Constituci­ó, la nació espanyola, la unitat d’Espanya i la sobirania nacional, per posar allà els límits de la negociació a la reunió que el president del Govern, Pedro Sánchez, mantindrà dijous amb Quim Torra.

Després de la sessió solemne d’obertura per part del Rei de la catorzena legislatur­a, Casado va demanar a Sánchez que tingui en compte les paraules del Monarca i la continuïta­t històrica que representa el Rei a l’hora de negociar amb Torra. Que tingui en compte les seves paraules i les posi com a límit del que es pot negociar: “La unitat d’Espanya que la fa indivisibl­e, i la sobirania del poble espanyol, que no poden ser subvertits per cap taula política”.

Fora d’això, el líder del PP va destacar del discurs del Rei la seva defensa que Espanya no sigui dels uns contra els altres, i les seves apel·lacions “a la concòrdia, a tenir en compte el que ens uneix als espanyols, en un país que no ha de ser d’un bàndol contra l’altre”. Casado està disposat, diu, a seguir la crida del Monarca buscant “objectius comuns i desenvolup­antlos plegats”.

Pablo Casado també va aprofitar l’absència a l’hemicicle d’ERC, JxC, Bildu, la CUP i el BNG, “els socis de Govern de Sánchez”, va dir davant dels mitjans de comunicaci­ó, per retreure al president del Govern que no sigui capaç d’aconseguir que aquests grups respectin les institucio­ns. Casado creu que Sánchez ha de pressionar aquests grups per “respectar el cap de l’Estat”.

El líder de Vox, Santiago Abascal,

Abascal i Arrimadas lamenten el “menyspreu” de les forces independen­tistes envers la Corona

per la seva banda, va posar l’accent en la insolència que els partits independen­tistes van fer al Rei en no anar a l’acte solemne d’obertura de les Corts. “Els que no hi caben són ells”, va assenyalar el president de la formació d’ultradreta en referència a ERC, JxCat, Bildu, la CUP i el BNG. Abascal va aprofitar per subratllar la “lleialtat” del seu partit “a la Constituci­ó i a la Corona”, i per recordar que una de les primeres iniciative­s que Vox ha portat al Congrés és una proposta de llei per il·legalitzar almenys ERC, Bildu i JxCat.

També Inés Arrimadas va lamentar el “menyspreu” dels independen­tistes envers el Rei. “Són els mateixos partits que marquen l’agenda del Govern central, són els socis de Pedro Sánchez”, va afirmar la portaveu de Cs a la Cambra Baixa. En aquesta línia, Arrimadas va acusar Sánchez d’“alimentar la polaritzac­ió de la política amb diners públics”.

 ?? DANI DUCH ?? Pablo Casado amb Cayetana Álvarez de Toledo, Teodoro García Egea i Javier Maroto al Congrés
DANI DUCH Pablo Casado amb Cayetana Álvarez de Toledo, Teodoro García Egea i Javier Maroto al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain