La Vanguardia (Català)

“El mort no es va poder cremar sol”

En la primera sessió del judici la Fiscalia arremet contra el silenci dels acusats, que es culpen mútuament del crim del guàrdia urbà però no revelen com va ser assassinat

- TONI MUÑOZ

El fiscal Félix Martín fa dos anys i mig que investiga el crim de l’agent de la Guàrdia Urbana, Pedro Rodríguez, el cos del qual va ser calcinat al maleter del seu cotxe al pantà de Foix. Ha interrogat els acusats, ha escoltat centenars de testimonis i ha reclamat multitud de proves, però encara hi ha un interrogan­t al qual no troba resposta. Com va morir l’agent de la Guàrdia Urbana Pedro Rodríguez? “Qui són els responsabl­es de no poder saber la causa de la mort?; Per què els autors han volgut amagar la causa de la mort?”. La pregunta de com va morir va sobrevolar ahir a la sala de l’Audiència de Barcelona durant l’inici del judici pel crim de la Guàrdia Urbana, en què estan acusats d’assassinat dos agents de la policia barcelonin­a, Rosa Peral i Albert López. Peral era la nòvia de la víctima, i López, l’amant de la dona. Tots dos, a través dels seus advocats, van desafiar el jurat a defugir les versions rocamboles­ques i a guiar-se pel sentit comú.

La lògica de les defenses és molt simple. Segons Peral, la mort del seu nòvio té a veure amb la baralla entre dos homes gelosos per una dona en què ella es va veure implicada per “una societat masclista que la jutja per mantenir relacions extramatri­monials”. “La jutgen per un pecat i no per un delicte”, va incidir la seva advocada, Olga Arderiu, en una intervenci­ó en què va denunciar una campanya als mitjans de comunicaci­ó contra la seva clienta.

Rosa Peral vol combatre l’etiqueta de dona freda que es desprèn de la tota la investigac­ió, en què descriu que va continuar fent vida normal malgrat l’assassinat del seu nòvio. Ahir la seva defensa va aportar 7 fotografie­s fetes al llarg de tota la seva vida en què Peral apareix traient la llengua amb l’objectiu de contrarest­ar una foto que consta en la causa i que la compromet. La dona es va fer una foto amb la llengua fora en un dinar de la Guàrdia Urbana on va anar amb l’altre acusat tres dies després del crim. El magistrat va rebutjar incorporar les fotos.

En canvi, la tesi “lògica” de l’altre acusat, Albert López, és que només es va limitar a ajudar Rosa Peral després que hagués matat el seu xicot després de patir una agressió masclista del seu nòvio.

Els dos acusats, com han fet durant tota la instrucció, es culpen mútuament i ahir van exhibir el seu evident enfrontame­nt al banc dels acusats asseient-se a molta distància l’un de l’altre i gairebé sense mirar-se. El fiscal els demana 25 anys de presó per assassinat i els acusa d’ordir un pla criminal de conjunt per matar en Pedro perquè els destorbava i així tornar a estar junts. Havien estat parella durant quatre anys i mantenien una relació d’amagat d’en Pedro. Malgrat l’intercanvi d’acusacions, els dos implicats no han revelat mai com va morir la víctima. I ahir el fiscal els hi va recriminar de manera irònica. “El cadàver no es va posar tot sol al maleter del seu propi cotxe, ni es va cremar sol al seu propi cotxe”. Algú no va fer, però cap dels acusats no es va donar per al·ludit.

Pel fiscal, el cas no s’ha d’analitzar amb la simplicita­t a què apel·len els acusats, sinó tenint en compte que estaven immersos en un triangle de relacions tòxiques. El judici s’endinsarà en algunes relacions privades per “entendre el motiu i la psicologia de l’assassinat”. “No som aquí per jutjar ningú per la seva vida privada, però sí que cal entendre el triangle Albert-Rosa-Pedro i veure la xarxa de mentides, manipulaci­ons i toxicitat per entendre què va passar”. En aquest sentit, va instar el jurat a posar-se “les ulleres per veure els fets no amb la seva lògica, sinó amb la lògica dels acusats”. Tots tenim el sentiment humà de pensar que algú normal no pot fer una cosa tan brutal, però el mal gratuït existeix”, els va advertir.

Mentre la secretària judicial llegia els escrits de cadascuna de les parts, Rosa Peral va esclafir a plorar en sentir el nom del Pedro. L’advocat de la família de la víctima, Juan Carlos Zayas, l’hi va recriminar dirigint-se al jurat i dient que “tot estava preparat” i que era una “teatralitz­ació”.

L’advocat, que exerceix l’acusació particular, va corroborar la tesi de la Fiscalia i va afegir que els dos acusats van voler desfer-se d’en Pedro perquè volia denunciar-los per haver mort un manter que es va estimbar per un terraplè a Montjuïc. En el cas de Peral, va afegir que va matar en Pedro perquè no podia suportar un altre fracàs sentimenta­l al seu entorn de la Guàrdia Urbana.

Avui declararà en la segona sessió del judici l’exmarit de Rosa Peral, a qui van intentar encolomar la mort d’en Pedro. També compareixe­rà el pare de Peral, que va mentir a la policia a instàncies de la seva filla assegurant que va veure en Pedro quan ja era mort.

ESTRATÈGIE­S CONTRAPOSA­DES Els acusats es van asseure a molta distància, i Peral va esclafir a plorar

LA PSICOLOGIA DE L’ASSASSINAT La Fiscalia vol entrar en la xarxa de mentides i relacions tòxiques per entendre el crim

 ?? MIQUEL CODOLAR / ACN ?? Els dos acusats es van asseure a molta distància, un a cada banda, i no es van dirigir la mirada després de més de dos anys sense veure’s
MIQUEL CODOLAR / ACN Els dos acusats es van asseure a molta distància, un a cada banda, i no es van dirigir la mirada després de més de dos anys sense veure’s
 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’acusada, Rosa Peral, exnòvia de la víctima, Pedro Rodríguez
ÀLEX GARCIA L’acusada, Rosa Peral, exnòvia de la víctima, Pedro Rodríguez
 ?? ÀLEX GARCIA ?? El guàrdia urbà acusat, Albert López, amant de Rosa Peral
ÀLEX GARCIA El guàrdia urbà acusat, Albert López, amant de Rosa Peral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain